Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjne pierogi ruskie

0
92 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mąka pszenna
250 ml
Woda
4 łyżek
Oliwa z oliwek
0.5 łyżeczka
Sól
300 g
Twaróg półtłusty
1 
Cebula
500 g
Ziemniaki
2 łyżek
Masło klarowane
0.5 łyżeczka
Sól
0.5 łyżeczka
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
626.13 kcal
Białko
19.35 g
Węglowodany
93.06 g
Tłuszcze
19.25 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

92 min
Krok 1
15 min
FARSZ: Obierz około 650-700 gramów ziemniaków i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odlej wodę, dokładnie osusz i zmiel ziemniaki lub ubij tłuczkiem na puree (powinno wyjść nie więcej niż 500 gramów masy ziemniaczanej). Puree odstaw do przestudzenia.
Krok 2
5 min
Cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na maśle klarowanym.
Krok 3
5 min
Twaróg zmiel w maszynce. Można użyć twarogu z kubełka, jednak nawet najlepsze twarogi kubełkowe nie dorównają gęstością twarogom mielonym w domu.
Krok 4
5 min
Masę ziemniaczaną, zmielony twaróg, zeszkloną z masłem cebulę oraz sól i pieprz wymieszaj razem w jednej misce.
Krok 5
30 min
CIASTO: Przygotuj ciasto według przepisu na ciasto na pierogi ruskie. Gotową kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.
Krok 6
5 min
Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy.
Krok 7
10 min
Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek nakładaj farsz na pierogi ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy.
Krok 8
1 min
Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką.
Krok 9
15 min
Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi.
Krok 10
1 min
Gotowe pierogi ruskie polej masłem klarowanym z zeszkloną cebulą.
Tradycyjne pierogi ruskie

Krok 1 z 10

FARSZ: Obierz około 650-700 gramów ziemniaków i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odlej wodę, dokładnie osusz i zmiel ziemniaki lub ubij tłuczkiem na puree (powinno wyjść nie więcej niż 500 gramów masy ziemniaczanej). Puree odstaw do przestudzenia.

Tradycyjne pierogi ruskie

Krok 2 z 10

Cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na maśle klarowanym.

Tradycyjne pierogi ruskie

Krok 3 z 10

Twaróg zmiel w maszynce. Można użyć twarogu z kubełka, jednak nawet najlepsze twarogi kubełkowe nie dorównają gęstością twarogom mielonym w domu.

Tradycyjne pierogi ruskie

Krok 4 z 10

Masę ziemniaczaną, zmielony twaróg, zeszkloną z masłem cebulę oraz sól i pieprz wymieszaj razem w jednej misce.

Tradycyjne pierogi ruskie

Krok 5 z 10

CIASTO: Przygotuj ciasto według przepisu na ciasto na pierogi ruskie. Gotową kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.

Tradycyjne pierogi ruskie

Krok 6 z 10

Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy.

Tradycyjne pierogi ruskie

Krok 7 z 10

Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek nakładaj farsz na pierogi ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy.

Tradycyjne pierogi ruskie

Krok 8 z 10

Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką.

Tradycyjne pierogi ruskie

Krok 9 z 10

Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi.

Tradycyjne pierogi ruskie

Krok 10 z 10

Gotowe pierogi ruskie polej masłem klarowanym z zeszkloną cebulą.

Pierogi ruskie są bardzo popularne głownie na Ukrainie i w Polsce. Błędnie zakłada się, że pochodzą z Rosji. Ten prosty i sprawdzony przepis na pyszne pierogi ruskie jest moim ulubionym. Pierożki najlepiej smakują okraszone podsmażaną na maśle klarowanym cebulą. Niektórzy jednak wolą je ze śmietaną, czy też z kminkiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika