Sos z opieńków
25min
Łatwy
2 kostek
1 łyżeczka
300 g
Opieńki
1 l
Woda
2 łyżek
Pietruszka
1 łyżka
Śmietana 12%
2 łyżek
Mąka pszenna
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
0.99 g
Węglowodany
3.46 g
Tłuszcze
0.52 g
Wartość energetyczna
23.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
25 min
Krok 1
15 min
Oczyszczone opieńki płukamy w wodzie z solą .Czyste wkładamy do średniego garnka i zalewamy 1 litrem wody,Dodajemy kostki.Gotujemy .
Krok 2
5 min
Gdy opieńki będą miękkie zagęszczamy mąką i śmietaną rozrobioną w zimnej wodzie.
Krok 3
5 min
Doprawiamy do smaku pieprzem i ziarenkami smaku .Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.
W trakcie sezonu na opieńki nie może zabraknąć potraw z tymi aromatycznymi grzybami. Sos z opieńków pasuje zarówno do potraw mięsnych, jak i jarskich. Sprawdzi się zatem do drobiu czy wieprzowiny, ale będzie równie wspaniale smakował z kluskami śląskimi, kopytkami, a także ze wszystkimi rodzajami kasz. Sos z opieńków przygotujesz na bazie Rosołu drobiowego WINIARY, a efekt końcowy wzbogacisz świeżo posiekaną natką pietruszki.
Komentarze 0