Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Mięso mielone wieprzowe
400 g
Mięso mielone wołowe
165 g
Kasza gryczana biała niepalona
1 
Liść laurowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
5 łyżek
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
1 
Kapusta włoska
3 kulek
Ziele angielskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35.96 g
Białko
33.08 g
Wartość energetyczna
474.44 kcal
Tłuszcze
23.82 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
15 min
W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb a główkę umieść w gorącej wodzie. Kapustę gotuj ok 10-15 minut. Po tym czasie wyciągnij ostrożnie główkę z garnka i odcedź. Kiedy lekko przestygnie obierz z liści.
Krok 2
5 min
Kaszę gryczaną umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj ok 5 min – tak aby była al dente
Krok 3
5 min
W misce wymieszaj mięso wołowe i wieprzowe. Dodaj trzy łyżki bulionu wołowego, kaszę gryczaną, oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotowy „farsz” zawijaj ściśle w liście kapusty.
Krok 4
45 min
Dno dużego garnka wyłóż pozostałymi kawałkami kapusty. Na nich ułóż przygotowane gołąbki – jeden przy drugim. 1 litr gorącej wody wymieszaj z 2 łyżkami bulionu i 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. Płynem zalej gołąbki. Całość przykryj i gotuj ok 45 min pod przykryciem.
Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

Krok 1 z 4

W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb a główkę umieść w gorącej wodzie. Kapustę gotuj ok 10-15 minut. Po tym czasie wyciągnij ostrożnie główkę z garnka i odcedź. Kiedy lekko przestygnie obierz z liści.

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

Krok 2 z 4

Kaszę gryczaną umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj ok 5 min – tak aby była al dente

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

Krok 3 z 4

W misce wymieszaj mięso wołowe i wieprzowe. Dodaj trzy łyżki bulionu wołowego, kaszę gryczaną, oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotowy „farsz” zawijaj ściśle w liście kapusty.

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

Krok 4 z 4

Dno dużego garnka wyłóż pozostałymi kawałkami kapusty. Na nich ułóż przygotowane gołąbki – jeden przy drugim. 1 litr gorącej wody wymieszaj z 2 łyżkami bulionu i 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. Płynem zalej gołąbki. Całość przykryj i gotuj ok 45 min pod przykryciem.

Wypróbuj nasz przepis na gołąbki z mięsem mielonym i kaszą gryczaną z nowym bulionem wołowym WINIARY! Zobacz przepis i gotuj razem z WINIARY!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika