Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chyba nikt nie wyobraża sobie Świąt bez śledzi. Owszem zdarzają się scep-tyczni, ale w każdej rodzinie znajdzie się ich miłośnik, więc warto od czasu do czasu je przygotować. My mamy propozycję, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym podniebieniom.
Spróbujcie zamiast śledzi, przyrządzić boczniaki. Pokrojone, ugotowane z wodorostami nori, podlane sosem sojowym, uzyskają odpowiedni smak i strukturę. Do tego śmietanka, cebulka i wasze ulubione „śledziowe” dodatki. Świetna alternatywa na wigilijnym stole. Spróbujcie, choćby z ciekawości. Niech różne gusta i przyzwyczajenia spotkają się przy stole.
W garnku zagotuj około litr wody razem z posiekanym nori i sosem sojowym.
Krok 2
5 min
Do gotującej się wody wrzuć boczniaki pokrojone na 2-3 cm kawałki. Gotuj przez około 5 min, następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia wody.
Krok 3
5 min
W tym czasie cebulę, jabłko i ogórek posiekaj w drobną kostkę.
Krok 4
3 min
Boczniaki odcedź dokładnie, następnie wymieszaj z posiekanymi warzywami, majonezem, śmietaną, octem jabłkowym, chrzanem i drobno posiekanym koperkiem. Dopraw czarnym pieprzem.
Krok 1
z
4
W garnku zagotuj około litr wody razem z posiekanym nori i sosem sojowym.
Krok 2
z
4
Do gotującej się wody wrzuć boczniaki pokrojone na 2-3 cm kawałki. Gotuj przez około 5 min, następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia wody.
Krok 3
z
4
W tym czasie cebulę, jabłko i ogórek posiekaj w drobną kostkę.
Krok 4
z
4
Boczniaki odcedź dokładnie, następnie wymieszaj z posiekanymi warzywami, majonezem, śmietaną, octem jabłkowym, chrzanem i drobno posiekanym koperkiem. Dopraw czarnym pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0