25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
27.8g / 24%
Węglowodany
14.3g / 12%
Tłuszcze
31.6g / 63%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Pulpety z sosem bolognese

(0)
1 godz 6 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest cris04

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Mięso mielone
1 
Jajko
2  łyżek
Bułka tarta
1  ząbek
1  łyżeczka
Natka pietruszki
2  łyżek
Starty parmezan
300  g
Pomidory krojone w zalewie
0.5 
Cebula
3  łyżek
Oliwa z oliwek
2  liści
Bazylia świeża
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
27.8 g
Węglowodany
14.31 g
Tłuszcze
31.64 g
Wartość energetyczna
449.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem makaronu to doskonałe danie obiadowe. Dodatek sałatki ze świeżych warzyw jest doskonałym wykończeniem smakowym i czyni danie pełnym posiłkiem. Zobacz, jak przygotować pulpety z sosem bolognese przy pomocy WINIARY POMYSŁ NA... spaghetti po Bolońsku.
Gotujmy

Przygotowanie

66 min
Krok 1
10 min
Do mielonego mięsa dodać jajko, połowę bułki tartej, starty ser, posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Uformować małe pulpeciki i obtoczyć w bułce.
Krok 2
10 min
Na rozgrzanej oliwie obsmażyć mięsne kulki z każdej strony.
Krok 3
10 min
Cebulę pokroić i poddusić na oliwie, dodać ząbek czosnku, pomidory z zalewą, bazylię i zagotować.
Krok 4
15 min
Sosem pomidorowym zalać pulpety i chwilę podgotować.
Krok 5
5 min
Opakowanie POMYSŁ NA... rozprowadzić w 500 ml wody i wlać do mięsa.
Krok 6
15 min
Gotować na małym ogniu do zagęszczenia sosu.
Krok 7
1 min
Podawać z makaronem i ulubioną surówką.
Pulpety z sosem bolognese

Krok 1 z 7

Do mielonego mięsa dodać jajko, połowę bułki tartej, starty ser, posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Uformować małe pulpeciki i obtoczyć w bułce.

Pulpety z sosem bolognese

Krok 2 z 7

Na rozgrzanej oliwie obsmażyć mięsne kulki z każdej strony.

Pulpety z sosem bolognese

Krok 3 z 7

Cebulę pokroić i poddusić na oliwie, dodać ząbek czosnku, pomidory z zalewą, bazylię i zagotować.

Pulpety z sosem bolognese

Krok 4 z 7

Sosem pomidorowym zalać pulpety i chwilę podgotować.

Pulpety z sosem bolognese

Krok 5 z 7

Opakowanie POMYSŁ NA... rozprowadzić w 500 ml wody i wlać do mięsa.

Pulpety z sosem bolognese

Krok 6 z 7

Gotować na małym ogniu do zagęszczenia sosu.

Pulpety z sosem bolognese

Krok 7 z 7

Podawać z makaronem i ulubioną surówką.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika