Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą
Dodaj do CookBook

Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

(0)
1 godz 35 min
Średni
Kup składniki
Diana Kravtsiv
Diana Kravtsiv winiary.pl
Cześć! Nazywam się Diana i pracuję w WINIARY. Pochodzę z Iwano-Frankiwska na Ukrainie i stworzyłam dla Was wspólnie z kucharzem Robertem Harną przepisy. Przypomniałam sobie smaki mojego dzieciństwa i dania z mojego domu rodzinnego, a Robert odtworzył je z naszymi polskimi, łatwo dostępnymi składnikami. Domowy barszcz ukraiński albo puszyste syrniki? Spróbujcie ugotować je z nami!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Kapusta włoska
3  łyżek
Bulion warzywny lub drobiowy WINIARY
400  g
Mięso mielone
600  g
Ziemniaki
2 
Duża biała cebula
4  ząbków
Czosnek
100  g
Kasza gryczana
100  g
Kasza jaglana
1 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
trochę
Olej do smażenia
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
48.2 g
Wartość energetyczna
307.6 kcal
Tłuszcze
6.2 g
Białko
19 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ukraińskie gołąbki to ciekawa alternatywa dla dania, które często gości na naszych stołach i jest lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jak wiadomo, nie ma jednego przepisu na tę potrawę. Każdy zna je w nieco innym wydaniu. Jeśli do tej pory przygotowywaliście gołąbki w ten sam sposób, to dobry czas na zmiany. Co powiecie na ukraińskie gołąbki z ziemniakami? Brzmi ciekawie? Zatem czas na przepis na gołąbki ukraińskie.

Gołąbki ukraińskie bez mięsa przygotowuje się niemal tak samo, jak nasze klasyczne gołąbki, ale nowością jest farsz – używa się do niego surowych, startych ziemniaków oraz kasz. W tym przepisie na gołąbki ukraińskie są to kasze gryczana i jaglana (dzięki temu mogą je jeść także osoby będące na diecie bezglutenowej). Dodatek kasz sprawia też, że nadzienie jest delikatniejsze i bardziej wilgotne niż w przypadku samego mięsa. Zwieńczeniem całego dania jest sos. Jest on zrobiony na bazie bulionu WINIARY, ale z powodzeniem możecie dodać też koncentrat pomidorowy, który nieco podkręci smak całej potrawy i doda jej charakteru.

Jeśli szukasz przepisu, który urozmaici Twoje codzienne menu - gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą to dobra opcja, w sam raz na rodzinny posiłek. To danie na każdą porę roku – zimą możesz serwować je z dodatkiem ugotowanych lub upieczonych ziemniaków i buraczków na ciepło, a latem – w towarzystwie sałatek ze świeżych, sezonowych warzyw. W tym przepisie na gołąbki ukraińskie bez mięsa wykorzystasz łatwo dostępne składniki, a całe danie jest proste w przygotowaniu. Warto zrobić od razu większą porcję i mieć obiad na kilka dni lub zamrozić to, co zostanie. Potem wystarczy tylko podgrzać gołąbki i smaczny, domowy obiad będzie gotowy szybko i bez wysiłku.

Masz chęć przekonać się jak smakują gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą? Doskonale! Zobacz nasz przepis na gołąbki ukraińskie - typową specjalność tamtego regionu. Zapewniamy - będzie smacznie!

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    10 min
    Z kapusty wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę i umieść w niej kapustę wyciętym głąbem ku górze. Gotuj ok. 10-15 min, aż liście zmiękną. Ostrożnie wyciągnij kapustę – uwaga na gorącą wodę! Kiedy przestygnie, obierz delikatnie z liści i przełóż do zimnej wody.
  • Krok 2

    2 min
    Cebulę i czosnek posiekaj i obsmaż na oleju, aż staną się miękkie i rumiane.
  • Krok 3

    10 min
    Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubej tarce. Następnie odciśnij solidnie, aby pozbyć się nadmiaru wody i umieść w misce.
  • Krok 4

    2 min
    Do ziemniaków dodaj mielone mięso, kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, usmażoną cebulę oraz 1 łyżkę bulionu WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 5

    10 min
    Gotowym farszem faszeruj liście i zwijaj - jak klasyczne gołąbki. Liście porwane lub których nie wykorzystasz ułóż na dnie dużego garnka. Na wierzchu dosyć ściśle układaj gołąbki.
  • Krok 6

    60 min
    Całość zalej gorącą wodą, tak żeby lekko przykryła gołąbki. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie oraz bulion WINIARY i gotuj pod przykryciem ok. 1h. Na koniec sos dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 7

    1 min
    Dodatkowo do sosu możesz dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Dzięki czemu sos będzie bardziej treściwy.
Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

Krok 1 z 7

Z kapusty wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę i umieść w niej kapustę wyciętym głąbem ku górze. Gotuj ok. 10-15 min, aż liście zmiękną. Ostrożnie wyciągnij kapustę – uwaga na gorącą wodę! Kiedy przestygnie, obierz delikatnie z liści i przełóż do zimnej wody.

Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

Krok 2 z 7

Cebulę i czosnek posiekaj i obsmaż na oleju, aż staną się miękkie i rumiane.

Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

Krok 3 z 7

Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubej tarce. Następnie odciśnij solidnie, aby pozbyć się nadmiaru wody i umieść w misce.

Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

Krok 4 z 7

Do ziemniaków dodaj mielone mięso, kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, usmażoną cebulę oraz 1 łyżkę bulionu WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

Krok 5 z 7

Gotowym farszem faszeruj liście i zwijaj - jak klasyczne gołąbki. Liście porwane lub których nie wykorzystasz ułóż na dnie dużego garnka. Na wierzchu dosyć ściśle układaj gołąbki.

Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

Krok 6 z 7

Całość zalej gorącą wodą, tak żeby lekko przykryła gołąbki. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie oraz bulion WINIARY i gotuj pod przykryciem ok. 1h. Na koniec sos dopraw solą i pieprzem.

Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

Krok 7 z 7

Dodatkowo do sosu możesz dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Dzięki czemu sos będzie bardziej treściwy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia ukraińska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Przepis na gołąbki tradycyjne

    Przepis na gołąbki tradycyjne

    1 godz 20 min Łatwy
  • Gołąbki bez zawijania

    Gołąbki bez zawijania

    1 godz 20 min Łatwy
  • Gołąbki inaczej

    Gołąbki inaczej

    1 godz 41 min Łatwy
  • Gołąbki z młodej kapusty

    Gołąbki z młodej kapusty

    46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu