Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

0
47 min
Łatwy

Składniki

-
24 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mięso mielone z indyka
1 
Jajko
1 łyżka
Mąka ziemniaczana
2 szczypt
Sól
2 szczypt
Pieprz czarny
1 
Cebula
1 pęczek
Koperek
2 łyżek
Masło
2 łyżek
Kwaśna śmietana
20 g
Mąka pszenna pełnoziarnista

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
3 g
Wartość energetyczna
52.92 kcal
Węglowodany
1.97 g
Białko
4.67 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
10 min
Mięso mieszamy z jajkiem, mąką ziemniaczaną, startą na tarce cebulą i przyprawami. Wyrabiamy na jednolitą masę.
Krok 2
5 min
Formujemy pulpeciki ciut większe od włoskiego orzecha.
Krok 3
20 min
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 20 minut. Odławiamy pulpeciki. Zostawiamy około 1,5 szklanki wywaru.
Krok 4
10 min
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę około 2 łyżki. Podsmażamy (robimy zasmażkę). Dodajemy wywar z pulpetów energicznie mieszając, aby nie było grudek. Dodajemy koper posiekany oraz śmietanę. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
Krok 5
2 min
Polewamy pulpety sosem.
Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Krok 1 z 5

Mięso mieszamy z jajkiem, mąką ziemniaczaną, startą na tarce cebulą i przyprawami. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Krok 2 z 5

Formujemy pulpeciki ciut większe od włoskiego orzecha.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Krok 3 z 5

Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 20 minut. Odławiamy pulpeciki. Zostawiamy około 1,5 szklanki wywaru.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Krok 4 z 5

Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę około 2 łyżki. Podsmażamy (robimy zasmażkę). Dodajemy wywar z pulpetów energicznie mieszając, aby nie było grudek. Dodajemy koper posiekany oraz śmietanę. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Krok 5 z 5

Polewamy pulpety sosem.

Pomysł na mięsny, ale stosunkowo lekki obiad - pulpety z indyka z jajkiem, mąką ziemniaczaną, cebulką i ulubionymi przyprawami. A wszystko to pod pierzynką sosu koperkowego przygotowanego na bazie masła. Pulpety z indyka znikną ze stołu tak szybko, jak się na nim pojawią, zwłaszcza jeśli podasz je z ulubioną surówką!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika