Makaron tagliatelle w towarzystwie szpinaku, to para, która chętnie jest widziana w progach każdego domu. Naszym przepisem ugościmy ją w najlepszy sposób, a domownicy będą zachwyceni tym, że pojawili się na obiedzie. Rosół drobiowo-wołowy WINIARY sprawi, że danie będzie jeszcze pyszniejsze!
Włoska kuchnia to prawdziwa kopalnia inspiracji. Dzięki temu, że Włosi wymyślili tak dużo rodzajów pasty, można niemal codziennie jeść makaron przygotowany w trochę inny sposób i przy tym nie narzekać na monotonię. Makaron tagliatelle ze szpinakiem jest pysznym daniem obiadowym, które mogą jeść także wegetarianie. Długie płaskie wstążki nie tylko doskonale smakują, ale też efektownie wyglądają na talerzu.
Jak przygotować pyszne tagliatelle szpinakowe? Chociaż to łatwy przepis, trzeba mieć się na baczności, żeby uniknąć podstawowych błędów. Podstawą jest prawidłowe ugotowanie makaronu. Tylko wtedy potrawa będzie mieć właściwą strukturę i konsystencję. Chcąc przygotować szpinakowe tagliatelle, pamiętaj, żeby nie żałować wody. Im więcej znajdzie się jej w garnku, tym większa szansa, że wstążki nie skleją się ze sobą. Przyjmuje się ogólnie, że 1 l wody na 100 g to właściwa proporcja. Druga ważna sprawa to posolenie wody jeszcze zanim makaron zostanie wrzucony do środka. Ostatnią istotną kwestią jest czas gotowania, Należy go dokładnie pilnować, ponieważ rozgotowany makaron nie będzie tak smaczny, co lekko twardy, czyli al dente.
Przepis na tagliatelle ze szpinakiem zalecamy przygotować z użyciem szpinaku mrożonego. Ma długi termin ważności, więc zawsze może być przechowywany w zamrażalniku i używany wtedy, gdy będzie potrzebny. Nie zapomnij jednak przełożyć go dzień wcześniej z zamrażarki do lodówki. To znacznie lepszy pomysł niż wrzucanie głęboko mrożonego produktu prosto na patelnię. Alternatywą jest zastosowanie świeżych liści szpinaku. Jeśli masz je akurat w domu, nie ma się nad czym zastanawiać!
Ważną rolę odgrywa także czosnek - bez niego makaron tagliatelle szpinakowy nie byłby przecież tym samym daniem. Ten składnik nadaje trochę ostrości, natomiast śmietana lekko łagodzi finalny smak. Dzięki odpowiednim proporcjom tych składników osiąga się idealny efekt. Tagliatelle szpinak, śmietana i czosnek to jednak nie wszystko. Jeszcze więcej subtelnych aromatów poczujesz, gdy w daniu pojawi się także bulion Winiary.
Tagliatelle ze szpinakiem: przepis łatwy i szybki, można urozmaicić kilkoma dodatkowymi składnikami. Jeśli lubisz eksperymenty, możesz wypróbować także wariant z suszonymi pomidorami albo z dodatkiem mięsa z kurczaka. Receptura jest bardzo uniwersalna i śmiało można pokusić się o lekkie modyfikacje według swoich upodobań.
Z makaronem tagliatelle można przygotować także inne pyszne przepisy. Szczególnie polecamy:
● Tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone
● Tagliatelle z sosem serowo-pieczarkowym
● Tagliatelle z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami
Wiktoria