Śledzie w sosie czosnkowo-śmietanowym to znakomita przystawka na każdą okazję. Idealnie odnajdą się nie tylko na świątecznym stole, ale także na co dzień. Pyszne śledzie w intensywnie czosnkowym sosie to klasyka polskiej kuchni, która trafi w kulinarne gusta osób lubiących ryby. Wyjdą delikatne i kremowe, jeżeli wybierzesz składniki najlepszej jakości. Do przygotowania tego dania idealnie nadają się matiasy. Poznaj sprawdzony przepis na śledzie w sosie czosnkowym.
Śledzie w sosie czosnkowo-śmietanowym, czyli prosta i pyszna przystawka
Śledzie w sosie czosnkowym od wielu lat pojawiają się na naszych stołach. To uniwersalne i niezwykle proste danie. Na całe szczęście, nie muszą się długo przegryzać, a same filety przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy kilka godzin trzymania w zalewie, aby poznać ich głębie smaku. Chcesz przygotować tę tradycyjną potrawę? Nic w tym trudnego. Wystarczy, że przygotujesz wszystkie składniki i wybierzesz młode śledzie, dzięki którym danie będzie rozpływało się w ustach. Ponadto musisz pamiętać o trzymaniu się pewnych kroków. Pierwsze co musisz zrobić jest pokrojenie ośmiu śledzi na mniejsze kawałki i wymoczenie ich w wodzie przez godzinę. Po tym czasie możesz już przystąpić do przygotowania sosu. Wystarczy tylko, że wymieszasz trzy łyżki sosu czosnkowego z trzema łyżkami śmietany. Kolejną czynnością jest obranie i pokrojenie cebuli. Na tym etapie nie pozostaje Ci nic innego jak przygotowanie zalewy. Sięgnij po 125 ml octu i połącz go z przyprawami. Oczywiście, w ilości przypraw kieruj się swoim własnym smakiem. W tak zrobionej zalewie musisz umieścić filety i pozostawić je na kilka godzin, aby wszystkie składniki dobrze się przeniknęły. Po tym czasie możesz już wyjąć z niej ryby, posypać je cebulą i dodać sos czosnkowo-śmietanowy. Oblej dokładnie wszystkie filety i je delikatnie wymieszaj. Jak widać, przepis ten jest niezwykle łatwy i poradzi sobie z nim nawet kulinarny amator. Śledzie możesz jeść same lub też podając do nich pieczywo czy smażone ziemniaki. Z filetami śledziowymi idealnie współgrają także takie dodatki jak ogórki konserwowe, jabłka, tarty chrzan. Smacznego!
Śledzie w sosie czosnkowym - porady
Aby przygotować pyszne śledzie w sosie czosnkowo- śmietanowym wybierz młode filety, a więc matiasy w słonej zalewie. Innym rozwiązaniem jest użycie śledzi w oleju. Pamiętaj, w tym wypadku, aby odsączyć je wcześniej z zalewy i dokładnie przepłukać. Zamiast wody do moczenia możesz użyć mleka, dzięki któremu ryby uzyskają łagodniejszy smak. Śledzie możesz posypać drobno posiekanym szczypiorkiem czy koperkiem, wzbogacając w ten sposób ich smak. Danie to możesz przygotować nawet kilka dni przed podaniem. Będziesz mieć wtedy pewność, że smaki dobrze połączą się ze sobą, a potrawa będzie wyborna.
Komentarze 0