Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Śledzie po kaszubsku

0
290 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Śledź
4 łyżek
Rodzynki
100 ml
Białe wino
2 szklanek
Ocet
2 łyżeczek
Gorczyca mielona
0.5 łyżeczka
Ziele angielskie mielone
2 
Liść laurowy
1 trochę
Cukier
1 trochę
Pieprz czarny
100 mg
Ketchup
100 ml
Oliwa z oliwek
10 g
Papryka marynowana
2 łyżek
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.04 g
Wartość energetyczna
332.16 kcal
Białko
15.56 g
Tłuszcze
22.88 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

290 min
Krok 1
10 min
Śledzie umyj w zimnej wodzie, pokrój w długie paski i zwiń w ślimaczki - koreczki, ułóż ciasno w naczyniu.
Krok 2
60 min
W garnku zagotuj 3 szklanki wody z octem winnym, gorczycą, zielem angielskim, cukrem i pieprzem i liśćmi laurowymi. Ponownie zagotuj. Pozostaw do ostudzenia.
Krok 3
180 min
Zimną marynatą zalej śledzie, zostaw na noc (min. 3 godz)
Krok 4
20 min
Rodzynki zalej winem i odstaw na 20 minut.
Krok 5
5 min
Śledzie wyjmij z marynaty.
Krok 6
10 min
Ketchup wymieszaj z olejem, rodzynkami, papryką i natką pietruszki. Zalej śledzie i pozostaw najlepiej do drugiego dnia w lodówce.
Krok 7
5 min
Śledzie podawaj na półmisku.
Śledzie po kaszubsku

Krok 1 z 7

Śledzie umyj w zimnej wodzie, pokrój w długie paski i zwiń w ślimaczki - koreczki, ułóż ciasno w naczyniu.

Śledzie po kaszubsku

Krok 2 z 7

W garnku zagotuj 3 szklanki wody z octem winnym, gorczycą, zielem angielskim, cukrem i pieprzem i liśćmi laurowymi. Ponownie zagotuj. Pozostaw do ostudzenia.

Śledzie po kaszubsku

Krok 3 z 7

Zimną marynatą zalej śledzie, zostaw na noc (min. 3 godz)

Śledzie po kaszubsku

Krok 4 z 7

Rodzynki zalej winem i odstaw na 20 minut.

Śledzie po kaszubsku

Krok 5 z 7

Śledzie wyjmij z marynaty.

Śledzie po kaszubsku

Krok 6 z 7

Ketchup wymieszaj z olejem, rodzynkami, papryką i natką pietruszki. Zalej śledzie i pozostaw najlepiej do drugiego dnia w lodówce.

Śledzie po kaszubsku

Krok 7 z 7

Śledzie podawaj na półmisku.

Śledzie po kaszubsku świetnie smakują nie tylko na Kaszubach. Mamy sposób, jak łatwo przygotować ten świąteczny przysmak w domu, żeby smak śledzia po kaszubsku zachwycił Twoich najbliższych. Śledziki zwinięte w koreczki dekoruj świeżą pietruszką dla polepszenia smaku i aromatu. Sprawdzą się jako przekąska na rodzinne przyjęcia, a także w formie przystawki lub dodatku do kolacji.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika