Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

0
1 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Mięso mielone wieprzowe
400  g
Mięso mielone wołowe
165  g
Kasza gryczana biała niepalona
1 
Liść laurowy
trochę
Sól
trochę
Pieprz
5  łyżek
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
1 
Kapusta włoska
3  kulek
Ziele angielskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
33.08 g
Węglowodany
35.96 g
Tłuszcze
23.82 g
Wartość energetyczna
474.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
15 min
W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb a główkę umieść w gorącej wodzie. Kapustę gotuj ok 10-15 minut. Po tym czasie wyciągnij ostrożnie główkę z garnka i odcedź. Kiedy lekko przestygnie obierz z liści.
Krok 2
5 min
Kaszę gryczaną umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj ok 5 min – tak aby była al dente
Krok 3
5 min
W misce wymieszaj mięso wołowe i wieprzowe. Dodaj trzy łyżki bulionu wołowego, kaszę gryczaną, oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotowy „farsz” zawijaj ściśle w liście kapusty.
Krok 4
45 min
Dno dużego garnka wyłóż pozostałymi kawałkami kapusty. Na nich ułóż przygotowane gołąbki – jeden przy drugim. 1 litr gorącej wody wymieszaj z 2 łyżkami bulionu i 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. Płynem zalej gołąbki. Całość przykryj i gotuj ok 45 min pod przykryciem.
Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

Krok 1 z 4

W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb a główkę umieść w gorącej wodzie. Kapustę gotuj ok 10-15 minut. Po tym czasie wyciągnij ostrożnie główkę z garnka i odcedź. Kiedy lekko przestygnie obierz z liści.

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

Krok 2 z 4

Kaszę gryczaną umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj ok 5 min – tak aby była al dente

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

Krok 3 z 4

W misce wymieszaj mięso wołowe i wieprzowe. Dodaj trzy łyżki bulionu wołowego, kaszę gryczaną, oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotowy „farsz” zawijaj ściśle w liście kapusty.

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

Krok 4 z 4

Dno dużego garnka wyłóż pozostałymi kawałkami kapusty. Na nich ułóż przygotowane gołąbki – jeden przy drugim. 1 litr gorącej wody wymieszaj z 2 łyżkami bulionu i 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. Płynem zalej gołąbki. Całość przykryj i gotuj ok 45 min pod przykryciem.

Wypróbuj nasz przepis na gołąbki z mięsem mielonym i kaszą gryczaną z nowym bulionem wołowym WINIARY! Zobacz przepis i gotuj razem z WINIARY!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
33.1g / 26%
Węglowodany
36g / 30%
Tłuszcze
23.8g / 43%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika