Pulpety w sosie pomidorowym
39min
Łatwy
1 paczka
400 g
Mięso mielone
1
Cebula ze szczypiorkiem
1
Jajko
2 łyżek
Bułka tarta
2 łyżek
Mąka
1 łyżka
Natka pietruszki
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Słodka papryka
1 trochę
Chili
1 trochę
Liść laurowy
1 trochę
Ziele angielskie
.
Wartości odżywcze
Białko
20.17 g
Węglowodany
10.92 g
Tłuszcze
22.92 g
Wartość energetyczna
335.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
39 min
Krok 1
1 min
Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i chilli. Wymieszaj.
Krok 2
1 min
Cebulkę ze szczypiorkiem pokrój i dodaj do mięsa, dokładnie wyrób.
Krok 3
1 min
Uformuj kulki i obtocz je w mące.
Krok 4
30 min
Zagotuj 1-2 l wody, posól, dodaj liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Wrzucaj pojedynczo pulpeciki i gotuj na małym ogniu 30 minut.
Krok 5
5 min
Sos rozprowadź w 300 ml wody, stale mieszając zagotuj. Dodaj odsączone pulpeciki i natkę pietruszki. Duś razem przez 5 minut.
Krok 6
1 min
Podaj z ziemniakami z wody i surówką z kapusty kiszonej.
Pulpety w Sosie Pomidorowym WINIARY to ciekawy pomysł na obiad na specjalne okazje i na co dzień. Jeśli przygotujesz większą porcję, zyskasz posiłek na kolejny dzień i zaoszczędzisz sporo czasu. Wówczas smaki przenikną się i stworzą zgraną całość. Słodka papryka i chili nadadzą pulpetom wyrazistości. Ugotowane w wodzie z liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego będą zachwycać tradycyjnym aromatem. Przygotowane z cebulką i szczypiorkiem zaintrygują nawet tych, którzy nie przepadają za mięsnymi daniami.
Pulpety z mięsa mielonego to danie, które przygotujesz w nieco ponad pół godziny. Nie wymaga znajomości sztuczek kulinarnych ani wyjątkowych zdolności. Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować smaczny obiad na każdą okazję. Na początek przełóż mięso mielone do miski, wbij do niego jajko i dodaj bułkę tartą. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i chili, dokładnie wymieszaj.
Następnie cebulkę i szczypior pokrój, dodaj do mięsa i wyrób, formując kulki. Każdą z nich obtocz w mące. Zagotuj około 2 litrów wody z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Do wrzątku wrzucaj pojedynczo pulpety i gotuj przez pół godziny na małym ogniu. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Rozprowadź go w 300 ml wody i ciągle mieszając, zagotuj. Przełóż do niego odsączone z wody pulpety i posiekaną natkę pietruszki. Całość duś przez 5 minut. Pulpety podawaj z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty lub inną ulubioną.
Pulpety z mięsa mielonego to danie, które przygotujesz w nieco ponad pół godziny. Nie wymaga znajomości sztuczek kulinarnych ani wyjątkowych zdolności. Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować smaczny obiad na każdą okazję. Na początek przełóż mięso mielone do miski, wbij do niego jajko i dodaj bułkę tartą. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i chili, dokładnie wymieszaj.
Następnie cebulkę i szczypior pokrój, dodaj do mięsa i wyrób, formując kulki. Każdą z nich obtocz w mące. Zagotuj około 2 litrów wody z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Do wrzątku wrzucaj pojedynczo pulpety i gotuj przez pół godziny na małym ogniu. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Rozprowadź go w 300 ml wody i ciągle mieszając, zagotuj. Przełóż do niego odsączone z wody pulpety i posiekaną natkę pietruszki. Całość duś przez 5 minut. Pulpety podawaj z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty lub inną ulubioną.
Komentarze 0