Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wigilijne przygotowania nabierają tempa, gdy zabieramy się za barszcz. Jego intensywny kolor i piękny zapach w kuchni dają wyraźny sygnał, że już za chwilę siądziemy do stołu. Żeby barszcz nabrał jeszcze bardziej intensywnego smaku, do garnka dorzucamy czosnek, borowiki, a nawet suszone pomidory.
Wiemy, że klasyka nigdy się nie nudzi, na tradycyjne dania czekamy w końcu cały rok. Ale co powiecie na delikatne podkręcenie świątecznych przysmaków? Do uszek na przykład, oprócz tradycyjnego farszu, proponujemy dodać karmelizowaną cebulkę, z aromatycznym rozmarynem. Mała wielka zmiana, której warto spróbować. Smacznego! Macie odwagę na kolejne „odstępstwo” od tradycji? Co powiecie na boczniaki à la śledzie w śmietanie? Smakują wybornie i będą ciekawą alternatywą. Koniecznie sprawdźcie naszą propozycję.
Przygotowanie
60 min
Krok 1
10 min
Barszcz przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Dodaj suszone grzyby i pomidory, przyprawy oraz czosnek i gotuj całość na małej mocy.
Krok 2
15 min
Z mąki, wody i soli przygotuj ciasto dokładnie zagniatając wszystkie składniki. Gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw na 10min.
Krok 3
30 min
Cebulę pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Możesz również dodać świeże zioła – tymianek i rozmaryn. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piecz ok 20-30 min aż cebula się mocno zarumieni. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.
Krok 4
5 min
Grzyby zagotuj w odrobinie wody i odstaw do wystudzenia.
Krok 5
3 min
Cebulę i grzyby posiekaj drobno, a następnie przesmaż na patelni, aż stracą ok. połowę objętości.
Krok 6
3 min
Czerstwe pieczywo pokrój w drobną kostkę i dodaj do farszu. Dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki i dokładnie wymieszaj.
Krok 7
5 min
Ciasto rozwałkuj na cienki placek z którego wytnij kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż odrobinę farszu i zwiń uszko.
Krok 8
3 min
Gotowe uszka ugotuj w osolonym wrzątku lub usmaż w głębokim tłuszczu. Następnie - podawaj razem z barszczem.
WSKAZÓWKA
2 min
Dodatkowo możesz przygotować okrasę do barszczu z kaczego tłuszczu i jabłek z ziołami.
Krok 1
z
9
Barszcz przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Dodaj suszone grzyby i pomidory, przyprawy oraz czosnek i gotuj całość na małej mocy.
Krok 2
z
9
Z mąki, wody i soli przygotuj ciasto dokładnie zagniatając wszystkie składniki. Gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw na 10min.
Krok 3
z
9
Cebulę pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Możesz również dodać świeże zioła – tymianek i rozmaryn. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piecz ok 20-30 min aż cebula się mocno zarumieni. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.
Krok 4
z
9
Grzyby zagotuj w odrobinie wody i odstaw do wystudzenia.
Krok 5
z
9
Cebulę i grzyby posiekaj drobno, a następnie przesmaż na patelni, aż stracą ok. połowę objętości.
Krok 6
z
9
Czerstwe pieczywo pokrój w drobną kostkę i dodaj do farszu. Dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki i dokładnie wymieszaj.
Krok 7
z
9
Ciasto rozwałkuj na cienki placek z którego wytnij kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż odrobinę farszu i zwiń uszko.
Krok 8
z
9
Gotowe uszka ugotuj w osolonym wrzątku lub usmaż w głębokim tłuszczu. Następnie - podawaj razem z barszczem.
WSKAZÓWKA
z
9
Dodatkowo możesz przygotować okrasę do barszczu z kaczego tłuszczu i jabłek z ziołami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0