MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
47 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
51 5.9g / 51%
14 3.9g / 14%
35 9.3g / 35%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

(5)
47 min
Łatwy
Autorem przepisu jest JellyBelly29

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mięso mielone z indyka
1 
Jajko
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
2  szczypt
Sól
2  szczypt
Pieprz czarny
1 
Cebula
1  pęczek
Koperek
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Kwaśna śmietana
20  g
Mąka pszenna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
3.94 g
Wartość energetyczna
105.84 kcal
Tłuszcze
5.99 g
Białko
9.34 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pomysł na mięsny, ale stosunkowo lekki obiad - pulpety z indyka z jajkiem, mąką ziemniaczaną, cebulką i ulubionymi przyprawami. A wszystko to pod pierzynką sosu koperkowego przygotowanego na bazie masła. Pulpety z indyka znikną ze stołu tak szybko, jak się na nim pojawią, zwłaszcza jeśli podasz je z ulubioną surówką!


Przygotowanie składników na pulpety z indyka w sosie koperkowym

Klopsy z indyka w sosie koperkowym to lekki i pożywny posiłek mięsny, który jest błyskawiczny w przygotowywaniu. Z pewnością każdy z nas kojarzy dobrze ich smak, ponieważ jest to potrawa niezwykle popularna w Polsce i regionie. Do wykonania posiłku wykorzystuje się składniki, które są typowe dla kuchni polskiej. Mowa o świeżym maśle, kwaśnej śmietanie czy mące pszennej, która posłuży do zagęszczania sosu. Na początku jednak trzeba przygotować mięso. Można rozdrobnić je samodzielnie, albo wykorzystać już zmielone. Najczęściej stosuje się mięso mieszane z udźca oraz piersi indyka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać tylko jeden jego rodzaj. Do mięsa dodajemy jajko, mąkę oraz bardzo dokładnie startą cebulę białą. Uzupełniamy mieszaninę ulubionymi przyprawami oraz zaczynamy wyrabiać masę w celu połączenia się wszystkich składników.


Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym – krok po kroku

Kiedy masa jest już gotowa, powinniśmy zostawić ją jeszcze na kilka minut w pojemniku. Dajmy czas poszczególnym składnikom, aby mogły się ze sobą przegryźć. Mieszanina nabierze także odpowiedniej temperatury pokojowej, dzięki czemu klopsy z indyka w sosie będą zawsze perfekcyjnie przyrządzone. W międzyczasie nastawiamy kilkulitrowy garnek z wodą. Pamiętajmy, aby nie nalewać zbyt dużo wody. Optymalnie, jeśli wykorzystamy ok. trzy litry na pół kilo mięsa. Kiedy woda będzie już wrzeć, wówczas wrzucamy uformowane pulpeciki i czekamy przez dwadzieścia minut. Na osobnym palniku lub stanowisku rozgrzewamy patelnię oraz kładziemy na niej masło. Można użyć klarowanego. Do tłuszczu dodajemy mąki i podsmażamy, tworząc klasyczną, polską zasmażkę. Część wywaru przelewamy na patelnie łącząc go z mąką i masłem. Wystarczy szklanka, maksymalnie półtora. Teraz czas, aby nadać smaku tej potrawie. Dodajemy posiekany koperek oraz przelewamy śmietanę. Wszystko mieszamy niezwykle dokładnie, aby na powierzchni sosu nie wytworzyły się grudki.


Pyszne klopsy z indyka w sosie koperkowym w klasycznym wydaniu

Pulpety z indyka w sosie koperkowym są aromatycznym i zdrowym posiłkiem. Jeśli stworzymy je z chudego mięsa, to wówczas mogą być świetnym pomysłem na obiad dla osób odchudzających się. Tajemnica smaku sosu kryje się w intensywnym aromacie koperku. Warto wykorzystać świeżo zerwany lub wcześniej zamrożony. Sos stworzony z suszonego kopru nie będzie tak smaczny. Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym realizuje się błyskawicznie – wystarczy około 30 minut, aby w szybkim tempie uformować pulpety, zagotować je i wyłożyć na talerz. Danie można urozmaicić dodatkami, w tym obowiązkową surówką warzywną oraz ziemniakami.

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso mieszamy z jajkiem, mąką ziemniaczaną, startą na tarce cebulą i przyprawami. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Krok 2

    5 min
    Formujemy pulpeciki ciut większe od włoskiego orzecha.
  • Krok 3

    20 min
    Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 20 minut. Odławiamy pulpeciki. Zostawiamy około 1,5 szklanki wywaru.
  • Krok 4

    10 min
    Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę około 2 łyżki. Podsmażamy (robimy zasmażkę). Dodajemy wywar z pulpetów energicznie mieszając, aby nie było grudek. Dodajemy koper posiekany oraz śmietanę. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
  • Krok 5

    2 min
    Polewamy pulpety sosem.
Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Krok 1 z 5

Mięso mieszamy z jajkiem, mąką ziemniaczaną, startą na tarce cebulą i przyprawami. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Krok 2 z 5

Formujemy pulpeciki ciut większe od włoskiego orzecha.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Krok 3 z 5

Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 20 minut. Odławiamy pulpeciki. Zostawiamy około 1,5 szklanki wywaru.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Krok 4 z 5

Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę około 2 łyżki. Podsmażamy (robimy zasmażkę). Dodajemy wywar z pulpetów energicznie mieszając, aby nie było grudek. Dodajemy koper posiekany oraz śmietanę. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Krok 5 z 5

Polewamy pulpety sosem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite