Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Śledzie z boczniaków w śmietanie
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj

Śledzie z boczniaków w śmietanie

(1)
18min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Boczniaki
4  łyżek
Sos sojowy
1 
Nieduża cebula
1 
Małe jabłko
1 
Ogórek kiszony
1  łyżka
Śmietana 12%
1  łyżka
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1  łyżka
Ocet jabłkowy
1  łyżeczka
Chrzan tarty
1 
Arkusz nori lub 1 łyżka glonów wakame lub kilkucentymetrowy kawałek kombu
0.5  pęczek
Koperek
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.64 g
Węglowodany
22.88 g
Tłuszcze
6.56 g
Wartość energetyczna
161.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chyba nikt nie wyobraża sobie Świąt bez śledzi. Owszem zdarzają się scep-tyczni, ale w każdej rodzinie znajdzie się ich miłośnik, więc warto od czasu do czasu je przygotować. My mamy propozycję, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym podniebieniom.

Spróbujcie zamiast śledzi, przyrządzić boczniaki. Pokrojone, ugotowane z wodorostami nori, podlane sosem sojowym, uzyskają odpowiedni smak i strukturę. Do tego śmietanka, cebulka i wasze ulubione „śledziowe” dodatki. Świetna alternatywa na wigilijnym stole. Spróbujcie, choćby z ciekawości. Niech różne gusta i przyzwyczajenia spotkają się przy stole.

Dla miłośników wigilijnej klasyki, proponujemy przepis na barszcz czerwony z uszkami.

Przygotowanie

18 min
  • Krok 1

    5 min
    W garnku zagotuj około litr wody razem z posiekanym nori i sosem sojowym.
  • Krok 2

    5 min
    Do gotującej się wody wrzuć boczniaki pokrojone na 2-3 cm kawałki. Gotuj przez około 5 min, następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia wody.
  • Krok 3

    5 min
    W tym czasie cebulę, jabłko i ogórek posiekaj w drobną kostkę.
  • Krok 4

    3 min
    Boczniaki odcedź dokładnie, następnie wymieszaj z posiekanymi warzywami, majonezem, śmietaną, octem jabłkowym, chrzanem i drobno posiekanym koperkiem. Dopraw czarnym pieprzem.
Śledzie z boczniaków w śmietanie

Krok 1 z 4

W garnku zagotuj około litr wody razem z posiekanym nori i sosem sojowym.

Śledzie z boczniaków w śmietanie

Krok 2 z 4

Do gotującej się wody wrzuć boczniaki pokrojone na 2-3 cm kawałki. Gotuj przez około 5 min, następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia wody.

Śledzie z boczniaków w śmietanie

Krok 3 z 4

W tym czasie cebulę, jabłko i ogórek posiekaj w drobną kostkę.

Śledzie z boczniaków w śmietanie

Krok 4 z 4

Boczniaki odcedź dokładnie, następnie wymieszaj z posiekanymi warzywami, majonezem, śmietaną, octem jabłkowym, chrzanem i drobno posiekanym koperkiem. Dopraw czarnym pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

    Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

    1 godz 58 min Łatwy
  • Zupa borowikowa

    Zupa borowikowa

    50 min Łatwy
  • Zupa grzybowa z ziemniakami

    Zupa grzybowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Wiosenna zupa ogórkowa ze szczawiem

    Wiosenna zupa ogórkowa ze szczawiem

    59 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu