75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
7.2g / 14%
Węglowodany
39.5g / 80%
Tłuszcze
1.4g / 6%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną i pieczarkami

(1)
1 godz 15 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Pieczarki
1 
Cebula
3  ząbków
15  liści
Kapusta biała
1.5  szklanek
Kasza jaglana
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
0.5  pęczek
Natka pietruszki
2 
Liść laurowy
3  kulek
Ziele angielskie
1  szczypta
Pieprz czarny
trochę
Oliwa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.21 g
Węglowodany
39.47 g
Tłuszcze
1.41 g
Wartość energetyczna
198.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną – prawda, że ten przepis brzmi obiecująco? Ta wersja jest niecodzienna, ale zapewniamy, że smakuje przepysznie! Kasza jaglana wspaniale komponuje się z warzywami ugotowanymi na Bulionie warzywnym WINIARY, sos pomidorowy idealnie pasuje do całości.
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
5 min
W dużym garnku zagotuj wodę i zblanszuj w niej liście kapusty po ok. 2-3 min.
Krok 2
15 min
Osobno ugotuj kaszę jaglaną w 3 szklankach wody.
Krok 3
10 min
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i obsmaż na oliwie aż cebula będzie miękka. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj je do cebuli. Całość smaż ok. 7 min aż pieczarki stracą na objętości i lekko się zarumienią. Po tym czasie patelnię zestaw ze źródła ciepła i dodaj ugotowaną kaszę.
Krok 4
5 min
Dodaj jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
10 min
Na każdy liść kapusty układaj 2 łyżki farszu i dokładnie zawijaj. Pozostałe liście ułóż w szerokim garnku. Na liściach układaj gołąbki tak aby przylegały do siebie dosyć ściśle. Do garnka wlej 0,5 litra wody.
Krok 6
30 min
Dodaj jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz koncentrat pomidorowy. Wrzuć listek laurowy oraz ziele angielskie. Przykryj i powoli zagotuj na małej mocy kuchenki. Gołąbki duś ok. 20-30 min i podawaj polane sosem.
Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną i pieczarkami

Krok 1 z 6

W dużym garnku zagotuj wodę i zblanszuj w niej liście kapusty po ok. 2-3 min.

Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną i pieczarkami

Krok 2 z 6

Osobno ugotuj kaszę jaglaną w 3 szklankach wody.

Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną i pieczarkami

Krok 3 z 6

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i obsmaż na oliwie aż cebula będzie miękka. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj je do cebuli. Całość smaż ok. 7 min aż pieczarki stracą na objętości i lekko się zarumienią. Po tym czasie patelnię zestaw ze źródła ciepła i dodaj ugotowaną kaszę.

Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną i pieczarkami

Krok 4 z 6

Dodaj jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną i pieczarkami

Krok 5 z 6

Na każdy liść kapusty układaj 2 łyżki farszu i dokładnie zawijaj. Pozostałe liście ułóż w szerokim garnku. Na liściach układaj gołąbki tak aby przylegały do siebie dosyć ściśle. Do garnka wlej 0,5 litra wody.

Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną i pieczarkami

Krok 6 z 6

Dodaj jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz koncentrat pomidorowy. Wrzuć listek laurowy oraz ziele angielskie. Przykryj i powoli zagotuj na małej mocy kuchenki. Gołąbki duś ok. 20-30 min i podawaj polane sosem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika