Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gołąbki tradycyjne

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 główka
Kapusta
1 
Cebula
1 
Jajko
500 g
Mięso mielone
1 łyżka
Tłuszcz
0.75 szklanka
Ryż

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
10.72 g
Wartość energetyczna
177.47 kcal
Węglowodany
11.13 g
Białko
9.16 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
3 min
Kapustę zaparz wrzątkiem, oddziel liście.
Krok 2
15 min
Ugotuj ryż (ok. 15 minut), bulion rozpuść w 1 szklance gorącej wody.
Krok 3
5 min
Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na tłuszczu.
Krok 4
5 min
Mięso dopraw solą i pieprzem. Ryż wymieszaj z mięsem, jajkiem i cebulą.
Krok 5
10 min
Farsz nakładaj na liście kapusty, zawijaj.
Krok 6
20 min
Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i podlej bulionem. Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut.
Krok 7
5 min
Zawartość sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Krok 8
15 min
Dodaj sos do gołąbków, zapiekaj przez 15 minut.
Krok 9
2 min
Podawaj z ziemniakami.
Gołąbki tradycyjne

Krok 1 z 9

Kapustę zaparz wrzątkiem, oddziel liście.

Gołąbki tradycyjne

Krok 2 z 9

Ugotuj ryż (ok. 15 minut), bulion rozpuść w 1 szklance gorącej wody.

Gołąbki tradycyjne

Krok 3 z 9

Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na tłuszczu.

Gołąbki tradycyjne

Krok 4 z 9

Mięso dopraw solą i pieprzem. Ryż wymieszaj z mięsem, jajkiem i cebulą.

Gołąbki tradycyjne

Krok 5 z 9

Farsz nakładaj na liście kapusty, zawijaj.

Gołąbki tradycyjne

Krok 6 z 9

Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i podlej bulionem. Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut.

Gołąbki tradycyjne

Krok 7 z 9

Zawartość sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.

Gołąbki tradycyjne

Krok 8 z 9

Dodaj sos do gołąbków, zapiekaj przez 15 minut.

Gołąbki tradycyjne

Krok 9 z 9

Podawaj z ziemniakami.

Gołąbki tradycyjne to danie, które jest bardzo proste do wykonania, choć zajmuje nieco czasu. Od pokoleń zachwyca smakiem i pozwala zamienić proste składniki w efektowny obiad lub kolację na specjalne okazje bądź zwykły dzień. Najtrudniejsze jest oddzielenie liści kapusty tak, by tworzyły szczelne opakowanie dla smakowitego farszu. Pozostałe etapy przygotowania są już znaczne prostsze i poradzi sobie z nimi właściwie każdy, nawet początkujący kucharz.

Liście od kapusty oddzielisz łatwo po sparzeniu ich wrzątkiem. Możesz też włożyć całą główkę do dużego garnka z wrzątkiem. Następnie podziel liście, starając się ich nie rozrywać. Ugotuj ryż, a Bulion warzywny Kogutek WINIARY rozpuść w 1 szklance gorącej wody. Następnie posiekaj i podsmaż na tłuszczu cebulkę. Ugotowany ryż połącz z jajkiem i cebulą oraz mielonym mięsem. Możesz wybrać mięso wieprzowe lub drobiowe, w zależności od tego, które wolisz. Tak stworzony farsz nakładaj na liście kapusty i szczelnie zawijaj.

Gołąbki układaj ciasno w naczyniu żaroodpornym i podlej je przygotowanym wcześniej bulionem. Zapiekaj przez około 20 minut. Sos pomidorowy WINIARY przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na koniec dodaj go do gołąbków i zapiekaj całość jeszcze przez około 15 minut. Gołąbki możesz podawać samodzielnie lub z gotowanymi ziemniakami. W lodówce spokojnie mogą spędzić kilka dni.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika