Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

(3)
4 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Filet śledziowy
4  łyżek
Rodzynki
100  ml
Białe wino
2  szklanek
Ocet winny
2  łyżeczek
Gorczyca mielona
0.5  łyżeczka
Ziele angielskie mielone
2 
Liść laurowy
trochę
Cukier
trochę
Pieprz
100  ml
Ketchup łagodny WINIARY
100  ml
Olej
2  łyżek
Papryka czerwona marynowana
2  łyżek
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.87 g
Węglowodany
13.6 g
Tłuszcze
22.97 g
Wartość energetyczna
349.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przepis na śledzie po kaszubsku przekazywany jest od ponad stu lat z pokolenia na pokolenie. Śledź po kaszubsku wpisany jest na prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju wsi listę produktów regionalnych i tradycyjnych. Przepis stanowi idealną pozycję dla jednej z wigilijnych potraw, jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale przede wszystkim niepowtarzalny w smaku. Śledzie po kaszubsku są tak pyszne, że nie sposób ich nie spróbować. Kaszubi śledzia przyrządzają na ponad sto sposobów, począwszy od gotowania tej rodzimej ryby, przez wędzenie, suszenie, smażenie czy prażenie.

Od wieków ryby znajdowały szczególne zastosowanie w żywieniu, szczególnie kaszubskiej ludności nadmorskiej. Śledź na Kaszubach odgrywa główną kulinarną rolę, choć tradycje kulinarne tego regionu Polski są znacznie bogatsze. Mimo tego od lat w kaszubskiej kuchni pojawiają się chociażby słynne koreczki śledziowe po kaszubsku.


Śledź po kaszubsku – właściwości zdrowotne

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami należą do niezwykle smacznych dań, niosących za sobą ogrom właściwości prozdrowotnych. Bogactwo witamin (szczególnie witaminy D3) przyczynia się do wzmocnienia odporności i regulacji gospodarki lipidowej w organizmie. Śledź jest rybą tłustą, bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe. To ryba mało kaloryczna, smaczna, która dostarcza organizmowi także duże ilości kwasów Omega-3. Śledzie to prawdziwe bomby zdrowotne. Nie bez powodu mówi się "człowiek zdrowy jak ryba".


Jak zrobić śledzie po kaszubsku? - prosty i szybki przepis

Pomimo tego, że przepis na śledzie po kaszubsku przekazywany z pokolenia na pokolenie zazwyczaj różni się pomiędzy rodzinami, ten jeden - tradycyjny - jest tym, od którego warto poznać ten unikalny i ponadczasowy smak. Jedną z potraw Wigilijnych może być śledź po kaszubsku. Jak zrobić to danie, by jak najlepiej odzwierciedlić jej tradycyjny smak i kubkami smakowymi przenieść się na Kaszuby? Do przygotowania najlepiej użyć ryby świeżej, prosto z Bałtyku. Jeśli nie mamy do niej dostępu, wówczas pozostaje nam skorzystanie z mrożonych filetów. Śledź w połączeniu z odpowiednimi dodatkami da nam niesamowitych doznań smakowych. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na śledzia po kaszubsku. Smacznego!

Przygotowanie

240 min
  • Krok 1

    10 min
    Śledzie umyj w zimnej wodzie, pokrój w długie paski i zwiń w ślimaczki - koreczki, ułóż ciasno w naczyniu.
  • Krok 2

    10 min
    W garnku zagotuj 3 szklanki wody z octem winnym, gorczycą, zielem angielskim, cukrem i pieprzem i liśćmi laurowymi. Ponownie zagotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Krok 3

    180 min
    Zimną marynatą zalej śledzie, zostaw na noc (min. 3 godz)
  • Krok 4

    20 min
    Rodzynki zalej winem i odstaw na 20 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Śledzie wyjmij z marynaty.
  • Krok 6

    10 min
    Ketchup wymieszaj z olejem, rodzynkami, papryką i natką pietruszki. Zalej śledzie i pozostaw najlepiej do drugiego dnia w lodówce.
  • Krok 7

    5 min
    Śledzie podawaj na półmisku.
Śledzie po kaszubsku

Krok 1 z 7

Śledzie umyj w zimnej wodzie, pokrój w długie paski i zwiń w ślimaczki - koreczki, ułóż ciasno w naczyniu.

Śledzie po kaszubsku

Krok 2 z 7

W garnku zagotuj 3 szklanki wody z octem winnym, gorczycą, zielem angielskim, cukrem i pieprzem i liśćmi laurowymi. Ponownie zagotuj. Pozostaw do ostudzenia.

Śledzie po kaszubsku

Krok 3 z 7

Zimną marynatą zalej śledzie, zostaw na noc (min. 3 godz)

Śledzie po kaszubsku

Krok 4 z 7

Rodzynki zalej winem i odstaw na 20 minut.

Śledzie po kaszubsku

Krok 5 z 7

Śledzie wyjmij z marynaty.

Śledzie po kaszubsku

Krok 6 z 7

Ketchup wymieszaj z olejem, rodzynkami, papryką i natką pietruszki. Zalej śledzie i pozostaw najlepiej do drugiego dnia w lodówce.

Śledzie po kaszubsku

Krok 7 z 7

Śledzie podawaj na półmisku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Kanapki
  • Na zimno
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śledzie w occie

    Śledzie w occie

    49 godz 45 min Łatwy
  • Śledź w śmietanie z ogórkiem

    Śledź w śmietanie z ogórkiem

    1 godz 25 min Łatwy
  • Śledzie z pomarańczami

    Śledzie z pomarańczami

    6 godz 15 min Średni
  • Śledzie po cygańsku

    Śledzie po cygańsku

    2 godz 17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu