Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gołąbki bez zawijania

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Kapusta biała
60 g
Koncentrat pomidorowy
500 g
Mięso mielone wieprzowe
0.75 szklanka
Ryż
0.5 szklanka
Kasza manna
2 
Jajko
2 łyżek
Mąka pszenna
3 łyżek
Śmietana
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
402.26 kcal
Węglowodany
32.05 g
Białko
20.88 g
Tłuszcze
20.81 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
12 min
Kapustę zetrzyj na tarce grubych oczkach lub bardzo cienko poszatkuj.
Krok 2
2 min
Mięso wymieszaj z kapustą, ugotowanym ryżem, kaszą manną i jajkami.
Krok 3
2 min
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
10 min
Uformuj 12 owalnych gołąbków, obtocz w mące i usmaż na rumiano.
Krok 5
5 min
Podlej 1l gorącej wody, wrzuć kostki bulionowe i dodaj koncentrat pomidorowy.
Krok 6
45 min
Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 45-50 minut.
Krok 7
2 min
Na koniec dodaj śmietanę.
Krok 8
2 min
Tak przyrządzone gołąbki podawaj z ziemniakami.
Gołąbki bez zawijania

Krok 1 z 8

Kapustę zetrzyj na tarce grubych oczkach lub bardzo cienko poszatkuj.

Gołąbki bez zawijania

Krok 2 z 8

Mięso wymieszaj z kapustą, ugotowanym ryżem, kaszą manną i jajkami.

Gołąbki bez zawijania

Krok 3 z 8

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Gołąbki bez zawijania

Krok 4 z 8

Uformuj 12 owalnych gołąbków, obtocz w mące i usmaż na rumiano.

Gołąbki bez zawijania

Krok 5 z 8

Podlej 1l gorącej wody, wrzuć kostki bulionowe i dodaj koncentrat pomidorowy.

Gołąbki bez zawijania

Krok 6 z 8

Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 45-50 minut.

Gołąbki bez zawijania

Krok 7 z 8

Na koniec dodaj śmietanę.

Gołąbki bez zawijania

Krok 8 z 8

Tak przyrządzone gołąbki podawaj z ziemniakami.

Klasyczne gołąbki to coś, na co trudno znaleźć czas, bo potrzeba go dużo... Wymagają sporo uwagi i choć ich smak wynagradza trud włożony w przygotowanie, to jednak w ciągłym biegu, przy tylu obowiązkach życia codziennego warto sięgnąć po uwspółcześnioną wersję tego tradycyjnego dania. Gołąbki bez zawijania są równie pyszne, a czas, jaki trzeba poświęcić na ich przygotowanie ogranicza się do… pół godziny!

Sekretem tego przepisu jest możliwość wymieszania wszystkich składników. W klasycznej wersji ryż i mięso trzeba zawinąć w liście kapusty i ugotować. Gołąbki bez zawijania różnią się tym, że białą kapustę wystarczy zetrzeć na tarce, a następnie połączyć z ryżem i mielonym mięsem.

Tak powstają smakowite gołąbki, które w pierwszej kolejności trzeba obsmażyć na patelni, a następnie ugotować w Bulionie cielęcym WINIARY z koncentratem pomidorowym. W ten sposób do wnętrza gołąbków przeniknie dodatkowo smak sosu pomidorowego. Pod koniec gotowania zabiel go śmietaną do sosów.

Gołąbki bez zawijana możesz podawać na rozmaite sposoby. Pasują do nich pieczone ziemniaki, w postaci puree albo ugotowane w wodzie. Możesz podawać je również jako samodzielne danie bądź z sałatką warzywną. Co ciekawe, jest to sposób nie tylko na smaczny obiad na kilka dni, ale też patent na imprezę. Gołąbki możesz ułożyć na półmisku tak, by goście mogli się nimi raczyć razem z innymi specjałami ze szwedzkiego stołu!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika