Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gołąbki inaczej

0
87 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Mięso mielone
0.25 główka
Kapusta biała
1 torebka
Ryż biały
2 łyżek
Ketchup łagodny WINIARY
1 
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Bułka tarta
1 trochę
Olej
1 kostka
WINIARY Rosół drobiowy
1 łyżka
Koncentrat pomidorowy
2 łyżek
Mąka pszenna
1 łyżka
Śmietana 18%
1 trochę
Słodka papryka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
357.56 kcal
Białko
25.2 g
Węglowodany
16.44 g
Tłuszcze
21.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1
15 min
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy.
Krok 2
15 min
Mięso mielone mieszamy z jajkiem i ketchupem. Doprawiamy solą i pieprzem, dobrze wyrabiamy. Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do masy mięsnej.
Krok 3
5 min
Łączymy masę mięsną z ryżem. Gdy jest zbyt rzadka, dosypujemy trochę bułki tartej.
Krok 4
10 min
Z masy formujemy podłużne, duże kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, na rumiano.
Krok 5
25 min
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobiną wody i pieczemy pod przykryciem około 25 minut w 180 stopniach.
Krok 6
10 min
Wodę zagotowujemy w rondelku i wrzucamy kostkę rosołową. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, pieprz i odrobinę cukru. Wszystko gotujemy.
Krok 7
5 min
Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy trochę sosu z rondelka i mieszamy. Śmietanę z mąką wlewamy do rondelka.
Krok 8
2 min
Gołąbki podajemy polane sosem.
Gołąbki inaczej

Krok 1 z 8

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy.

Gołąbki inaczej

Krok 2 z 8

Mięso mielone mieszamy z jajkiem i ketchupem. Doprawiamy solą i pieprzem, dobrze wyrabiamy. Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do masy mięsnej.

Gołąbki inaczej

Krok 3 z 8

Łączymy masę mięsną z ryżem. Gdy jest zbyt rzadka, dosypujemy trochę bułki tartej.

Gołąbki inaczej

Krok 4 z 8

Z masy formujemy podłużne, duże kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, na rumiano.

Gołąbki inaczej

Krok 5 z 8

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobiną wody i pieczemy pod przykryciem około 25 minut w 180 stopniach.

Gołąbki inaczej

Krok 6 z 8

Wodę zagotowujemy w rondelku i wrzucamy kostkę rosołową. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, pieprz i odrobinę cukru. Wszystko gotujemy.

Gołąbki inaczej

Krok 7 z 8

Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy trochę sosu z rondelka i mieszamy. Śmietanę z mąką wlewamy do rondelka.

Gołąbki inaczej

Krok 8 z 8

Gołąbki podajemy polane sosem.

Pomysł na tradycyjne gołąbki w nieco odmienionej formie. Gołąbki inaczej to kotleciki z ryżu, jajka i ketchupu, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Czym byłyby gołąbki bez intensywnego sosu pomidorowego? Ten pozostaje w przepisie w klasycznej odsłonie – przyrządzamy go na Rosole drobiowym WINIARY, z koncentratu pomidorowego z dodatkiem mąki i śmietany. Brzmi smakowicie, prawda?
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika