Klasyczne gołąbki to coś, na co trudno znaleźć czas, bo potrzeba go dużo... Wymagają sporo uwagi i choć ich smak wynagradza trud włożony w przygotowanie, to jednak w ciągłym biegu, przy tylu obowiązkach życia codziennego warto sięgnąć po uwspółcześnioną wersję tego tradycyjnego dania. Gołąbki bez zawijania są równie pyszne, a czas, jaki trzeba poświęcić na ich przygotowanie ogranicza się do… pół godziny!
Sekretem tego przepisu jest możliwość wymieszania wszystkich składników. W klasycznej wersji ryż i mięso trzeba zawinąć w liście kapusty i ugotować. Gołąbki bez zawijania różnią się tym, że białą kapustę wystarczy zetrzeć na tarce, a następnie połączyć z ryżem i mielonym mięsem.
Tak powstają smakowite gołąbki, które w pierwszej kolejności trzeba obsmażyć na patelni, a następnie ugotować w Bulionie cielęcym WINIARY z koncentratem pomidorowym. W ten sposób do wnętrza gołąbków przeniknie dodatkowo smak sosu pomidorowego. Pod koniec gotowania zabiel go śmietaną do sosów.
Gołąbki bez zawijania możesz podawać na rozmaite sposoby. Pasują do nich pieczone ziemniaki, w postaci puree albo ugotowane w wodzie. Możesz podawać je również jako samodzielne danie bądź z sałatką warzywną. Co ciekawe, jest to sposób nie tylko na smaczny obiad na kilka dni, ale też patent na imprezę. Gołąbki niezawijane możesz ułożyć na półmisku tak, by goście mogli się nimi raczyć razem z innymi specjałami ze szwedzkiego stołu!
Gołąbki bez zawijania z ryżem i kapustą na pewno będą smakować wielbicielom wersji tradycyjnej, ponieważ w daniu są dokładnie te same składniki, lecz przygotowanie jest zdecydowanie łatwiejsze. Przypadną do gustu także osobom, które nigdy nie gotowały gołąbków właśnie przez niechęć do zawijania i obawę, że danie nie wyjdzie tak, jak trzeba. Dodatkowym wyróżnikiem przepisu jest cielęcy bulion, który sprawia, że smak i aromat jest bardziej wyrafinowany.
Oprócz wersji z ryżem można natknąć się także na alternatywny wariant - gołąbki bez zawijania z kaszą manną. Możesz przygotowywać te dwa przepisy na przemian, za każdym razem proponując swoim bliskim nowe smaki. Dzięki temu potrawa szybko się im nie znudzi!
Gołąbki bez zawijania to szczególnie dobry pomysł na rodzinny obiad w lecie i wczesną jesienią, gdy łatwo kupić młodą, świeżą kapustę. Danie nadaje się do mrożenia, więc można zrobić większą ilość i pozostawić w formie zapasów na później.
Sprawdź również inne przepisy:
● Ukraińskie gołąbki z ziemniakami i kaszą
● Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami
● Gołąbki meksykańskie
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Mariola