Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Śledzie po kaszubsku
Dodaj do CookBook

Śledzie po kaszubsku

(3)
4 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Filet śledziowy
4  łyżek
Rodzynki
100  ml
Białe wino
2  szklanek
Ocet winny
2  łyżeczek
Gorczyca mielona
0.5  łyżeczka
Ziele angielskie mielone
2 
Liść laurowy
trochę
Cukier
trochę
Pieprz
100  ml
Ketchup łagodny WINIARY
100  ml
Olej
2  łyżek
Papryka czerwona marynowana
2  łyżek
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.6 g
Wartość energetyczna
349.2 kcal
Tłuszcze
23 g
Białko
15.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przepis na śledzie po kaszubsku przekazywany jest od ponad stu lat z pokolenia na pokolenie. Śledź po kaszubsku wpisany jest na prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju wsi listę produktów regionalnych i tradycyjnych. Przepis stanowi idealną pozycję dla jednej z wigilijnych potraw, jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale przede wszystkim niepowtarzalny w smaku. Śledzie po kaszubsku są tak pyszne, że nie sposób ich nie spróbować. Kaszubi śledzia przyrządzają na ponad sto sposobów, począwszy od gotowania tej rodzimej ryby, przez wędzenie, suszenie, smażenie czy prażenie.

Od wieków ryby znajdowały szczególne zastosowanie w żywieniu, szczególnie kaszubskiej ludności nadmorskiej. Śledź na Kaszubach odgrywa główną kulinarną rolę, choć tradycje kulinarne tego regionu Polski są znacznie bogatsze. Mimo tego od lat w kaszubskiej kuchni pojawiają się chociażby słynne koreczki śledziowe po kaszubsku.


Śledź po kaszubsku – właściwości zdrowotne

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami należą do niezwykle smacznych dań, niosących za sobą ogrom właściwości prozdrowotnych. Bogactwo witamin (szczególnie witaminy D3) przyczynia się do wzmocnienia odporności i regulacji gospodarki lipidowej w organizmie. Śledź jest rybą tłustą, bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe. To ryba mało kaloryczna, smaczna, która dostarcza organizmowi także duże ilości kwasów Omega-3. Śledzie to prawdziwe bomby zdrowotne. Nie bez powodu mówi się "człowiek zdrowy jak ryba".


Jak zrobić śledzie po kaszubsku? - prosty i szybki przepis

Pomimo tego, że przepis na śledzie po kaszubsku przekazywany z pokolenia na pokolenie zazwyczaj różni się pomiędzy rodzinami, ten jeden - tradycyjny - jest tym, od którego warto poznać ten unikalny i ponadczasowy smak. Jedną z potraw Wigilijnych może być śledź po kaszubsku. Jak zrobić to danie, by jak najlepiej odzwierciedlić jej tradycyjny smak i kubkami smakowymi przenieść się na Kaszuby? Do przygotowania najlepiej użyć ryby świeżej, prosto z Bałtyku. Jeśli nie mamy do niej dostępu, wówczas pozostaje nam skorzystanie z mrożonych filetów. Śledź w połączeniu z odpowiednimi dodatkami da nam niesamowitych doznań smakowych. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na śledzia po kaszubsku. Smacznego!

Przygotowanie

240 min
  • Krok 1

    10 min
    Śledzie umyj w zimnej wodzie, pokrój w długie paski i zwiń w ślimaczki - koreczki, ułóż ciasno w naczyniu.
  • Krok 2

    10 min
    W garnku zagotuj 3 szklanki wody z octem winnym, gorczycą, zielem angielskim, cukrem i pieprzem i liśćmi laurowymi. Ponownie zagotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Krok 3

    180 min
    Zimną marynatą zalej śledzie, zostaw na noc (min. 3 godz)
  • Krok 4

    20 min
    Rodzynki zalej winem i odstaw na 20 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Śledzie wyjmij z marynaty.
  • Krok 6

    10 min
    Ketchup wymieszaj z olejem, rodzynkami, papryką i natką pietruszki. Zalej śledzie i pozostaw najlepiej do drugiego dnia w lodówce.
  • Krok 7

    5 min
    Śledzie podawaj na półmisku.
Śledzie po kaszubsku

Krok 1 z 7

Śledzie umyj w zimnej wodzie, pokrój w długie paski i zwiń w ślimaczki - koreczki, ułóż ciasno w naczyniu.

Śledzie po kaszubsku

Krok 2 z 7

W garnku zagotuj 3 szklanki wody z octem winnym, gorczycą, zielem angielskim, cukrem i pieprzem i liśćmi laurowymi. Ponownie zagotuj. Pozostaw do ostudzenia.

Śledzie po kaszubsku

Krok 3 z 7

Zimną marynatą zalej śledzie, zostaw na noc (min. 3 godz)

Śledzie po kaszubsku

Krok 4 z 7

Rodzynki zalej winem i odstaw na 20 minut.

Śledzie po kaszubsku

Krok 5 z 7

Śledzie wyjmij z marynaty.

Śledzie po kaszubsku

Krok 6 z 7

Ketchup wymieszaj z olejem, rodzynkami, papryką i natką pietruszki. Zalej śledzie i pozostaw najlepiej do drugiego dnia w lodówce.

Śledzie po kaszubsku

Krok 7 z 7

Śledzie podawaj na półmisku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
33
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Przekąska
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śledzie po japońsku

    Śledzie po japońsku

    1 godz 40 min Łatwy
  • Śledzie z buraczkami pod pierzynką

    Śledzie z buraczkami pod pierzynką

    1 godz 38 min Łatwy
  • Śledzie w sosie koperkowym

    Śledzie w sosie koperkowym

    1 godz 20 min Łatwy
  • Śledzie pod pierzynką

    Śledzie pod pierzynką

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu