Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Przepisy na dania i desery ze śmietaną

Śmietana nadaje potrawom wyjątkowy smak, dlatego warto od czasu do czasu włączyć ten składnik do ulubionych przepisów. Jak wykorzystywać śmietanę w kuchni?

Przepisy 772

Ryba zapiekana z warzywami

Ryba zapiekana z warzywami

55 ze 100
48 min Łatwy
Zapiekanka kalafiorowa

Zapiekanka kalafiorowa

35 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Gulasz szegedyński

Gulasz szegedyński

50 ze 100
2 godz 1 min Łatwy
Kurczak z pieczarkami

Kurczak z pieczarkami

50 ze 100
52 min Łatwy
Zapiekanka z kalafiorem i szynką

Zapiekanka z kalafiorem i szynką

80 ze 100
55 min Łatwy
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

75 ze 100
1 godz 18 min Łatwy
Łatwa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Łatwa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

30 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Zapiekanka Moussaka z ziemniakami

Zapiekanka Moussaka z ziemniakami

65 ze 100
1 godz 7 min Łatwy
Mięso mielone w sosie śmietanowym

Mięso mielone w sosie śmietanowym

25 ze 100
45 min Łatwy
Żołądki w sosie własnym

Żołądki w sosie własnym

80 ze 100
1 godz Łatwy
Zupa brokułowa z ziemniakami

Zupa brokułowa z ziemniakami

40 min Łatwy
Zapiekanka z porem

Zapiekanka z porem

70 ze 100
1 godz 4 min Łatwy
Zupa ogonowa

Zupa ogonowa

45 min Łatwy
Pierogi z truskawkami i śmietaną

Pierogi z truskawkami i śmietaną

75 ze 100
44 min Łatwy
Zupa koperkowa na skrzydełkach

Zupa koperkowa na skrzydełkach

53 min Łatwy
Pierogi z serem na słodko (z twarogiem)

Pierogi z serem na słodko (z twarogiem)

90 ze 100
37 min Łatwy
Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

1 godz 42 min Średni
Zupa brokułowo-kalafiorowa

Zupa brokułowo-kalafiorowa

30 min Łatwy
Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

50 ze 100
2 godz 2 min Łatwy
Gulasz mięsno-warzywny

Gulasz mięsno-warzywny

50 ze 100
1 godz 11 min Łatwy
Zapiekanka z brokułem

Zapiekanka z brokułem

60 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Zapiekane szparagi

Zapiekane szparagi

60 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką

85 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Ciasto z nadzieniem dyniowym

Ciasto z nadzieniem dyniowym

2 godz 56 min Łatwy
Krokiety ziemniaczane

Krokiety ziemniaczane

100 ze 100
52 min Łatwy
Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

1 godz 40 min Łatwy
Ryba w sosie porowym

Ryba w sosie porowym

50 ze 100
36 min Łatwy
Brokułowa zupa krem z groszkiem ptysiowym

Brokułowa zupa krem z groszkiem ptysiowym

50 min Łatwy
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

29 min Łatwy
Chili sin carne

Chili sin carne

21 min Łatwy
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

50 ze 100
1 godz Łatwy
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

80 ze 100
1 godz 45 min Łatwy
Truskawkowy deser z galaretką i bitą śmietaną

Truskawkowy deser z galaretką i bitą śmietaną

3 godz 20 min Łatwy
Zupa jarzynowa z młodych warzyw

Zupa jarzynowa z młodych warzyw

1 godz Łatwy
Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

25 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Zupa ogórkowa - przepis

Zupa ogórkowa - przepis

52 min Łatwy
Ciasto Cappuccino

Ciasto Cappuccino

1 godz 40 min Średni
Barszcz a`la ćwikła

Barszcz a`la ćwikła

45 min Łatwy
Terrina z żurkiem i jajem

Terrina z żurkiem i jajem

40 ze 100
6 godz 30 min Średni
TARTA ŻURKOWA Z JAJKIEM, KIEŁBASĄ I CHRZANEM

TARTA ŻURKOWA Z JAJKIEM, KIEŁBASĄ I CHRZANEM

3 godz Łatwy
Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

1 godz 14 min Średni
Barszcz biały z kiełbasą

Barszcz biały z kiełbasą

35 min Łatwy
Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

40 ze 100
1 godz 37 min Łatwy
Barszcz biały z jajkiem sadzonym

Barszcz biały z jajkiem sadzonym

29 min Łatwy
Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

19 godz 7 min Łatwy
Flaki z żołądków wieprzowych

Flaki z żołądków wieprzowych

3 godz 15 min Łatwy
Lasagne z makaronem spaghetti

Lasagne z makaronem spaghetti

65 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Sernik z kruszonką

Sernik z kruszonką

2 godz 12 min Łatwy
Pasztet wykwintny

Pasztet wykwintny

1 godz 56 min Łatwy
Zupa wiejska

Zupa wiejska

1 godz 35 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • …
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Wykorzystanie śmietany

W sklepach można spotkać wiele typów śmietany, dlatego łatwo wybrać taką, która sprawdzi się w różnych przepisach. Kwaśna śmietana 12% będzie idealna do sałatek, natomiast do zabielania zup sprawdzi się śmietana 18%. Przepisów ze śmietaną nie brakuje. Na jej bazie można przygotowywać dipy i różnego rodzaju sosy. Z tłustą śmietanką kremówką wyjdzie każde ciasto z kremem.

Pyszne dania ze śmietaną

Śmietana dodawana do zup ma za zadnie zagęścić konsystencję i podkręcić smak. Zupa zyskuje też lepszy kolor. Śmietana sprawdza się również jako dodatek do mięs i sałatek. Jest bazą do gotowania klasycznych i nowoczesnych potraw. Dzięki niej można przygotować smaczne i proste sosy. Trudno sobie wyobrazić kuchnię polską bez śmietany. Można nią polać zupę krem, pieczone mięso, pierogi czy naleśniki z owocami.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu