Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gołąbki tradycyjne

2
1 godz 20 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  główka
Kapusta
1 
Cebula
1 
Jajko
500  g
Mięso mielone
1  łyżka
Tłuszcz
0.75  szklanka
Ryż

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.16 g
Węglowodany
11.13 g
Tłuszcze
10.72 g
Wartość energetyczna
177.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
3 min
Kapustę zaparz wrzątkiem, oddziel liście.
Krok 2
15 min
Ugotuj ryż (ok. 15 minut), bulion rozpuść w 1 szklance gorącej wody.
Krok 3
5 min
Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na tłuszczu.
Krok 4
5 min
Mięso dopraw solą i pieprzem. Ryż wymieszaj z mięsem, jajkiem i cebulą.
Krok 5
10 min
Farsz nakładaj na liście kapusty, zawijaj.
Krok 6
20 min
Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i podlej bulionem. Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut.
Krok 7
5 min
Zawartość sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Krok 8
15 min
Dodaj sos do gołąbków, zapiekaj przez 15 minut.
Krok 9
2 min
Podawaj z ziemniakami.
Gołąbki tradycyjne

Krok 1 z 9

Kapustę zaparz wrzątkiem, oddziel liście.

Gołąbki tradycyjne

Krok 2 z 9

Ugotuj ryż (ok. 15 minut), bulion rozpuść w 1 szklance gorącej wody.

Gołąbki tradycyjne

Krok 3 z 9

Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na tłuszczu.

Gołąbki tradycyjne

Krok 4 z 9

Mięso dopraw solą i pieprzem. Ryż wymieszaj z mięsem, jajkiem i cebulą.

Gołąbki tradycyjne

Krok 5 z 9

Farsz nakładaj na liście kapusty, zawijaj.

Gołąbki tradycyjne

Krok 6 z 9

Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i podlej bulionem. Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut.

Gołąbki tradycyjne

Krok 7 z 9

Zawartość sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.

Gołąbki tradycyjne

Krok 8 z 9

Dodaj sos do gołąbków, zapiekaj przez 15 minut.

Gołąbki tradycyjne

Krok 9 z 9

Podawaj z ziemniakami.

Gołąbki tradycyjne to danie, które jest bardzo proste do wykonania, choć zajmuje nieco czasu. Od pokoleń zachwyca smakiem i pozwala zamienić proste składniki w efektowny obiad lub kolację na specjalne okazje bądź zwykły dzień. Najtrudniejsze jest oddzielenie liści kapusty tak, by tworzyły szczelne opakowanie dla smakowitego farszu. Pozostałe etapy przygotowania są już znaczne prostsze i poradzi sobie z nimi właściwie każdy, nawet początkujący kucharz.

Liście od kapusty oddzielisz łatwo po sparzeniu ich wrzątkiem. Możesz też włożyć całą główkę do dużego garnka z wrzątkiem. Następnie podziel liście, starając się ich nie rozrywać. Ugotuj ryż, a Bulion warzywny Kogutek WINIARY rozpuść w 1 szklance gorącej wody. Następnie posiekaj i podsmaż na tłuszczu cebulkę. Ugotowany ryż połącz z jajkiem i cebulą oraz mielonym mięsem. Możesz wybrać mięso wieprzowe lub drobiowe, w zależności od tego, które wolisz. Tak stworzony farsz nakładaj na liście kapusty i szczelnie zawijaj.

Gołąbki układaj ciasno w naczyniu żaroodpornym i podlej je przygotowanym wcześniej bulionem. Zapiekaj przez około 20 minut. Sos pomidorowy WINIARY przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na koniec dodaj go do gołąbków i zapiekaj całość jeszcze przez około 15 minut. Gołąbki możesz podawać samodzielnie lub z gotowanymi ziemniakami. W lodówce spokojnie mogą spędzić kilka dni.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
9.2g / 21%
Węglowodany
11.1g / 25%
Tłuszcze
10.7g / 54%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 2

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
R Rafal
.

Na ile stopni piekarnik ?

Winiary
.
Expert

Ok. 180 stopni Celsjusza w tradycyjnym piekarniku powinno być w porządku. :-)

M Marta
.

Piekarnik na ile nastawić stopni? Jestem w trakcie robienia i nie znalazłam informacji o piekarniku

Winiary
.
Expert

Ok. 180 stopni Celsjusza.

Pokaż więcej komentarzy