Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Śledzie po tatarsku to jedna z tych propozycji, którą warto przygotować na święta. Uwielbiają je fani ryb i świątecznych, klasycznych przystawek na zimno. Ta prosta i szybka w przygotowaniu przekąska zachwyca wielu z nas swoim smakiem i aromatem. Marynowane śledzie doskonale komponują się z wyrazistością sosu tatarskiego oraz pozostałymi dodatkami, tworząc wyjątkowy kontrast. Chcesz zaserwować to danie swoim bliskim? Koniecznie sprawdź ten przepis!
Wigilijne śledzie z sosem tatarskim
Do zrobienia tych śledzi nie potrzebujesz trudno dostępnych czy drogich składników. Wystarczy tylko kilka produktów i kilka minut spędzonych w kuchni. Najdłuższe jest czekanie, aż wszystkie smaki dobrze się połączą.
Tatarski sos z dodatkiem jajka na twardo, kwaśnej śmietany, cebuli i soczystego jabłka podkreśla wyjątkowy smak całego dania. Dodatek jabłka dodaje mu orzeźwiającego, owocowego charakteru, a suszona żurawina to ciekawy, słodki akcent. Tak przygotowane śledzie po tatarsku w kremowym sosie dobrze smakują z kromką świeżego chleba albo z chrupiącymi grzankami. Smacznego!
Przygotowanie
74 min
Krok 1
10 min
Śledzie odsącz z marynaty i pokrój w paski. Umieść w naczyniu. Żurawinę zalej ½ szkl. wrzątku i odstaw na 10 min.
Krok 2
1 min
Koperek posiekaj i posyp nim śledzie.
Krok 3
2 min
Jabłko pokrój w zapałkę, a jajko - w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Sos tatarski WINIARY wymieszaj ze śmietaną, jabłkiem i cebulą.
Krok 4
60 min
Żurawinę odsącz porządnie z nadmiaru wody i dodaj do śledzi. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Śledzie przykryj marynatą i odstaw do lodówki na minimum 1h, a najlepiej na całą noc.
WSKAZÓWKA
1 min
Jeśli chcesz urozmaicić tę przekąskę, możesz dodać do niej ogórki kiszone, kawałki selera naciowego lub/i kapary odsączone z zalewy.
Krok 1
z
5
Śledzie odsącz z marynaty i pokrój w paski. Umieść w naczyniu. Żurawinę zalej ½ szkl. wrzątku i odstaw na 10 min.
Krok 2
z
5
Koperek posiekaj i posyp nim śledzie.
Krok 3
z
5
Jabłko pokrój w zapałkę, a jajko - w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Sos tatarski WINIARY wymieszaj ze śmietaną, jabłkiem i cebulą.
Krok 4
z
5
Żurawinę odsącz porządnie z nadmiaru wody i dodaj do śledzi. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Śledzie przykryj marynatą i odstaw do lodówki na minimum 1h, a najlepiej na całą noc.
WSKAZÓWKA
z
5
Jeśli chcesz urozmaicić tę przekąskę, możesz dodać do niej ogórki kiszone, kawałki selera naciowego lub/i kapary odsączone z zalewy.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0