Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
9.3g / 34%
Węglowodany
3.9g / 14%
Tłuszcze
6g / 51%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

+

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Wróć

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

(5)
47min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JellyBelly29

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mięso mielone z indyka
1 
Jajko
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
2  szczypt
Sól
2  szczypt
Pieprz czarny
1 
Cebula
1  pęczek
Koperek
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Kwaśna śmietana
20  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.34 g
Węglowodany
3.94 g
Tłuszcze
5.99 g
Wartość energetyczna
105.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pomysł na mięsny, ale stosunkowo lekki obiad - pulpety z indyka z jajkiem, mąką ziemniaczaną, cebulką i ulubionymi przyprawami. A wszystko to pod pierzynką sosu koperkowego przygotowanego na bazie masła. Pulpety z indyka znikną ze stołu tak szybko, jak się na nim pojawią, zwłaszcza jeśli podasz je z ulubioną surówką!

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso mieszamy z jajkiem, mąką ziemniaczaną, startą na tarce cebulą i przyprawami. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Krok 2

    5 min
    Formujemy pulpeciki ciut większe od włoskiego orzecha.
  • Krok 3

    20 min
    Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 20 minut. Odławiamy pulpeciki. Zostawiamy około 1,5 szklanki wywaru.
  • Krok 4

    10 min
    Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę około 2 łyżki. Podsmażamy (robimy zasmażkę). Dodajemy wywar z pulpetów energicznie mieszając, aby nie było grudek. Dodajemy koper posiekany oraz śmietanę. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
  • Krok 5

    2 min
    Polewamy pulpety sosem.
Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Krok 1 z 5

Mięso mieszamy z jajkiem, mąką ziemniaczaną, startą na tarce cebulą i przyprawami. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Krok 2 z 5

Formujemy pulpeciki ciut większe od włoskiego orzecha.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Krok 3 z 5

Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 20 minut. Odławiamy pulpeciki. Zostawiamy około 1,5 szklanki wywaru.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Krok 4 z 5

Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę około 2 łyżki. Podsmażamy (robimy zasmażkę). Dodajemy wywar z pulpetów energicznie mieszając, aby nie było grudek. Dodajemy koper posiekany oraz śmietanę. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Krok 5 z 5

Polewamy pulpety sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Zima
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

    Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

    1 godz 9 min Średni
  • Tagliatelle ze szpinakiem

    Tagliatelle ze szpinakiem

    30 min Łatwy
  • Ryżowa zupa pomidorowa z pulpetami

    Ryżowa zupa pomidorowa z pulpetami

    55 min Łatwy
  • Pulpeciki wieprzowo - wołowe w sosie pomidorowym

    Pulpeciki wieprzowo - wołowe w sosie pomidorowym

    1 godz 11 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu