Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W trakcie sezonu na opieńki nie może zabraknąć potraw z tymi aromatycznymi grzybami. Sos z opieńków pasuje zarówno do potraw mięsnych, jak i jarskich. Sprawdzi się zatem do drobiu czy wieprzowiny, ale będzie równie wspaniale smakował z kluskami śląskimi, kopytkami, a także ze wszystkimi rodzajami kasz. Sos z opieńków przygotujesz na bazie Rosołu drobiowego WINIARY, a efekt końcowy wzbogacisz świeżo posiekaną natką pietruszki.
Przygotowanie
25 min
Krok 1
15 min
Oczyszczone opieńki płukamy w wodzie z solą .Czyste wkładamy do średniego garnka i zalewamy 1 litrem wody,Dodajemy kostki.Gotujemy .
Krok 2
5 min
Gdy opieńki będą miękkie zagęszczamy mąką i śmietaną rozrobioną w zimnej wodzie.
Krok 3
5 min
Doprawiamy do smaku pieprzem i ziarenkami smaku .Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.
Krok 1
z
3
Oczyszczone opieńki płukamy w wodzie z solą .Czyste wkładamy do średniego garnka i zalewamy 1 litrem wody,Dodajemy kostki.Gotujemy .
Krok 2
z
3
Gdy opieńki będą miękkie zagęszczamy mąką i śmietaną rozrobioną w zimnej wodzie.
Krok 3
z
3
Doprawiamy do smaku pieprzem i ziarenkami smaku .Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0