Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Śledzie z boczniaków w śmietanie

(1)
18min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Boczniaki
4  łyżek
Sos sojowy
1 
Nieduża cebula
1 
Małe jabłko
1 
Ogórek kiszony
1  łyżka
Śmietana 12%
1  łyżka
Ocet jabłkowy
1  łyżeczka
Chrzan tarty
1 
Arkusz nori lub 1 łyżka glonów wakame lub kilkucentymetrowy kawałek kombu
0.5  pęczek
Koperek
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.64 g
Węglowodany
22.88 g
Tłuszcze
6.56 g
Wartość energetyczna
161.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chyba nikt nie wyobraża sobie Świąt bez śledzi. Owszem zdarzają się scep-tyczni, ale w każdej rodzinie znajdzie się ich miłośnik, więc warto od czasu do czasu je przygotować. My mamy propozycję, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym podniebieniom.

Spróbujcie zamiast śledzi, przyrządzić boczniaki. Pokrojone, ugotowane z wodorostami nori, podlane sosem sojowym, uzyskają odpowiedni smak i strukturę. Do tego śmietanka, cebulka i wasze ulubione „śledziowe” dodatki. Świetna alternatywa na wigilijnym stole. Spróbujcie, choćby z ciekawości. Niech różne gusta i przyzwyczajenia spotkają się przy stole.

Dla miłośników wigilijnej klasyki, proponujemy przepis na barszcz czerwony z uszkami.
Gotujmy

Przygotowanie

18 min
Krok 1
5 min
W garnku zagotuj około litr wody razem z posiekanym nori i sosem sojowym.
Krok 2
5 min
Do gotującej się wody wrzuć boczniaki pokrojone na 2-3 cm kawałki. Gotuj przez około 5 min, następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia wody.
Krok 3
5 min
W tym czasie cebulę, jabłko i ogórek posiekaj w drobną kostkę.
Krok 4
3 min
Boczniaki odcedź dokładnie, następnie wymieszaj z posiekanymi warzywami, majonezem, śmietaną, octem jabłkowym, chrzanem i drobno posiekanym koperkiem. Dopraw czarnym pieprzem.
Śledzie z boczniaków w śmietanie

Krok 1 z 4

W garnku zagotuj około litr wody razem z posiekanym nori i sosem sojowym.

Śledzie z boczniaków w śmietanie

Krok 2 z 4

Do gotującej się wody wrzuć boczniaki pokrojone na 2-3 cm kawałki. Gotuj przez około 5 min, następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia wody.

Śledzie z boczniaków w śmietanie

Krok 3 z 4

W tym czasie cebulę, jabłko i ogórek posiekaj w drobną kostkę.

Śledzie z boczniaków w śmietanie

Krok 4 z 4

Boczniaki odcedź dokładnie, następnie wymieszaj z posiekanymi warzywami, majonezem, śmietaną, octem jabłkowym, chrzanem i drobno posiekanym koperkiem. Dopraw czarnym pieprzem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika