Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepis na śledzie po kaszubsku przekazywany jest od ponad stu lat z pokolenia na pokolenie. Śledź po kaszubsku wpisany jest na prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju wsi listę produktów regionalnych i tradycyjnych. Przepis stanowi idealną pozycję dla jednej z wigilijnych potraw, jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale przede wszystkim niepowtarzalny w smaku. Śledzie po kaszubsku są tak pyszne, że nie sposób ich nie spróbować. Kaszubi śledzia przyrządzają na ponad sto sposobów, począwszy od gotowania tej rodzimej ryby, przez wędzenie, suszenie, smażenie czy prażenie.
Od wieków ryby znajdowały szczególne zastosowanie w żywieniu, szczególnie kaszubskiej ludności nadmorskiej. Śledź na Kaszubach odgrywa główną kulinarną rolę, choć tradycje kulinarne tego regionu Polski są znacznie bogatsze. Mimo tego od lat w kaszubskiej kuchni pojawiają się chociażby słynne koreczki śledziowe po kaszubsku.
Śledź po kaszubsku – właściwości zdrowotne
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami należą do niezwykle smacznych dań, niosących za sobą ogrom właściwości prozdrowotnych. Bogactwo witamin (szczególnie witaminy D3) przyczynia się do wzmocnienia odporności i regulacji gospodarki lipidowej w organizmie. Śledź jest rybą tłustą, bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe. To ryba mało kaloryczna, smaczna, która dostarcza organizmowi także duże ilości kwasów Omega-3. Śledzie to prawdziwe bomby zdrowotne. Nie bez powodu mówi się "człowiek zdrowy jak ryba".
Jak zrobić śledzie po kaszubsku? - prosty i szybki przepis
Pomimo tego, że przepis na śledzie po kaszubsku przekazywany z pokolenia na pokolenie zazwyczaj różni się pomiędzy rodzinami, ten jeden - tradycyjny - jest tym, od którego warto poznać ten unikalny i ponadczasowy smak. Jedną z potraw Wigilijnych może być śledź po kaszubsku. Jak zrobić to danie, by jak najlepiej odzwierciedlić jej tradycyjny smak i kubkami smakowymi przenieść się na Kaszuby? Do przygotowania najlepiej użyć ryby świeżej, prosto z Bałtyku. Jeśli nie mamy do niej dostępu, wówczas pozostaje nam skorzystanie z mrożonych filetów. Śledź w połączeniu z odpowiednimi dodatkami da nam niesamowitych doznań smakowych. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na śledzia po kaszubsku. Smacznego!
Śledzie umyj w zimnej wodzie, pokrój w długie paski i zwiń w ślimaczki - koreczki, ułóż ciasno w naczyniu.
W garnku zagotuj 3 szklanki wody z octem winnym, gorczycą, zielem angielskim, cukrem i pieprzem i liśćmi laurowymi. Ponownie zagotuj. Pozostaw do ostudzenia.
Zimną marynatą zalej śledzie, zostaw na noc (min. 3 godz)
Rodzynki zalej winem i odstaw na 20 minut.
Śledzie wyjmij z marynaty.
Ketchup wymieszaj z olejem, rodzynkami, papryką i natką pietruszki. Zalej śledzie i pozostaw najlepiej do drugiego dnia w lodówce.
Śledzie podawaj na półmisku.