Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Śledzie w sosie chrzanowym
Dodaj do CookBook

Śledzie w sosie chrzanowym

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest WINIARY
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5  łyżek
Majonez Dekoracyjny Winiary
5  łyżek
Śmietana 12%
2  łyżek
Chrzan
600  g
Filet śledziowy
trochę
Sok z cytryny
1 
Cebula
1  łyżeczka
Cukier
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
5.4 g
Wartość energetyczna
451.5 kcal
Tłuszcze
34.7 g
Białko
28.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Śledzie w sosie chrzanowym - danie kuchni polskiej, które nieodłącznie kojarzy się nam z daniami wielkanocnymi. To właśnie wtedy raczymy się smakowitymi śledziami, które mogą być przygotowywane na różnorodne sposoby. Jednocześnie, to właśnie filety śledziowe, pod puszystą pierzynką z sosu majonezowego i chrzanu stały się naszym ulubieńcem. Jednak warto zaznaczyć, że śledzie w sosie chrzanowym to danie, które może sprawdzić się na każdą okazję - nie tylko w okresie świątecznym. Śledzie w sosie chrzanowym będą mogły spełniać roli przystawki przed daniem głównym lub przekąski tuż po nim. Będą one świetnie pasowały na różnego rodzaju uroczystości jak np. obiad w gronie najbliższych czy nawet wesele.


Przepis na śledzie w sosie chrzanowym - prosty i szybki

Przepis na śledzie w sosie chrzanowym jest dość prosty i szybki w przygotowaniu. Faktem jest, że moczenie samych filetów może zająć nam nieco dłuższą chwilę, jednak nie jest wymagające. Następnie samo posiekanie cebulki, a także przygotowanie sosu na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i chrzanu zajmie nam jedynie kilka minut. W kilka chwil możemy więc przygotować fenomenalną przystawkę lub smakowitą przekąskę, która zadowoli nasze podniebienie, ale także i naszych gości, którzy wpadną do nas z niezapowiedzianą wizytą.


Śledzie w sosie chrzanowym - o czym warto pamiętać podczas przygotowania?

Przygotowanie śledzi pod pierzynką z sosu chrzanowego jest proste. Jednocześnie istnieje kilka aspektów, o których z całą pewnością warto pamiętać. Przede wszystkim, najważniejsze staje się moczenie śledzi. Musimy do minimum ograniczyć słony posmak, który nie będzie się zbyt dobrze komponował z sosem chrzanowym. Zwykle zaleca się moczenie płatów przez około 1-1,5 godziny. Następnie skupmy się na przygotowaniu samego sosu chrzanowego. Faktem jest, że produkt ten można kupić w sklepie w formie gotowej. Jednak dodanie świeżego, startego chrzanu do majonezu, a następnie udekorowanie całości koperkiem, pozwoli na osiągnięcie znacznie lepszego efektu!


Z czym podawać śledzie w sosie chrzanowym?

Przepis na śledzie w sosie chrzanowym, z dodatkiem cebulki zakłada, by serwować je na stole bez żadnych, specyficznych dodatków. Wówczas będą one świetnie sprawdzały się jako lekka przystawka i pobudzą kubki smakowe przed daniem głównym. Jeśli jednak chcemy zaserwować je w formie przekąski pomiędzy posiłkami, wówczas możemy podawać je w towarzystwie tradycyjnego, chrupiącego pieczywa.

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    1 min
    Majonez połącz ze śmietanką i chrzanem.
  • Krok 2

    60 min
    Filety umyj, namocz na ok. 60 minut, odsącz, pokrój na porcje i skrop sokiem z cytryny.
  • Krok 3

    15 min
    Pozostaw na kolejne 15 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Cebulę obierz, posiekaj, oprósz cukrem.
  • Krok 5

    2 min
    Filety i cebulę wymieszaj z sosem majonezowym.
  • Krok 6

    1 min
    Dopraw pieprzem.
  • Krok 7

    1 min
    Śledzie podawaj udekorowane koperkiem.
Śledzie w sosie chrzanowym

Krok 1 z 7

Majonez połącz ze śmietanką i chrzanem.

Śledzie w sosie chrzanowym

Krok 2 z 7

Filety umyj, namocz na ok. 60 minut, odsącz, pokrój na porcje i skrop sokiem z cytryny.

Śledzie w sosie chrzanowym

Krok 3 z 7

Pozostaw na kolejne 15 minut.

Śledzie w sosie chrzanowym

Krok 4 z 7

Cebulę obierz, posiekaj, oprósz cukrem.

Śledzie w sosie chrzanowym

Krok 5 z 7

Filety i cebulę wymieszaj z sosem majonezowym.

Śledzie w sosie chrzanowym

Krok 6 z 7

Dopraw pieprzem.

Śledzie w sosie chrzanowym

Krok 7 z 7

Śledzie podawaj udekorowane koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śledzie po japońsku

    Śledzie po japońsku

    1 godz 40 min Łatwy
  • Śledzie z buraczkami pod pierzynką

    Śledzie z buraczkami pod pierzynką

    1 godz 38 min Łatwy
  • Śledzie w sosie koperkowym

    Śledzie w sosie koperkowym

    1 godz 20 min Łatwy
  • Śledzie w sosie majonezowym

    Śledzie w sosie majonezowym

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu