Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotleciki a la gołąbki

3
65min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mięso mielone
500 g
Kapusta biała
60 g
Mąka ziemniaczana
2 
Jajko
3 łyżek
Bułka tarta
125 g
Śmietana
1 trochę
Tłuszcz
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Sól
1 łyżka
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
2 łyżek
Koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka
Mąka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
33.26 g
Węglowodany
31.29 g
Tłuszcze
16.91 g
Wartość energetyczna
404.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
15 min
Kapustę drobno poszatkuj, posól i odstaw.
Krok 2
2 min
Gdy puści sok odciśnij, a następnie wymieszaj z mielonym mięsem, mąką ziemniaczaną i jajami, dodaj ZIARENKA SMAKU.
Krok 3
6 min
Z masy uformuj małe okrągłe kotleciki, obtocz je w tartej bułce i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 4
40 min
Następnie przełóż kotlety do rondla, podlej niewielką ilością wrzątku i duś.
Krok 5
2 min
Pod koniec duszenia wlej sos zrobiony z przecieru pomidorowego, mąki i śmietany.
Kotleciki a la gołąbki

Krok 1 z 5

Kapustę drobno poszatkuj, posól i odstaw.

Kotleciki a la gołąbki

Krok 2 z 5

Gdy puści sok odciśnij, a następnie wymieszaj z mielonym mięsem, mąką ziemniaczaną i jajami, dodaj ZIARENKA SMAKU.

Kotleciki a la gołąbki

Krok 3 z 5

Z masy uformuj małe okrągłe kotleciki, obtocz je w tartej bułce i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Kotleciki a la gołąbki

Krok 4 z 5

Następnie przełóż kotlety do rondla, podlej niewielką ilością wrzątku i duś.

Kotleciki a la gołąbki

Krok 5 z 5

Pod koniec duszenia wlej sos zrobiony z przecieru pomidorowego, mąki i śmietany.

Kto z nas nie lubi gołąbków? To ryżowo-mięsne danie często kojarzy nam się z domem rodzinnym i przysmakami babci. Przyrządzenie klasycznych gołąbków zajmuje niestety sporo czasu, ale my wiemy jak temu zaradzić. Przedstawiamy alternatywny przepis na kotleciki a la gołąbki, których przygotowanie zajmie kilka chwil. Do ich przygotowania potrzebujemy tradycyjnych składników na gołąbki, które mieszając razem, uformujemy w kotleciki. Tak przygotowany farsz zapiekamy bez zawijania w sosie pomidorowym, tworząc pyszne dania zbliżone do babcinych gołąbków.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

A balanced menu provides a wealth of products from various food groups and key nutrients.

MyMenu IQ ™ generates a nutritional score based on the energy value and nutrients in the menu and their contribution to achieving nutritional recommendations based on a 2,000 kcal daily diet for the average adult.

MyMenu IQ ™ will help you create a balanced menu on a scale from 0 to 100, with particular emphasis on the main meal.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
33.3g / 32%
Węglowodany
31.3g / 31%
Tłuszcze
16.9g / 37%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika