Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

(2)
41min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Koraliczek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Makaron Wstążki
125  g
Ser ricotta
300  g
Szpinak świeży
3  ząbków
trochę
Bazylia świeża
trochę
Pieprz czarny
2  płaskich łyżek
Masło
1  Płaska łyżka
Kwaśna śmietana
trochę
Sól
trochę
Gałka muszkatołowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
1 min
Ugotować makaron al dente.
Krok 2
5 min
Gdy makaron będzie się gotować dokładnie umyć szpinak, wysuszyć go i usunąć długie łodygi. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, raz na jakiś czas mieszając, aż do zwiędnięcia liści. Zdjąć go z patelni, odcisnąć wodę i drobno pokroić.
Krok 3
5 min
Do garnka na średnim ogniu wrzucić szpinak, dodać masło, wymieszać. Doprawić przyprawami i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 4
3 min
Listki bazylii drobno pokroić, dodać do szpinaku, wymieszać. Dodać śmietanę.
Krok 5
3 min
Ricottę pokroić w drobną kostkę, dodać do szpinaku i dokładnie wymieszać.
Krok 6
2 min
Ugotowany makaron wymieszać ze szpinakiem i podawać.
Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

Krok 1 z 6

Ugotować makaron al dente.

Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

Krok 2 z 6

Gdy makaron będzie się gotować dokładnie umyć szpinak, wysuszyć go i usunąć długie łodygi. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, raz na jakiś czas mieszając, aż do zwiędnięcia liści. Zdjąć go z patelni, odcisnąć wodę i drobno pokroić.

Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

Krok 3 z 6

Do garnka na średnim ogniu wrzucić szpinak, dodać masło, wymieszać. Doprawić przyprawami i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

Krok 4 z 6

Listki bazylii drobno pokroić, dodać do szpinaku, wymieszać. Dodać śmietanę.

Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

Krok 5 z 6

Ricottę pokroić w drobną kostkę, dodać do szpinaku i dokładnie wymieszać.

Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

Krok 6 z 6

Ugotowany makaron wymieszać ze szpinakiem i podawać.

Makaronowe rurki, otoczone zielenią szpinaku, pod delikatną chmurką apetycznego sera stanowią idealne danie, które nie tylko zaspokoi największy głód, ale także dostarczy niezapomnianych smakowych wrażeń. Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem w prosty sposób pobudzi Twoje zmysły i podsyci apetyt. Ta niezwykle prosta potrawa, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut, doskonale sprawdzi się w roli głównej w obiadowym menu. Doskonałą alternatywą tego dania jest crespelle, czyli naleśniki ze szpinakiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 08/04/2021 - 15:22 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 08/04/2021 - 15:22 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha