Śledzie po kaszubsku
240min
Łatwy
500 g
Filet śledziowy
4 łyżek
Rodzynki
100 ml
Białe wino
2 szklanek
Ocet winny
2 łyżeczek
Gorczyca mielona
0.5 łyżeczka
Ziele angielskie mielone
2
Liść laurowy
1 trochę
Cukier
1 trochę
Pieprz
100 ml
Ketchup łagodny WINIARY
100 ml
Olej
2 łyżek
Papryka czerwona marynowana
2 łyżek
Natka pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
15.82 g
Węglowodany
13.55 g
Tłuszcze
22.93 g
Wartość energetyczna
348.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
240 min
Krok 1
10 min
Śledzie umyj w zimnej wodzie, pokrój w długie paski i zwiń w ślimaczki - koreczki, ułóż ciasno w naczyniu.
Krok 2
10 min
W garnku zagotuj 3 szklanki wody z octem winnym, gorczycą, zielem angielskim, cukrem i pieprzem i liśćmi laurowymi. Ponownie zagotuj. Pozostaw do ostudzenia.
Krok 3
180 min
Zimną marynatą zalej śledzie, zostaw na noc (min. 3 godz)
Krok 4
20 min
Rodzynki zalej winem i odstaw na 20 minut.
Krok 5
5 min
Śledzie wyjmij z marynaty.
Krok 6
10 min
Ketchup wymieszaj z olejem, rodzynkami, papryką i natką pietruszki. Zalej śledzie i pozostaw najlepiej do drugiego dnia w lodówce.
Krok 7
5 min
Śledzie podawaj na półmisku.
Śledzie po kaszubsku świetnie smakują nie tylko na Kaszubach. Mamy sposób, jak łatwo przygotować ten świąteczny przysmak w domu, żeby smak śledzia po kaszubsku zachwycił Twoich najbliższych. Śledziki zwinięte w koreczki dekoruj świeżą pietruszką dla polepszenia smaku i aromatu. Sprawdzą się jako przekąska na rodzinne przyjęcia, a także w formie przystawki lub dodatku do kolacji.
Komentarze 0