Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gołąbki inaczej
Dodaj do CookBook

Gołąbki inaczej

(0)
1 godz 41 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mięso mielone
0.25  główka
Kapusta biała
1  torebka
Ryż biały
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Bułka tarta
trochę
Olej
1  opakowanie
Sos pomidorowy WINIARY
1 
Średnia cebula
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18 g
Wartość energetyczna
303 kcal
Tłuszcze
14.8 g
Białko
18.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Gołąbki to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, którą wiele osób wspomina z dzieciństwa. Jest szeroko rozpowszechniona nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach. Farsz z ryżu i najczęściej mielonego mięsa zawinięty w liście kapusty to sposób na obiad znany także w innych stronach. W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się holubce, w USA to glubkis, a w Szwecji kåldolmar. Danie zyskiwało na popularności wraz z rozprzestrzenianiem się upraw kapusty. Nie tylko jest powszechnie znane, ale również doczekało się wielu alternatywnych wersji - w tym bezmięsnych.

Nasz pomysł na gołąbki inaczej to właśnie jedna ze zmodyfikowanych wersji. Wiele osób ucieszy się, że przygotowując przepis gołąbków nie trzeba zawijać! Kapusta, podobnie jak cebula, jest drobno posiekana i połączona z mięsem. Pyszne gołąbki inaczej w sosie pomidorowym to bardzo dobry obiad, który można przygotować, nie martwiąc się o to, że coś pójdzie nie tak. Brak zawijania to brak obaw o to, że gołąbek się rozleci i nie będzie wyglądał estetycznie.

Gołąbki inaczej: przepis niemal tak samo prosty, jak przygotowanie kotletów schabowych albo mielonych to sposób na smaczny obiad nawiązujący do tradycyjnych potraw, jednak w uproszczonej wersji. Sprawdzi się jako weekendowy posiłek dla całej rodziny, potrawa podawana na przyjęciu dla gości albo danie na wynos zabierane do pracy. Gołąbki można wielokrotnie odgrzewać w kuchence mikrofalowej albo na patelni. Będą tak samo dobrze smakować jak na świeżo tuż po przygotowaniu.

Jeśli spodoba Ci się przepis na gołąbki inaczej, możesz wypróbować także inne w podobnych stylu. Każdemu, kto lubi kulinarne eksperymenty polecamy także gołąbki meksykańskie, kresowe gołąbki z ziemniakami lub gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą.

Przygotowanie

101 min
  • Krok 1

    15 min
    Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i zostaw do ostudzenia.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę obierz i drobno pokrój, kapustę poszatkuj i przesmaż razem na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  • Krok 3

    5 min
    Mięso mielone wymieszaj z przestudzonym ryżem i przestudzoną mieszanką kapusty z cebulą. Pomysł na kotlety mielone przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dokładnie połącz z masą mięsną.
  • Krok 4

    10 min
    Z masy formuj podłużne, duże kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obydwu stron, na rumiano.
  • Krok 5

    5 min
    Do rondelka wlej 400 ml wody i dodaj sos pomidorowy WINIARY, a następnie zagotuj.
  • Krok 6

    60 min
    Usmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej gotowym sosem pomidorowym i piecz pod przykryciem około 1 godzinę w 180 stopniach.
  • Krok 7

    1 min
    Gołąbki podawaj z ziemniakami i polane sosem.
Gołąbki inaczej

Krok 1 z 7

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i zostaw do ostudzenia.

Gołąbki inaczej

Krok 2 z 7

Krok 2 Krok 2 Krok 2

Cebulę obierz i drobno pokrój, kapustę poszatkuj i przesmaż razem na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Gołąbki inaczej

Krok 3 z 7

Krok 3 Krok 3 Krok 3

Mięso mielone wymieszaj z przestudzonym ryżem i przestudzoną mieszanką kapusty z cebulą. Pomysł na kotlety mielone przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dokładnie połącz z masą mięsną.

Gołąbki inaczej

Krok 4 z 7

Krok 4 Krok 4

Z masy formuj podłużne, duże kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obydwu stron, na rumiano.

Gołąbki inaczej

Krok 5 z 7

Krok 5 Krok 5 Krok 5

Do rondelka wlej 400 ml wody i dodaj sos pomidorowy WINIARY, a następnie zagotuj.

Gołąbki inaczej

Krok 6 z 7

Krok 6 Krok 6 Krok 6

Usmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej gotowym sosem pomidorowym i piecz pod przykryciem około 1 godzinę w 180 stopniach.

Gołąbki inaczej

Krok 7 z 7

Krok 7 Krok 7 Krok 7

Gołąbki podawaj z ziemniakami i polane sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Ewa

Pyszne🥰
Anonim (niezweryfikowany) 08/21/2021-11:43 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/14/2021-11:51 CEST
Dziękujemy za opinię i polecamy częściej takie gołąbki!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Przepis na gołąbki tradycyjne

    Przepis na gołąbki tradycyjne

    1 godz 20 min Łatwy
  • Gołąbki bez zawijania

    Gołąbki bez zawijania

    1 godz 20 min Łatwy
  • Gołąbki z młodej kapusty

    Gołąbki z młodej kapusty

    46 min Łatwy
  • Kresowe gołąbki z ziemniakami

    Kresowe gołąbki z ziemniakami

    2 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu