Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gołąbki bez mięsa
95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
15.9g / 16%
Węglowodany
60.1g / 61%
Tłuszcze
9.4g / 22%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Gołąbki bez mięsa

+

Gołąbki bez mięsa

Wróć

Gołąbki bez mięsa

(0)
2 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest morgolccia

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Kapusta włoska
1  torebka
Ryż
360  g
Prawdziwek
30  dag
Pieczarki
2 
Pomidory
2 
Papryka czerwona
2 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1 
Marchewka
1  pęczek
Seler naciowy
1  opakowanie
Serek kremowy
1  opakowanie
Serek kremowy
400  g
Kasza gryczana palona
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.95 g
Węglowodany
60.12 g
Tłuszcze
9.44 g
Wartość energetyczna
357.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gołąbki bez mięsa to połączenie tradycji i nowoczesności. Wypróbuj wspaniały przepis na tradycyjne gołąbki, ale bez mięsa. Bogaty farsz do gołąbków bez mięsa przygotujesz w kilku krokach. Pierwszy krok to podduszenie drobno pokrojonych lub startych warzyw w rosole lub mleku kokosowym. Kolejnym krokiem jest wymieszanie warzyw z kremowymi serkami a następnie połączenie wszystkiego z kaszą i ryżem. Farsz nałożysz do liści kapusty, a całość zapieczesz w żaroodpornym naczyniu.

Przygotowanie

147 min
  • Krok 1

    25 min
    FARSZ: cebule pokrojoną w kostkę smażymy na oliwie, dodajemy czosnek drobno pokrojony, paprykę drobno pokrojoną, pieczarki, grzyby, marchewkę startą, seler naciowy w drobną kostkę skrapiamy cytryną z i podlewamy rosołkiem albo mlekiem kokosowym i dusimy przez 15 min.
  • Krok 2

    12 min
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy.
  • Krok 3

    5 min
    Dodajemy do farszu pomidory pokrojone w kostkę serki 2 almette orzechowy i ogórkowy, zieleninę (szczypiorek, pietruszkę, koperek).
  • Krok 4

    20 min
    Wcześniej gotujemy woreczek ryżu i woreczek kaszy następnie główkę kapusty włoskiej wkładamy do gotującej wody posolonej i czekamy aż liście będą się uwalniać wtedy wyciągamy po liściu na blat.
  • Krok 5

    15 min
    Ugotowany przestudzony ryż i kaszę mieszamy z farszem, doprawiamy do smaku i na każdy liść nakładamy porcje farszu zwijamy bokami do środka i gołąbek gotowy.
  • Krok 6

    5 min
    Następnie wszystkie gołąbki wkładamy do żaroodpornego naczynia, na dno kładziemy liście kapusty, na to gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty.
  • Krok 7

    65 min
    Podlewamy rosołem lub mlekiem kokosowym i pieczemy godzinę na 200 st.
Gołąbki bez mięsa

Krok 1 z 7

FARSZ: cebule pokrojoną w kostkę smażymy na oliwie, dodajemy czosnek drobno pokrojony, paprykę drobno pokrojoną, pieczarki, grzyby, marchewkę startą, seler naciowy w drobną kostkę skrapiamy cytryną z i podlewamy rosołkiem albo mlekiem kokosowym i dusimy przez 15 min.

Gołąbki bez mięsa

Krok 2 z 7

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy.

Gołąbki bez mięsa

Krok 3 z 7

Dodajemy do farszu pomidory pokrojone w kostkę serki 2 almette orzechowy i ogórkowy, zieleninę (szczypiorek, pietruszkę, koperek).

Gołąbki bez mięsa

Krok 4 z 7

Wcześniej gotujemy woreczek ryżu i woreczek kaszy następnie główkę kapusty włoskiej wkładamy do gotującej wody posolonej i czekamy aż liście będą się uwalniać wtedy wyciągamy po liściu na blat.

Gołąbki bez mięsa

Krok 5 z 7

Ugotowany przestudzony ryż i kaszę mieszamy z farszem, doprawiamy do smaku i na każdy liść nakładamy porcje farszu zwijamy bokami do środka i gołąbek gotowy.

Gołąbki bez mięsa

Krok 6 z 7

Następnie wszystkie gołąbki wkładamy do żaroodpornego naczynia, na dno kładziemy liście kapusty, na to gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty.

Gołąbki bez mięsa

Krok 7 z 7

Podlewamy rosołem lub mlekiem kokosowym i pieczemy godzinę na 200 st.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gołąbki z młodej kapusty

    Gołąbki z młodej kapusty

    46 min Łatwy
  • Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

    Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

    1 godz 25 min Średni
  • Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

    Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

    1 godz 53 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z gołąbkami z kaszą

    Zupa pieczarkowa z gołąbkami z kaszą

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu