Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sos chrzanowy

0
17 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Sok z cytryny
1 trochę
Cukier
200 ml
Chrzan
3 łyżek
Jogurt naturalny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.55 g
Tłuszcze
14.74 g
Węglowodany
7.87 g
Wartość energetyczna
179.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

17 min
Krok 1
10 min
Jajka ugotuj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
5 min
Połącz pokrojone jajka, chrzan, majonez i jogurt. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3
1 min
Dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Krok 4
1 min
Podawaj do pieczeni i wędlin.
Sos chrzanowy

Krok 1 z 4

Jajka ugotuj, obierz i pokrój w drobną kostkę.

Sos chrzanowy

Krok 2 z 4

Połącz pokrojone jajka, chrzan, majonez i jogurt. Dokładnie wymieszaj.

Sos chrzanowy

Krok 3 z 4

Dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Sos chrzanowy

Krok 4 z 4

Podawaj do pieczeni i wędlin.

Dodatek do tostów i grzanek, niezbędny do jajek, potrzebny jako dip na każdą imprezę przy grillu – sos chrzanowy na zimno stanowi obowiązkowy element w menu każdego polskiego domu. Przygotujesz go z połączenia prostych składników z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Przyda się do zimnych przekąsek: wędlin, pieczeni i kiełbas. Nie może go też zabraknąć na wigilijnym i wielkanocnym stole. To, jak zrobić sos chrzanowy, nie wymaga żadnych zdolności ani wyszukanych składników. Poza tym jego przygotowanie zajmie mniej niż pół godziny, a może sprawdzić się jako doskonały dodatek do krakersów podczas spotkań ze znajomymi. Przyda się też jako element kulinarnych improwizacji oraz odważnych eksperymentów. Sos chrzanowy do jajek możesz wykorzystać także do pieczonych mięs, wędlin i przekąsek. Jego smak kojarzy się większości ze świętami wielkanocnymi, ale doskonale komponuje się także zarówno z mięsami, jak i warzywami prosto z grilla.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika