Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Śledzie w sosie czosnkowo-śmietanowym
Śledzie w sosie czosnkowo-śmietanowym
Śledzie w sosie czosnkowo-śmietanowym
Śledzie w sosie czosnkowo-śmietanowym
Dodaj do CookBook

Śledzie w sosie czosnkowo-śmietanowym

(0)
4 godz 13 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest dagita
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Sos czosnkowy WINIARY
8 
Śledź
3  łyżek
Kwaśna śmietana
1 
Cebula
125  ml
Ocet spirytusowy 10%
1.5  szklanek
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
Musztarda
1  łyżka
Cukier
trochę
Zioła prowansalskie
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.6 g
Wartość energetyczna
1264.2 kcal
Tłuszcze
107.3 g
Białko
66.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Śledzie w sosie czosnkowo-śmietanowym to znakomita przystawka na każdą okazję. Idealnie odnajdą się nie tylko na świątecznym stole, ale także na co dzień. Pyszne śledzie w intensywnie czosnkowym sosie to klasyka polskiej kuchni, która trafi w kulinarne gusta osób lubiących ryby. Wyjdą delikatne i kremowe, jeżeli wybierzesz składniki najlepszej jakości. Do przygotowania tego dania idealnie nadają się matiasy. Poznaj sprawdzony przepis na śledzie w sosie czosnkowym.


Śledzie w sosie czosnkowo-śmietanowym, czyli prosta i pyszna przystawka

Śledzie w sosie czosnkowym od wielu lat pojawiają się na naszych stołach. To uniwersalne i niezwykle proste danie. Na całe szczęście, nie muszą się długo przegryzać, a same filety przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy kilka godzin trzymania w zalewie, aby poznać ich głębie smaku. Chcesz przygotować tę tradycyjną potrawę? Nic w tym trudnego. Wystarczy, że przygotujesz wszystkie składniki i wybierzesz młode śledzie, dzięki którym danie będzie rozpływało się w ustach. Ponadto musisz pamiętać o trzymaniu się pewnych kroków. Pierwsze co musisz zrobić jest pokrojenie ośmiu śledzi na mniejsze kawałki i wymoczenie ich w wodzie przez godzinę. Po tym czasie możesz już przystąpić do przygotowania sosu. Wystarczy tylko, że wymieszasz trzy łyżki sosu czosnkowego z trzema łyżkami śmietany. Kolejną czynnością jest obranie i pokrojenie cebuli. Na tym etapie nie pozostaje Ci nic innego jak przygotowanie zalewy. Sięgnij po 125 ml octu i połącz go z przyprawami. Oczywiście, w ilości przypraw kieruj się swoim własnym smakiem. W tak zrobionej zalewie musisz umieścić filety i pozostawić je na kilka godzin, aby wszystkie składniki dobrze się przeniknęły. Po tym czasie możesz już wyjąć z niej ryby, posypać je cebulą i dodać sos czosnkowo-śmietanowy. Oblej dokładnie wszystkie filety i je delikatnie wymieszaj. Jak widać, przepis ten jest niezwykle łatwy i poradzi sobie z nim nawet kulinarny amator. Śledzie możesz jeść same lub też podając do nich pieczywo czy smażone ziemniaki. Z filetami śledziowymi idealnie współgrają także takie dodatki jak ogórki konserwowe, jabłka, tarty chrzan. Smacznego!


Śledzie w sosie czosnkowym - porady

Aby przygotować pyszne śledzie w sosie czosnkowo- śmietanowym wybierz młode filety, a więc matiasy w słonej zalewie. Innym rozwiązaniem jest użycie śledzi w oleju. Pamiętaj, w tym wypadku, aby odsączyć je wcześniej z zalewy i dokładnie przepłukać. Zamiast wody do moczenia możesz użyć mleka, dzięki któremu ryby uzyskają łagodniejszy smak. Śledzie możesz posypać drobno posiekanym szczypiorkiem czy koperkiem, wzbogacając w ten sposób ich smak. Danie to możesz przygotować nawet kilka dni przed podaniem. Będziesz mieć wtedy pewność, że smaki dobrze połączą się ze sobą, a potrawa będzie wyborna.

Przygotowanie

253 min
  • Krok 1

    60 min
    Filety śledziowe mocz w wodzie przez 1 godzinę, odsącz i pokrój w romby.
  • Krok 2

    3 min
    Sos czosnkowy połącz ze śmietaną.
  • Krok 3

    5 min
    Cebulę obierz i pokrój.
  • Krok 4

    2 min
    Ocet połącz z olejem, musztardą, cukrem, cebulą, ziołami prowansalskimi i pieprzem.
  • Krok 5

    180 min
    Filety zalej zalewą i odstaw na kilka godzin.
  • Krok 6

    2 min
    Śledzie wyjmij z zalewy wraz z cebulą, polej sosem czosnkowym.
  • Krok 7

    1 min
    Podawaj z ziemniakami smażonymi lub pieczywem.
Śledzie w sosie czosnkowo-śmietanowym

Krok 1 z 7

Filety śledziowe mocz w wodzie przez 1 godzinę, odsącz i pokrój w romby.

Śledzie w sosie czosnkowo-śmietanowym

Krok 2 z 7

Sos czosnkowy połącz ze śmietaną.

Śledzie w sosie czosnkowo-śmietanowym

Krok 3 z 7

Cebulę obierz i pokrój.

Śledzie w sosie czosnkowo-śmietanowym

Krok 4 z 7

Ocet połącz z olejem, musztardą, cukrem, cebulą, ziołami prowansalskimi i pieprzem.

Śledzie w sosie czosnkowo-śmietanowym

Krok 5 z 7

Filety zalej zalewą i odstaw na kilka godzin.

Śledzie w sosie czosnkowo-śmietanowym

Krok 6 z 7

Śledzie wyjmij z zalewy wraz z cebulą, polej sosem czosnkowym.

Śledzie w sosie czosnkowo-śmietanowym

Krok 7 z 7

Podawaj z ziemniakami smażonymi lub pieczywem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Brunch
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Śmietana
  • Śniadanie
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śledzie po japońsku

    Śledzie po japońsku

    1 godz 40 min Łatwy
  • Śledzie z buraczkami pod pierzynką

    Śledzie z buraczkami pod pierzynką

    1 godz 38 min Łatwy
  • Śledzie pod pierzynką

    Śledzie pod pierzynką

    1 godz 15 min Łatwy
  • Śledzie w śmietanie z czosnkiem

    Śledzie w śmietanie z czosnkiem

    1 godz 22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu