Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą
85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
19g / 23%
Węglowodany
48.2g / 60%
Tłuszcze
6.2g / 17%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

+

Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

Wróć

Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

(0)
1 godz 35 min
Średni
Diana Kravtsiv
Diana Kravtsiv winiary.pl
Cześć! Nazywam się Diana i pracuję w WINIARY. Pochodzę z Iwano-Frankiwska na Ukrainie i stworzyłam dla Was wspólnie z kucharzem Robertem Harną przepisy. Przypomniałam sobie smaki mojego dzieciństwa i dania z mojego domu rodzinnego, a Robert odtworzył je z naszymi polskimi, łatwo dostępnymi składnikami. Domowy barszcz ukraiński albo puszyste syrniki? Spróbujcie ugotować je z nami!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Ukraiński

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Kapusta włoska
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
400  g
Mięso mielone
600  g
Ziemniaki
2 
Duża biała cebula
4  ząbków
Czosnek
100  g
Kasza gryczana
100  g
Kasza jaglana
1 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
trochę
Olej do smażenia
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
19.01 g
Węglowodany
48.19 g
Tłuszcze
6.17 g
Wartość energetyczna
307.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ukraińskie gołąbki to ciekawa alternatywa dla dania, które często gości na naszych stołach i jest lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jak wiadomo, nie ma jednego przepisu na tę potrawę. Każdy zna je w nieco innym wydaniu. Jeśli do tej pory przygotowywaliście gołąbki w ten sam sposób, to dobry czas na zmiany. Co powiecie na ukraińskie gołąbki z ziemniakami? Brzmi ciekawie? Zatem czas na przepis na gołąbki ukraińskie.

Gołąbki ukraińskie bez mięsa przygotowuje się niemal tak samo, jak nasze klasyczne gołąbki, ale nowością jest farsz – używa się do niego surowych, startych ziemniaków oraz kasz. W tym przepisie na gołąbki ukraińskie są to kasze gryczana i jaglana (dzięki temu mogą je jeść także osoby będące na diecie bezglutenowej). Dodatek kasz sprawia też, że nadzienie jest delikatniejsze i bardziej wilgotne niż w przypadku samego mięsa. Zwieńczeniem całego dania jest sos. Jest on zrobiony na bazie bulionu WINIARY, ale z powodzeniem możecie dodać też koncentrat pomidorowy, który nieco podkręci smak całej potrawy i doda jej charakteru.

Jeśli szukasz przepisu, który urozmaici Twoje codzienne menu - gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą to dobra opcja, w sam raz na rodzinny posiłek. To danie na każdą porę roku – zimą możesz serwować je z dodatkiem ugotowanych lub upieczonych ziemniaków i buraczków na ciepło, a latem – w towarzystwie sałatek ze świeżych, sezonowych warzyw. W tym przepisie na gołąbki ukraińskie bez mięsa wykorzystasz łatwo dostępne składniki, a całe danie jest proste w przygotowaniu. Warto zrobić od razu większą porcję i mieć obiad na kilka dni lub zamrozić to, co zostanie. Potem wystarczy tylko podgrzać gołąbki i smaczny, domowy obiad będzie gotowy szybko i bez wysiłku.

Masz chęć przekonać się jak smakują gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą? Doskonale! Zobacz nasz przepis na gołąbki ukraińskie - typową specjalność tamtego regionu. Zapewniamy - będzie smacznie!

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    10 min
    Z kapusty wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę i umieść w niej kapustę wyciętym głąbem ku górze. Gotuj ok. 10-15 min, aż liście zmiękną. Ostrożnie wyciągnij kapustę – uwaga na gorącą wodę! Kiedy przestygnie, obierz delikatnie z liści i przełóż do zimnej wody.
  • Krok 2

    2 min
    Cebulę i czosnek posiekaj i obsmaż na oleju, aż staną się miękkie i rumiane.
  • Krok 3

    10 min
    Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubej tarce. Następnie odciśnij solidnie, aby pozbyć się nadmiaru wody i umieść w misce.
  • Krok 4

    2 min
    Do ziemniaków dodaj mielone mięso, kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, usmażoną cebulę oraz 1 łyżkę bulionu WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 5

    10 min
    Gotowym farszem faszeruj liście i zwijaj - jak klasyczne gołąbki. Liście porwane lub których nie wykorzystasz ułóż na dnie dużego garnka. Na wierzchu dosyć ściśle układaj gołąbki.
  • Krok 6

    60 min
    Całość zalej gorącą wodą, tak żeby lekko przykryła gołąbki. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie oraz bulion WINIARY i gotuj pod przykryciem ok. 1h. Na koniec sos dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 7

    1 min
    Dodatkowo do sosu możesz dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Dzięki czemu sos będzie bardziej treściwy.
Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

Krok 1 z 7

Z kapusty wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę i umieść w niej kapustę wyciętym głąbem ku górze. Gotuj ok. 10-15 min, aż liście zmiękną. Ostrożnie wyciągnij kapustę – uwaga na gorącą wodę! Kiedy przestygnie, obierz delikatnie z liści i przełóż do zimnej wody.

Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

Krok 2 z 7

Cebulę i czosnek posiekaj i obsmaż na oleju, aż staną się miękkie i rumiane.

Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

Krok 3 z 7

Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubej tarce. Następnie odciśnij solidnie, aby pozbyć się nadmiaru wody i umieść w misce.

Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

Krok 4 z 7

Do ziemniaków dodaj mielone mięso, kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, usmażoną cebulę oraz 1 łyżkę bulionu WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

Krok 5 z 7

Gotowym farszem faszeruj liście i zwijaj - jak klasyczne gołąbki. Liście porwane lub których nie wykorzystasz ułóż na dnie dużego garnka. Na wierzchu dosyć ściśle układaj gołąbki.

Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

Krok 6 z 7

Całość zalej gorącą wodą, tak żeby lekko przykryła gołąbki. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie oraz bulion WINIARY i gotuj pod przykryciem ok. 1h. Na koniec sos dopraw solą i pieprzem.

Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

Krok 7 z 7

Dodatkowo do sosu możesz dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Dzięki czemu sos będzie bardziej treściwy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia ukraińska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną i pieczarkami

    Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną i pieczarkami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

    Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

    1 godz 53 min Łatwy
  • Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

    Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

    1 godz 25 min Średni
  • Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

    Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

    1 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu