Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
"Śledzie" z boczniaków w sosie majonezowym-śmietanowym

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

"Śledzie" z boczniaków w sosie majonezowym-śmietanowym

(0)
18 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Boczniaki
4  łyżek
Sos sojowy
1 
Nieduża cebula
1 
Małe jabłko
1 
Ogórek kiszony
1  łyżka
Śmietana 12%
1  łyżka
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1  łyżka
Ocet jabłkowy
1  łyżeczka
Chrzan tarty
1 
Arkusz nori lub 1 łyżka glonów wakame lub kilkucentymetrowy kawałek kombu
0.5  pęczek
Koperek
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.9 g
Wartość energetyczna
161.7 kcal
Tłuszcze
6.6 g
Białko
6.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chyba nikt nie wyobraża sobie potraw wigilijnych bez śledzi. Oto propozycja, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Spróbuj, zamiast śledzi, przyrządzić boczniaki. Pokrojone, ugotowane z wodorostami nori, podlane sosem sojowym, uzyskają odpowiedni smak i strukturę. Do tego śmietanka, cebulka i inne ulubione „śledziowe” dodatki. Świetna alternatywa na wigilijnym stole. Niech różne gusta i przyzwyczajenia spotkają się przy stole. Tym bardziej że przygotowanie tego pysznego dania zajmie Ci mniej niż 20 minut. I to nawet wówczas, kiedy nie jesteś mistrzem lub mistrzynią w kuchni. Z tym prostym przepisem poradzi sobie każdy, dzięki czemu cała Twoja rodzina będzie mogła cieszyć się unikalnymi doznaniami kulinarnymi.


Z czym podać śledzie z boczniaka?

Śledzie z boczniaka doskonale smakują solo. Nie musisz silić się na wymyślne dodatki - już samo to danie robi ogromne wrażenie. Możesz położyć je na stole jako przystawkę lub drobną, ale pyszną przekąskę. Jeśli jednak masz ochotę na coś bardziej wyrafinowanego, również nic straconego! Zestaw je z delikatną kaszą, która podkreśli unikalny smak i teksturę grzybów, oraz świeżymi warzywami (np. w formie sałatki). Dla miłośników intensywniejszych smaków świetnie sprawdzi się połączenie z chrupiącym pieczywem, np. w formie tostów lub grzanek. Nic także nie stoi na przeszkodzie, aby śledzie z boczniaków pojawiły się na talerzu w towarzystwie marynowanych warzyw. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia!


Śledzie z boczniaków w śmietanie - rarytas dla dużych i małych

Choć śledzie z boczników w śmietanie doskonale sprawdzą się podczas świąt, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je znacznie częściej! Możesz podawać je podczas rodzinnych uroczystości, spotkań z przyjaciółmi czy nawet samodzielnie zajadać na kolację lub jako przekąskę. W każdej sytuacji i w każdym momencie dnia wzbudzą zachwyt. To niezwykła podróż w stronę kulinarnych doznań, która jednocześnie nie pochłonie zbyt wiele Twojego drogocennego czasu ani energii. Koniecznie wypróbuj przepis na śledzie z boczniaków w śmietanie, nawet jeśli na co dzień nie jesteś fanem lub fanką tego dania w wersji rybnej. Oprócz tego typu wariacji oczywiście możesz przygotować coś tradycyjnego. Dla miłośników wigilijnej klasyki proponujemy przepis na barszcz czerwony z uszkami.

Przygotowanie

18 min
  • Krok 1

    5 min
    W garnku zagotuj około litr wody razem z posiekanym nori i sosem sojowym.
  • Krok 2

    5 min
    Do gotującej się wody wrzuć boczniaki pokrojone na 2-3 cm kawałki. Gotuj przez około 5 min, następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia wody.
  • Krok 3

    5 min
    W tym czasie cebulę, jabłko i ogórek posiekaj w drobną kostkę.
  • Krok 4

    3 min
    Boczniaki odcedź dokładnie, następnie wymieszaj z posiekanymi warzywami, majonezem, śmietaną, octem jabłkowym, chrzanem i drobno posiekanym koperkiem. Dopraw czarnym pieprzem.
"Śledzie" z boczniaków w sosie majonezowym-śmietanowym

Krok 1 z 4

W garnku zagotuj około litr wody razem z posiekanym nori i sosem sojowym.

"Śledzie" z boczniaków w sosie majonezowym-śmietanowym

Krok 2 z 4

Do gotującej się wody wrzuć boczniaki pokrojone na 2-3 cm kawałki. Gotuj przez około 5 min, następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia wody.

"Śledzie" z boczniaków w sosie majonezowym-śmietanowym

Krok 3 z 4

W tym czasie cebulę, jabłko i ogórek posiekaj w drobną kostkę.

"Śledzie" z boczniaków w sosie majonezowym-śmietanowym

Krok 4 z 4

Boczniaki odcedź dokładnie, następnie wymieszaj z posiekanymi warzywami, majonezem, śmietaną, octem jabłkowym, chrzanem i drobno posiekanym koperkiem. Dopraw czarnym pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Boże Narodzenie
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu