Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pierogi ruskie są daniem wywodzącym się z historycznej Rusi. To właśnie stamtąd pierogi ruskie trafiły na ziemie polskie i pozostały z nami aż do dziś. Pierogi ruskie są powszechnie lubianym daniem obiadowym. W wielu domach jada się je na co dzień lub przygotowuje większa ilość, którą następnie można zamrozić i później odgrzać, gdy zabraknie innych pomysłów na obiad. Ugotowane pierogi można wielokrotnie odgrzewać na patelni. Niektórzy nawet bardziej cenią podsmażane niż te prosto z garnka.
Wiele osób sprawdza przepis na tradycyjne pierogi ruskie, bo to jedno z najważniejszych dań wigilijnych. Ruskie pierogi rywalizują o miano ważnej potrawy wigilijnej z pierogami z kapustą i grzybami.
Oprócz zachowania odpowiednich proporcji przy przygotowywaniu pierogów ruskich ważna będzie także jakość wykorzystywanych składników. Twaróg powinien być świeży i puszysty. Wybierając ziemniaki, w pierwszej kolejności patrz na te odmiany, które są średnio twarde i mączyste. Popularne odmiany kartofli, które będą odpowiednie na pierogi ruskie, to na przykład Gala, Irys, Irga, Orlik, Sante.
Jak przygotować pierogi ruskie tradycyjne?
Jeśli masz doświadczenie w przygotowywaniu ciasta i lepieniu pierogów, to cała trudność sprowadza się do właściwego przyrządzenia farszu. Na tę czynność trzeba zarezerwować trochę czasu, ponieważ wymaga obróbki termicznej poszczególnych składników, a następnie wymieszania ich po przestudzeniu.
Pierogi ruskie tradycyjne podaje się najczęściej ze smażoną cebulką. Takie danie będzie smakować również tym osobom, które na co dzień nie jedzą mięsa. Jeśli nie jesteś jaroszem, możesz sięgnąć po pierogi ruskie także z drobno posiekanym smażonym boczkiem. W ten sposób potrawa będzie bardziej sycąca, ale też bardziej kaloryczna.
Zacznij od przygotowania farszu. Obierz około 650-700 gramów ziemniaków i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odlej wodę, dokładnie osusz i zmiel ziemniaki lub ubij tłuczkiem na puree (powinno wyjść nie więcej niż 500 gramów masy ziemniaczanej). Puree odstaw do przestudzenia.
Cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na maśle klarowanym.
Twaróg zmiel w maszynce. Można użyć twarogu z kubełka, jednak nawet najlepsze twarogi kubełkowe nie dorównają gęstością twarogom mielonym w domu.
Masę ziemniaczaną, zmielony twaróg, zeszkloną z masłem cebulę oraz sól i pieprz wymieszaj razem w jednej misce.
Następnie przygotuj ciasto. Możesz wykorzystać nasz gotowy przepis na ciasto na pierogi lub przygotować go według poniższego przepisu. Mąkę wymieszaj z solą i oliwą. Następnie dodaj ciepłą wodę (ok. 40 stopni) i wyrabiaj ciasto do czasu, aż przestanie kleić się do rąk. Gotową kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.
Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na trzy części. Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek cienko rozwałkuj.
Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek nakładaj farsz na pierogi ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj obok siebie na desce obsypanej mąką. Powtórz z pozostałymi częściami ciasta aż do zużycia całej masy.
Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką.
Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi.
Gotowe pierogi możesz podawać z ulubionymi dodatkami!
Sara