Sos chrzanowy
17min
Łatwy
2
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Sok z cytryny
1 trochę
Cukier
3 łyżek
200 ml
Chrzan
3 łyżek
Jogurt naturalny
.
Wartości odżywcze
Białko
4.55 g
Węglowodany
7.87 g
Tłuszcze
14.74 g
Wartość energetyczna
179.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
17 min
Krok 1
10 min
Jajka ugotuj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
5 min
Połącz pokrojone jajka, chrzan, majonez i jogurt. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3
1 min
Dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Krok 4
1 min
Podawaj do pieczeni i wędlin.
Dodatek do tostów i grzanek, niezbędny do jajek, potrzebny jako dip na każdą imprezę przy grillu – sos chrzanowy na zimno stanowi obowiązkowy element w menu każdego polskiego domu. Przygotujesz go z połączenia prostych składników z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Przyda się do zimnych przekąsek: wędlin, pieczeni i kiełbas. Nie może go też zabraknąć na wigilijnym i wielkanocnym stole. To, jak zrobić sos chrzanowy, nie wymaga żadnych zdolności ani wyszukanych składników. Poza tym jego przygotowanie zajmie mniej niż pół godziny, a może sprawdzić się jako doskonały dodatek do krakersów podczas spotkań ze znajomymi. Przyda się też jako element kulinarnych improwizacji oraz odważnych eksperymentów. Sos chrzanowy do jajek możesz wykorzystać także do pieczonych mięs, wędlin i przekąsek. Jego smak kojarzy się większości ze świętami wielkanocnymi, ale doskonale komponuje się także zarówno z mięsami, jak i warzywami prosto z grilla.
Komentarze 0