Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Śledzie w porach i śmietanie

Śledzie w porach i śmietanie

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ewelinaSt

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
175  g
Majonez Dekoracyjny
800  g
Śledzie a la matjasy
2 
Por (biała część)
0.75  szklanka
Kwaśna śmietana
2 
Ogórek kiszony
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.22 g
Węglowodany
10.72 g
Tłuszcze
45.88 g
Wartość energetyczna
517.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszne śledzie w sosie z pora, Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i śmietany są sprawdzoną propozycją na przekąskę. Dodaj do nich starte ogórki kwaszone, które dodadzą składnikom kwaskowatego aromatu. Śledzie w porach i śmietanie możesz podawać na świeżych kromkach chleba, dzięki czemu przystawka będzie delikatniejsza w smaku.

Śledzie w śmietanie z porem - przygotowanie
Przygotowanie potrawy, jaką są śledzie z porem w majonezie, jest dziecinnie proste. Musimy pamiętać, że aby pozbyć się rybnego zapachu i nadmiaru soli, ryba musi być namoczona przez co najmniej kilkanaście godzin. Woda ma być wymieniana minimum dwukrotnie. Przystępując już do właściwego gotowania, śledzie należy wyjąć z wody i pokroić je w kostkę. Ogórka trzemy na tarce do jarzyn. Talarki z pora trzeba sparzyć i dodać do niego. Śmietanę mieszamy z majonezem i łączymy z resztą składników. Doprawiamy do smaku i odstawiamy na noc, aby całe danie przeszło smakiem. Sprzątając po gotowaniu, warto przetrzeć wszystkie używane przyrządy plasterkiem cytryny. Dzięki temu pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu z akcesoriów kuchennych.

Śledź - co to za ryba?
Nie wyobrażamy sobie świąt bez potrawy, jaką są śledzie z porami i śmietaną. Równie chętnie jadamy płaty śledziowe w oleju z cebulką, a także tak zwane rolmopsy, zawinięte ruloniki śledziowe w occie. Często jadany śledź bałtycki występuje we wschodniej części Morza Bałtyckiego i cechuje się mniejszą zawartością tłuszczu niż jego atlantycki odpowiednik.

Śledzie w porach - właściwości odżywcze
Polacy od zawsze doceniają walory smakowe, jakie mają śledzie w śmietanie z porem, jednak okazuje się, że są one również bardzo zdrowe. Bogactwo witamin A i D wpływa na stan skóry i kości, a kwasy tłuszczowe omega-3 pozwalają zachować dobrą pamięć i zdolności poznawcze. Dodatkowo wysoka zawartość jodu, cynku i miedzi sprawia, że nasz organizm będzie funkcjonował prawidłowo. Śledź jest najlepszym źródłem żelaza i witaminy B12 spośród wszystkich ryb, więc dzięki ich obecności w diecie, unikniemy anemii i zmęczenia.
Pyszne danie, jakim są śledzie z porem w śmietanie, to kwintesencja polskości. Jedzone w naszym kraju od dziesiątek lat, zapisały się na kartach historii jako jedna z najpopularniejszych przegryzek, obecnych na stole przy rodzinnych uroczystościach. Bismarck mawiał: Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary. Polacy uznali, że będą żyć według tych słów i od dziesiątek lat mają śledzie za najlepszą przekąskę.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    60 min
    Śledzie wymoczyć w wodzie i pokroić w kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Pora pokroić pół talarki i sparzyć, wymieszać ze startymi na tarce do jarzyn ogórkami.
  • Krok 3

    5 min
    Śmietanę wymieszać z majonezem, a następnie ze śledziami porem i ogórkami. Doprawić do smaku. Najlepiej odstawić na noc.
Śledzie w porach i śmietanie

Krok 1 z 3

Śledzie wymoczyć w wodzie i pokroić w kostkę.

Śledzie w porach i śmietanie

Krok 2 z 3

Pora pokroić pół talarki i sparzyć, wymieszać ze startymi na tarce do jarzyn ogórkami.

Śledzie w porach i śmietanie

Krok 3 z 3

Śmietanę wymieszać z majonezem, a następnie ze śledziami porem i ogórkami. Doprawić do smaku. Najlepiej odstawić na noc.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kanapki
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śledzie po kaszubsku

    Śledzie po kaszubsku

    4 godz Łatwy
  • Makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem i curry

    Makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem i curry

    35 min Łatwy
  • Sałatka z jajek i ogórka kiszonego

    Sałatka z jajek i ogórka kiszonego

    25 min Łatwy
  • Surówka z pora z patisonami

    Surówka z pora z patisonami

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu