Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sos z opieńków

(0)
25min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest IZABELA29
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Opieńki
1  l
Woda
2  łyżek
Pietruszka
1  łyżka
Śmietana 12%
2  łyżek
Mąka pszenna
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
0.99 g
Węglowodany
3.46 g
Tłuszcze
0.52 g
Wartość energetyczna
23.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
15 min
Oczyszczone opieńki płukamy w wodzie z solą .Czyste wkładamy do średniego garnka i zalewamy 1 litrem wody,Dodajemy kostki.Gotujemy .
Krok 2
5 min
Gdy opieńki będą miękkie zagęszczamy mąką i śmietaną rozrobioną w zimnej wodzie.
Krok 3
5 min
Doprawiamy do smaku pieprzem i ziarenkami smaku .Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.
Sos z opieńków

Krok 1 z 3

Oczyszczone opieńki płukamy w wodzie z solą .Czyste wkładamy do średniego garnka i zalewamy 1 litrem wody,Dodajemy kostki.Gotujemy .

Sos z opieńków

Krok 2 z 3

Gdy opieńki będą miękkie zagęszczamy mąką i śmietaną rozrobioną w zimnej wodzie.

Sos z opieńków

Krok 3 z 3

Doprawiamy do smaku pieprzem i ziarenkami smaku .Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.

W trakcie sezonu na opieńki nie może zabraknąć potraw z tymi aromatycznymi grzybami. Sos z opieńków pasuje zarówno do potraw mięsnych, jak i jarskich. Sprawdzi się zatem do drobiu czy wieprzowiny, ale będzie równie wspaniale smakował z kluskami śląskimi, kopytkami, a także ze wszystkimi rodzajami kasz. Sos z opieńków przygotujesz na bazie Rosołu drobiowego WINIARY, a efekt końcowy wzbogacisz świeżo posiekaną natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha