Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sos z opieńków

0
25 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Opieńki
1 l
Woda
2 łyżek
Pietruszka
1 łyżka
Śmietana 12%
2 łyżek
Mąka pszenna
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
29.23 kcal
Białko
1.17 g
Węglowodany
3.82 g
Tłuszcze
0.99 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
15 min
Oczyszczone opieńki płukamy w wodzie z solą .Czyste wkładamy do średniego garnka i zalewamy 1 litrem wody,Dodajemy kostki.Gotujemy .
Krok 2
5 min
Gdy opieńki będą miękkie zagęszczamy mąką i śmietaną rozrobioną w zimnej wodzie.
Krok 3
5 min
Doprawiamy do smaku pieprzem i ziarenkami smaku .Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.
Sos z opieńków

Krok 1 z 3

Oczyszczone opieńki płukamy w wodzie z solą .Czyste wkładamy do średniego garnka i zalewamy 1 litrem wody,Dodajemy kostki.Gotujemy .

Sos z opieńków

Krok 2 z 3

Gdy opieńki będą miękkie zagęszczamy mąką i śmietaną rozrobioną w zimnej wodzie.

Sos z opieńków

Krok 3 z 3

Doprawiamy do smaku pieprzem i ziarenkami smaku .Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.

W trakcie sezonu na opieńki nie może zabraknąć potraw z tymi aromatycznymi grzybami. Sos z opieńków pasuje zarówno do potraw mięsnych, jak i jarskich. Sprawdzi się zatem do drobiu czy wieprzowiny, ale będzie równie wspaniale smakował z kluskami śląskimi, kopytkami, a także ze wszystkimi rodzajami kasz. Sos z opieńków przygotujesz na bazie Rosołu drobiowego WINIARY, a efekt końcowy wzbogacisz świeżo posiekaną natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika