Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gołąbki inaczej
25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
25.2g / 29%
Węglowodany
16.4g / 18%
Tłuszcze
21.4g / 53%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Gołąbki inaczej

+

Gołąbki inaczej

Wróć

Gołąbki inaczej

(0)
1 godz 27 min
Łatwy
Autorem przepisu jest natalija2289

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Mięso mielone
0.25  główka
Kapusta biała
1  torebka
Ryż biały
2  łyżek
Ketchup łagodny WINIARY
1 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Bułka tarta
trochę
Olej
1  kostka
WINIARY Rosół drobiowy
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
2  łyżek
Mąka pszenna
1  łyżka
Śmietana 18%
trochę
Słodka papryka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
25.2 g
Węglowodany
16.44 g
Tłuszcze
21.4 g
Wartość energetyczna
357.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pomysł na tradycyjne gołąbki w nieco odmienionej formie. Gołąbki inaczej to kotleciki z ryżu, jajka i ketchupu, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Czym byłyby gołąbki bez intensywnego sosu pomidorowego? Ten pozostaje w przepisie w klasycznej odsłonie – przyrządzamy go na Rosole drobiowym WINIARY, z koncentratu pomidorowego z dodatkiem mąki i śmietany. Brzmi smakowicie, prawda?

Przygotowanie

87 min
  • Krok 1

    15 min
    Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy.
  • Krok 2

    15 min
    Mięso mielone mieszamy z jajkiem i ketchupem. Doprawiamy solą i pieprzem, dobrze wyrabiamy. Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do masy mięsnej.
  • Krok 3

    5 min
    Łączymy masę mięsną z ryżem. Gdy jest zbyt rzadka, dosypujemy trochę bułki tartej.
  • Krok 4

    10 min
    Z masy formujemy podłużne, duże kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, na rumiano.
  • Krok 5

    25 min
    Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobiną wody i pieczemy pod przykryciem około 25 minut w 180 stopniach.
  • Krok 6

    10 min
    Wodę zagotowujemy w rondelku i wrzucamy kostkę rosołową. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, pieprz i odrobinę cukru. Wszystko gotujemy.
  • Krok 7

    5 min
    Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy trochę sosu z rondelka i mieszamy. Śmietanę z mąką wlewamy do rondelka.
  • Krok 8

    2 min
    Gołąbki podajemy polane sosem.
Gołąbki inaczej

Krok 1 z 8

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy.

Gołąbki inaczej

Krok 2 z 8

Mięso mielone mieszamy z jajkiem i ketchupem. Doprawiamy solą i pieprzem, dobrze wyrabiamy. Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do masy mięsnej.

Gołąbki inaczej

Krok 3 z 8

Łączymy masę mięsną z ryżem. Gdy jest zbyt rzadka, dosypujemy trochę bułki tartej.

Gołąbki inaczej

Krok 4 z 8

Z masy formujemy podłużne, duże kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, na rumiano.

Gołąbki inaczej

Krok 5 z 8

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobiną wody i pieczemy pod przykryciem około 25 minut w 180 stopniach.

Gołąbki inaczej

Krok 6 z 8

Wodę zagotowujemy w rondelku i wrzucamy kostkę rosołową. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, pieprz i odrobinę cukru. Wszystko gotujemy.

Gołąbki inaczej

Krok 7 z 8

Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy trochę sosu z rondelka i mieszamy. Śmietanę z mąką wlewamy do rondelka.

Gołąbki inaczej

Krok 8 z 8

Gołąbki podajemy polane sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
E Ewa

Pyszne🥰

Winiary
Expert

Dziękujemy za opinię i polecamy częściej takie gołąbki!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

    Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

    1 godz 35 min Łatwy
  • Tagliatelle ze szpinakiem

    Tagliatelle ze szpinakiem

    30 min Łatwy
  • Pulpety z indyka w sosie koperkowym

    Pulpety z indyka w sosie koperkowym

    47 min Łatwy
  • Kotlety mielone z kapustą pekińską

    Kotlety mielone z kapustą pekińską

    54 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu