Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

(0)
1 godz 30 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 Porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Mrożony szpinak
120  g
Mąka
2 
Jajka
5  łyżek
Olej rzepakowy
450  ml
Mleko
100  g
Cukinia
100  g
Pomidory
250  g
Ricotta
30  g
Tarty parmezan
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
39.76 g
Węglowodany
60.97 g
Tłuszcze
50.04 g
Wartość energetyczna
835.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
5 min
Rozmroź liście szpinaku.
Krok 2
24 min
Przygotuj ciasto naleśnikowe: wymieszaj mąkę, jajka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 150 ml mleka i sól. Pozwól mieszaninie namoczyć się przez 30 minut.
Krok 3
8 min
W czasie oczekiwania wyciśnij rozmrożony szpinak i drobno go posiekaj. Oczyść i umyj cukinię i pokrój w drobną kostkę. Umyj pomidory, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Krok 4
3 min
Przygotuj nadzienie do naleśników: wymieszaj ricottę z zawartością opakowania Winiary Pomysł Na... Makaron z sosem z zielonych warzyw oraz szpinakiem i kostkami cukinii.
Krok 5
1 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C w funkcji grzanie góra/dół (lub 170 st. C w konwekcji).
Krok 6
12 min
Podgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego na powlekanej patelni i wysmaż na niej ok. 6 cienkich naleśników (o średnicy 15 cm). Na gotowym naleśniku rozsmaruj nadzienie, zroluj i ułóż obok siebie w płaskim naczyniu do pieczenia.
Krok 7
6 min
Przygotuj sos: wlej 300 ml mleka do rondla i wsyp opakowanie Winiary Pomysł Na... Makaron z sosem z zielonych warzyw. Wymieszaj za pomocą trzepaczki. Doprowadź do wrzenia, mieszając. Dodaj pomidory i polej sosem naleśniki.
Krok 8
31 min
Naleśniki posyp parmezanem. Piecz w piekarniku około 30 minut.
Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 1 z 8

Rozmroź liście szpinaku.

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 2 z 8

Przygotuj ciasto naleśnikowe: wymieszaj mąkę, jajka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 150 ml mleka i sól. Pozwól mieszaninie namoczyć się przez 30 minut.

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 3 z 8

W czasie oczekiwania wyciśnij rozmrożony szpinak i drobno go posiekaj. Oczyść i umyj cukinię i pokrój w drobną kostkę. Umyj pomidory, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 4 z 8

Przygotuj nadzienie do naleśników: wymieszaj ricottę z zawartością opakowania Winiary Pomysł Na... Makaron z sosem z zielonych warzyw oraz szpinakiem i kostkami cukinii.

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 5 z 8

Rozgrzej piekarnik do 200°C w funkcji grzanie góra/dół (lub 170 st. C w konwekcji).

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 6 z 8

Podgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego na powlekanej patelni i wysmaż na niej ok. 6 cienkich naleśników (o średnicy 15 cm). Na gotowym naleśniku rozsmaruj nadzienie, zroluj i ułóż obok siebie w płaskim naczyniu do pieczenia.

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 7 z 8

Przygotuj sos: wlej 300 ml mleka do rondla i wsyp opakowanie Winiary Pomysł Na... Makaron z sosem z zielonych warzyw. Wymieszaj za pomocą trzepaczki. Doprowadź do wrzenia, mieszając. Dodaj pomidory i polej sosem naleśniki.

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 8 z 8

Naleśniki posyp parmezanem. Piecz w piekarniku około 30 minut.

Jesteś głodny i masz ochotę na coś pysznego? Naleśniki to zawsze dobry pomysł. Spróbuj naleśników crespelle po włosku (florencku): z pysznym nadzieniem warzywno-serowym. Naleśniki z ricottą ze szpinakiem zapiecz w piekarniku z lekkim zielonym sosem Winiary i parmezanem. Szpinak z ricottą świetnie będzie nadawać się również jako dodatek do makaronu. Danie świetnie będzie smakowało ze schłodzonym białym, półwytrawnym winem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika