Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

0
95 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 łyżeczka
Przyprawa Jarzynka WINIARY
0.5 kg
Mięso mielone wieprzowe
1 
Jajko
1 
Bułka pszenna
1 pęczek
Pietruszka
2 
Marchewka
1 słoik
Musztarda
50 g
Masło
2 plastrów
Ser żółty
4 plastrów
Wędlina
1 szklanka
Bułka tarta
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Olej
1 łyżka
Musztarda
2 płaskich łyżek
Mąka pszenna
3 łyżek
Śmietana
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
36.14 g
Węglowodany
34.15 g
Wartość energetyczna
711.97 kcal
Tłuszcze
48.05 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
10 min
Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, sól i pieprz. Bułeczkę moczymy w wodzie. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do mięsa dodajemy odciśniętą bułeczkę i pokrojoną natkę pietruszki. Masę dobrze wyrabiamy. W razie gdyby była zbyt rzadka dodajemy bułki tartej.
Krok 2
5 min
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy przyprawę uniwersalną i mieszamy. Masło i ser kroimy na mniejsze kawałki. Plastry wędliny kroimy na 4 części.
Krok 3
5 min
Na desce rozkładamy kawałek folii spożywczej. Masę mięsną wielkości kotleta mielonego rozpłaszczamy na folii i formujemy z niej prostokąt. Smarujemy musztardą.
Krok 4
5 min
W jednym brzegu układamy kawałek wędliny, na nim marchewkę, masło i ser.
Krok 5
5 min
Za pomocą folii zwijamy wszystko w roladkę.
Krok 6
4 min
Zasklepiamy brzegi, żeby nic nie wypłynęło.
Krok 7
20 min
Obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na oleju na złoto ze wszystkich stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 8
30 min
Na roladkach układamy kilka kawałków masła i podlewamy 1-2 łyżkami wody. Naczynie wkładamy do piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut.
Krok 9
10 min
W tym czasie przygotowujemy sos. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 250 ml wody. Bulion zagotowujemy i dodajemy musztardę. Mąkę mieszamy ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Wlewamy trochę bulionu i dokładnie mieszamy, następnie całość wlewamy do bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy.
Krok 10
1 min
Roladki polewamy sosem i podajemy.
Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Krok 1 z 10

Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, sól i pieprz. Bułeczkę moczymy w wodzie. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do mięsa dodajemy odciśniętą bułeczkę i pokrojoną natkę pietruszki. Masę dobrze wyrabiamy. W razie gdyby była zbyt rzadka dodajemy bułki tartej.

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Krok 2 z 10

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy przyprawę uniwersalną i mieszamy. Masło i ser kroimy na mniejsze kawałki. Plastry wędliny kroimy na 4 części.

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Krok 3 z 10

Na desce rozkładamy kawałek folii spożywczej. Masę mięsną wielkości kotleta mielonego rozpłaszczamy na folii i formujemy z niej prostokąt. Smarujemy musztardą.

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Krok 4 z 10

W jednym brzegu układamy kawałek wędliny, na nim marchewkę, masło i ser.

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Krok 5 z 10

Za pomocą folii zwijamy wszystko w roladkę.

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Krok 6 z 10

Zasklepiamy brzegi, żeby nic nie wypłynęło.

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Krok 7 z 10

Obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na oleju na złoto ze wszystkich stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Krok 8 z 10

Na roladkach układamy kilka kawałków masła i podlewamy 1-2 łyżkami wody. Naczynie wkładamy do piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut.

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Krok 9 z 10

W tym czasie przygotowujemy sos. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 250 ml wody. Bulion zagotowujemy i dodajemy musztardę. Mąkę mieszamy ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Wlewamy trochę bulionu i dokładnie mieszamy, następnie całość wlewamy do bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy.

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Krok 10 z 10

Roladki polewamy sosem i podajemy.

Smaczny pomysł na wykorzystanie mielonego mięsa. Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym są propozycją o niezwykłym wyglądzie. Zobacz, jak stworzyć aromatyczny sos musztardowy, na podstawie Rosołu drobiowego WINIARY, musztardy, śmietany i mąki. Mięsne rolady najlepiej serwować z ziemniakami lub kaszą.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika