Pulpety z indyka w sosie koperkowym
47min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.67 g
Węglowodany
1.97 g
Tłuszcze
3 g
Wartość energetyczna
52.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
47 min
Krok 1
10 min
Mięso mieszamy z jajkiem, mąką ziemniaczaną, startą na tarce cebulą i przyprawami. Wyrabiamy na jednolitą masę.
Krok 2
5 min
Formujemy pulpeciki ciut większe od włoskiego orzecha.
Krok 3
20 min
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 20 minut. Odławiamy pulpeciki. Zostawiamy około 1,5 szklanki wywaru.
Krok 4
10 min
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę około 2 łyżki. Podsmażamy (robimy zasmażkę). Dodajemy wywar z pulpetów energicznie mieszając, aby nie było grudek. Dodajemy koper posiekany oraz śmietanę. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
Krok 5
2 min
Polewamy pulpety sosem.
Pomysł na mięsny, ale stosunkowo lekki obiad - pulpety z indyka z jajkiem, mąką ziemniaczaną, cebulką i ulubionymi przyprawami. A wszystko to pod pierzynką sosu koperkowego przygotowanego na bazie masła. Pulpety z indyka znikną ze stołu tak szybko, jak się na nim pojawią, zwłaszcza jeśli podasz je z ulubioną surówką!
Komentarze 0