Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Do rozgrzania nowy sezon ebook pdf

Zarejestruj się
Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

(2)
1 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest natalija2289

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  łyżeczka
Przyprawa Jarzynka WINIARY
1  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
0.5  kg
Mięso mielone wieprzowe
1 
Jajko
1 
Bułka pszenna
1  pęczek
Pietruszka
2 
Marchewka
1  słoik
Musztarda
50  g
Masło
2  plastrów
Ser żółty
4  plastrów
Wędlina
1  szklanka
Bułka tarta
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Olej
1  łyżka
Musztarda
2  płaskich łyżek
Mąka pszenna
3  łyżek
Śmietana
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
39.03 g
Węglowodany
34.71 g
Tłuszcze
21.1 g
Wartość energetyczna
476.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Roladki z mięsa mielonego w sosie to danie, które może pochwalić się wyjątkowo bogatą historią. Okazuje się, że przyrządzali je już Staropolanie, którzy dbali o to, by ich posiłki były sycące i pełne smaku. Roladki, dawniej określano mianem zrazów i - co ciekawe - pod taka nazwą można spotkać je po dziś dzień w tradycyjnych restauracjach. Co ciekawe, w przepisach kuchni staropolskiej nie widniała konieczność korzystania jedynie z mięsa mielonego. Do przygotowania zrazów można było wykorzystać nawet kawałki mięsa, które następnie były podsmażane na głębokim tłuszczu z dodatkiem warzyw. Zrazy są także obecnie w kuchniach regionalnych dawnych terenów, przynależących niegdyś do Rzeczpospolitej. Znają się dobrze np. mieszkańcy Litwy, Ukrainy i Białorusi. Faktem jest jednak to, że nie były one serwowane z sosem musztardowym, jednak może to stanowić wspaniałe urozmaicenie tego dania!


Przepis na roladki z mięsa mielonego - prosty i oczywisty!

Szukając pomysłu na obiad zwykle chcemy, by był on prosty i szybki w przygotowaniu. Z pewnością po pracy ciężko nam wykrzesać odrobinę energii do tego, by spędzać długie godziny w kuchni. Wówczas z pomocą przychodzi nam przepis na roladki z mięsa mielonego! Jest on prosty w przygotowaniu, a my będziemy potrzebować jedynie kilka składników. Oczywiście podstawę stanowią: mięso, warzywa, a także sos musztardowy, który nadaje całemu daniu wyjątkowego smaku i aromatu. Roladki z mięsa mielonego w sosie możemy przypiec w piekarniku lub - zgodnie z tradycją - usmażyć na głębokim tłuszczu! Wszystko zajmie nam jedynie kilka chwil, a smak z pewnością zapisze się w naszej pamięci!


Roladki z mięsa mielonego w sosie - danie na każdą okazję!

Roladki z mięsa mielonego to danie wyjątkowo popularne i... uniwersalne! Możemy bez obaw zaserwować je w formie obiadu czy kolacji. Nie ma znaczenia, czy przygotowujemy posiłek w gronie rodzinnym czy chcemy zaaranżować romantyczną kolację. Roladki w aksamitnym i wyrazistym sosie musztardowym sprawdzą się za każdym razem!


Z czym można podawać mięsne roladki?

Roladki w sosie musztardowym mogą być serwowane na wiele, różnych sposobów. Tak naprawdę, wiele zależy tu od naszych preferencji smakowych i kreatywności. Analogicznie, będą one świetnie komponowały się z ziemiankami i zestawem surówek. Jednak podawanie ich w towarzystwie grillowanych warzyw czy ryżu również może okazać się świetnym połączeniem!

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, sól i pieprz. Bułeczkę moczymy w wodzie. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do mięsa dodajemy odciśniętą bułeczkę i pokrojoną natkę pietruszki. Masę dobrze wyrabiamy. W razie gdyby była zbyt rzadka dodajemy bułki tartej.
  • Krok 2

    5 min
    Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy przyprawę uniwersalną i mieszamy. Masło i ser kroimy na mniejsze kawałki. Plastry wędliny kroimy na 4 części.
  • Krok 3

    5 min
    Na desce rozkładamy kawałek folii spożywczej. Masę mięsną wielkości kotleta mielonego rozpłaszczamy na folii i formujemy z niej prostokąt. Smarujemy musztardą.
  • Krok 4

    5 min
    W jednym brzegu układamy kawałek wędliny, na nim marchewkę, masło i ser.
  • Krok 5

    5 min
    Za pomocą folii zwijamy wszystko w roladkę.
  • Krok 6

    4 min
    Zasklepiamy brzegi, żeby nic nie wypłynęło.
  • Krok 7

    20 min
    Obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na oleju na złoto ze wszystkich stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Krok 8

    30 min
    Na roladkach układamy kilka kawałków masła i podlewamy 1-2 łyżkami wody. Naczynie wkładamy do piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut.
  • Krok 9

    10 min
    W tym czasie przygotowujemy sos. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 250 ml wody. Bulion zagotowujemy i dodajemy musztardę. Mąkę mieszamy ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Wlewamy trochę bulionu i dokładnie mieszamy, następnie całość wlewamy do bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy.
  • Krok 10

    1 min
    Roladki polewamy sosem i podajemy.
Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Krok 1 z 10

Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, sól i pieprz. Bułeczkę moczymy w wodzie. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do mięsa dodajemy odciśniętą bułeczkę i pokrojoną natkę pietruszki. Masę dobrze wyrabiamy. W razie gdyby była zbyt rzadka dodajemy bułki tartej.

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Krok 2 z 10

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy przyprawę uniwersalną i mieszamy. Masło i ser kroimy na mniejsze kawałki. Plastry wędliny kroimy na 4 części.

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Krok 3 z 10

Na desce rozkładamy kawałek folii spożywczej. Masę mięsną wielkości kotleta mielonego rozpłaszczamy na folii i formujemy z niej prostokąt. Smarujemy musztardą.

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Krok 4 z 10

W jednym brzegu układamy kawałek wędliny, na nim marchewkę, masło i ser.

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Krok 5 z 10

Za pomocą folii zwijamy wszystko w roladkę.

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Krok 6 z 10

Zasklepiamy brzegi, żeby nic nie wypłynęło.

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Krok 7 z 10

Obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na oleju na złoto ze wszystkich stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Krok 8 z 10

Na roladkach układamy kilka kawałków masła i podlewamy 1-2 łyżkami wody. Naczynie wkładamy do piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut.

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Krok 9 z 10

W tym czasie przygotowujemy sos. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 250 ml wody. Bulion zagotowujemy i dodajemy musztardę. Mąkę mieszamy ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Wlewamy trochę bulionu i dokładnie mieszamy, następnie całość wlewamy do bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy.

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Krok 10 z 10

Roladki polewamy sosem i podajemy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy
)

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Dodatek
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kopytka z sosem myśliwskim

    Kopytka z sosem myśliwskim

    1 godz 25 min Łatwy
  • Ryba z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

    Ryba z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

    1 godz 5 min Łatwy
  • Mięso mielone w waflu

    Mięso mielone w waflu

    55 min Łatwy
  • Gołąbki inaczej

    Gołąbki inaczej

    1 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu