Śledzie w sosie majonezowym
55min
Łatwy
3 łyżek
1 szklanka
Kwaśna śmietana
1 łyżka
Kapary w zalewie
1
Cebula
1
Jabłka
2 łyżek
Natka pietruszki
4
Śledź
1 trochę
Cukier
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
34.94 g
Węglowodany
11.26 g
Tłuszcze
41.51 g
Wartość energetyczna
561.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
5 min
Majonez połącz ze śmietaną. Kapary przelej wodą, odsącz i pokrój drobno.
Krok 2
5 min
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
5 min
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
5 min
Jabłko, cebulę i kapary dodaj do sosu majonezowego. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Krok 5
5 min
Płaty śledziowe obierz ze skórki, pokrój w romby i połącz z sosem majonezowym.
Krok 6
30 min
Śledzie schłodź w lodówce, podaj na liściach sałaty posypane natką pietruszki.
Bożonarodzeniowy śledzik z odrobiną fantazji, czyli słodko-pikantne śledzie w sosie majonezowym. Dodamy do nich kapary, jabłko oraz cebulę i polejemy pysznym śmietanowym sosem z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Schłodzone śledzie podajemy na liściach sałaty, udekorowane natką. Znakomite z chrupiącymi tostami z bagietki z masłem.
Komentarze 0