Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Śledzie z cebulą i majerankiem
Dodaj do CookBook

Śledzie z cebulą i majerankiem

(0)
4 godz 16 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
6 
Śledź
1  szklanka
Mleko
3 
Cebula
100  ml
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
Majeranek
trochę
Sok z cytryny
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.6 g
Wartość energetyczna
697.1 kcal
Tłuszcze
49.7 g
Białko
52.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Śledzie to danie, które głównie kojarzy się nam ze świątecznym stołem. Traktujemy je jako przekąskę przed głównym posiłkiem i ze smakiem się nimi zajadamy. Zwykle śledzie przygotowywane są w tradycyjnej formie - z cebulą i octem lub w śmietanie. Warto zauważyć, że cebula posiada dość charakterystyczny, lekko ostry posmak, same śledzie są lekko słone, zaś majeranek zachwyca swoim ziołowym aromatem. Przygotowanie takiego dania jest proste, a z pewnością na długo zapadnie nam w pamięci!


Przepis na śledzie z cebulą i majerankiem – prosty i szybki

Wielu osobom przygotowanie śledzi może kojarzyć się z wyjątkowo czasochłonnym zajęciem. Prawdą jest jednak to, że najwięcej czasu zajmuje ich namoczenie. Z kolei sam przepis na śledzie z cebulą i majerankiem powinien zająć nam jedynie kilka minut. Wystarczy kilka prostych składników, które z pewnością posiadamy już w swojej kuchni. Możemy nawet wykazać się odrobiną kreatywności i ułożyć śledzie w dekoracyjny sposób na półmisku, zanim przykryjemy je pierzynką z cebuli. Pamiętajmy, że jemy także oczami!


Śledzie z cebulą i majerankiem - danie na każdą okazję

Śledzie z cebulą i majerankiem wcale nie są zarezerwowane wyłącznie na okres świąteczny. Okazuje się, że danie to świetnie sprawdzi się podczas każdej okazji. Możemy pokusić się o przygotowanie tych wyjątkowych śledzi w formie przekąski po daniu głównym lub przystawki tuż przed nim! Możemy zaserwować je podczas uroczystej kolacji w gronie rodzinnym, ale także i podczas niezapomnianej uroczystości weselnej. Śledzie z cebulą i majerankiem są wyjątkowo uniwersalne.


Z czym podawać śledzie z cebulą i majerankiem?

Przepis na śledzie z cebulą i majerankiem oraz akcentem MAGGI nie zakłada opcjonalnych dodatków. W formie przystawki, takie danie świetnie sprawdzi się bez dodatkowych przysmaków. Jeśli jednak chcemy sprawić, by było ono bardziej sycące i pożywne, wówczas możemy pokusić się o podanie ich ze świeżym pieczywem - chlebem lub bułką. Co ciekawe, śledzie z cebulą i majerankiem mogą być także ciekawą wariacją odnośnie do głównego dania obiadowego. Wówczas możemy podać je w towarzystwie gotowanych, młodych ziemniaczków. W tym momencie, wszystko zależy od naszej kreatywności, a także od indywidualnych preferencji smakowych.

Przygotowanie

256 min
  • Krok 1

    60 min
    Filety wymocz w wodzie przez ok. 60 minut.
  • Krok 2

    180 min
    Następnie odsącz, zalej mlekiem i odstaw na ok. 2-3 godz.
  • Krok 3

    5 min
    Wyjmij z mleka, przepłucz, pokrój w paseczki i skrop sokiem z cytryny.
  • Krok 4

    5 min
    Cebule obierz i zeszklij na 2 łyżkach oleju, ostudź.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaj majeranek i pozostały olej, dopraw Przyprawą MAGGI i pieprzem.
  • Krok 6

    1 min
    Śledzie ułóż na półmisku i przykryj cebulą.
Śledzie z cebulą i majerankiem

Krok 1 z 6

Filety wymocz w wodzie przez ok. 60 minut.

Śledzie z cebulą i majerankiem

Krok 2 z 6

Następnie odsącz, zalej mlekiem i odstaw na ok. 2-3 godz.

Śledzie z cebulą i majerankiem

Krok 3 z 6

Wyjmij z mleka, przepłucz, pokrój w paseczki i skrop sokiem z cytryny.

Śledzie z cebulą i majerankiem

Krok 4 z 6

Cebule obierz i zeszklij na 2 łyżkach oleju, ostudź.

Śledzie z cebulą i majerankiem

Krok 5 z 6

Dodaj majeranek i pozostały olej, dopraw Przyprawą MAGGI i pieprzem.

Śledzie z cebulą i majerankiem

Krok 6 z 6

Śledzie ułóż na półmisku i przykryj cebulą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Przekąska
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śledzie po japońsku

    Śledzie po japońsku

    1 godz 40 min Łatwy
  • Śledzie z buraczkami pod pierzynką

    Śledzie z buraczkami pod pierzynką

    1 godz 38 min Łatwy
  • Śledzie w sosie koperkowym

    Śledzie w sosie koperkowym

    1 godz 20 min Łatwy
  • Śledzie pod pierzynką

    Śledzie pod pierzynką

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu