Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gołąbki tradycyjne to danie, które jest bardzo proste do wykonania, choć zajmuje nieco czasu. Od pokoleń zachwyca smakiem i pozwala zamienić proste składniki w efektowny obiad lub kolację na specjalne okazje bądź zwykły dzień. Najtrudniejsze jest oddzielenie liści kapusty tak, by tworzyły szczelne opakowanie dla smakowitego farszu. Pozostałe etapy przygotowania są już znaczne prostsze i poradzi sobie z nimi właściwie każdy, nawet początkujący kucharz.
Liście od kapusty oddzielisz łatwo po sparzeniu ich wrzątkiem. Możesz też włożyć całą główkę do dużego garnka z wrzątkiem. Następnie podziel liście, starając się ich nie rozrywać. Ugotuj ryż, a Bulion warzywny Kogutek WINIARY rozpuść w 1 szklance gorącej wody. Następnie posiekaj i podsmaż na tłuszczu cebulkę. Ugotowany ryż połącz z jajkiem i cebulą oraz mielonym mięsem. Możesz wybrać mięso wieprzowe lub drobiowe, w zależności od tego, które wolisz. Tak stworzony farsz nakładaj na liście kapusty i szczelnie zawijaj.
Gołąbki układaj ciasno w naczyniu żaroodpornym i podlej je przygotowanym wcześniej bulionem. Zapiekaj przez około 20 minut. Sos pomidorowy WINIARY przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na koniec dodaj go do gołąbków i zapiekaj całość jeszcze przez około 15 minut. Gołąbki możesz podawać samodzielnie lub z gotowanymi ziemniakami. W lodówce spokojnie mogą spędzić kilka dni.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Kapustę zaparz wrzątkiem, oddziel liście.
Ugotuj ryż (ok. 15 minut), bulion rozpuść w 1 szklance gorącej wody.
Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na tłuszczu.
Mięso dopraw solą i pieprzem. Ryż wymieszaj z mięsem, jajkiem i cebulą.
Farsz nakładaj na liście kapusty, zawijaj.
Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i podlej bulionem. Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut w temp. ok. 170-180 st. C.
Zawartość sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Dodaj sos do gołąbków, zapiekaj przez 15 minut.
Podawaj z ziemniakami.
Natalia