Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sos chrzanowy

Sos chrzanowy

(0)
17min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Sok z cytryny
trochę
Cukier
3  łyżek
Majonez Dekoracyjny Winiary
200  ml
Chrzan
3  łyżek
Jogurt naturalny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.55 g
Węglowodany
7.87 g
Tłuszcze
14.74 g
Wartość energetyczna
179.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sos chrzanowy jest dodatkiem do różnego rodzaju dań. Posiada bardzo charakterystyczny i wykwintny smak. Dodatek ten stosowany był już przez nasze babcie. To jeden z elementów tradycyjnej, polskiej kuchni, popularny z uwagi na zawartość łatwo dostępnego chrzanu. W towarzystwie sosu chrzanowego każde danie staje się o wiele bardziej apetyczne. Wzmacniają się także jego walory wizualne. W zależności od upodobań może być podawany na ciepło lub na zimo, oraz jako dodatek do dań ciepłych lub zimnych. Sos chrzanowy na ciepło jest świetnym uzupełnieniem każdej pieczeni mięsnej, a także ryb z piekarnika. W postaci zimnej najlepiej sprawdza się jako dodatek do potraw jajecznych, oraz mięs pieczonych podawanych na zimno. Sos chrzanowy do jaj jest najczęściej wybieraną opcją, zwłaszcza w okolicach świąt Wielkanocnych, Bożego Narodzenia, ale także jako przystawka na stole przy innych okazjach. Aby stworzyć idealne danie z wykorzystaniem tego dodatku, potrzebny będzie sprawdzony przepis na sos chrzanowy, przepis na bazę, czyli potrawę mięsną lub rybną oraz wysokiej jakości przyprawy.

Przygotowanie sosu chrzanowego

Sos ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Jednak, jak zrobić sos chrzanowy w wersji idealnej? Przede wszystkim trzeba trzymać się przepisu. Wówczas nie ma możliwości, że danie nie wyjdzie. Przed przystąpieniem do wykonania konieczne jest przygotowanie wszystkich niezbędnych składników. Wśród nich najważniejsze są świeże jajka, majonez oraz chrzan. Dodatkowo należy zakupić jogurt naturalny, sól, cukier oraz sok z cytryny. Jak sama nazwa wskazuje, najważniejszym składnikiem sosu jest chrzan. Konieczne jest przygotowanie dokładnie 200 ml tego produktu.

Robienie sosu najlepiej rozpocząć od ugotowania, obrania i drobnego pokrojenia dwóch jajek. Następnie należy połączyć je z chrzanem, majonezem, jogurtem oraz przyprawami. Kolejnym krokiem jest dokładne wymieszanie składników. Sos najlepiej smakuje po minimum godzinie od przygotowania, gdy składniki całkowicie się połączą i stworzą nowy spójny smak i zapach.

Podanie sosu chrzanowego

Sos chrzanowy możemy podawać na kilka sposobów. Jednym z nich jest postawienie go na stole w zwykłej miseczce z małą łyżeczką do nakładania. To opcja na co dzień. Jeśli chcemy zaserwować sos chrzanowy do jajek podawanych w połówkach, to możemy postawić go na jednym półmisku w miseczce, jak również polać nim przygotowane jajka. Sos ten pasuje zarówno do zwykłych jajek, jak i faszerowanych, na przykład pieczarkami. W przypadku nieco bardziej wykwintnych okazji, gdy podawany zwykle jest sos chrzanowy do mięsa, można zaserwować go w specjalnej sosjerce. Dzięki temu naczyniu, użycie sosu będzie łatwiejsze i nie będzie konieczne podawanie do niego dodatkowej łyżeczki.

Przygotowanie

17 min
  • Krok 1

    10 min
    Jajka ugotuj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Połącz pokrojone jajka, chrzan, majonez i jogurt. Dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    1 min
    Dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Krok 4

    1 min
    Podawaj do pieczeni i wędlin.
Sos chrzanowy

Krok 1 z 4

Jajka ugotuj, obierz i pokrój w drobną kostkę.

Sos chrzanowy

Krok 2 z 4

Połącz pokrojone jajka, chrzan, majonez i jogurt. Dokładnie wymieszaj.

Sos chrzanowy

Krok 3 z 4

Dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Sos chrzanowy

Krok 4 z 4

Podawaj do pieczeni i wędlin.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sos tatarski

    Sos tatarski

    3 godz 22 min Łatwy
  • Frutti di mare z ryżem

    Frutti di mare z ryżem

    30 min Łatwy
  • Pasta jajeczna z serem

    Pasta jajeczna z serem

    20 min Łatwy
  • Sałatka jarzynowa tradycyjna

    Sałatka jarzynowa tradycyjna

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu