Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

(0)
1 godz
Średni

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa zupa WINIARY
5 
Suszone borowiki
5 
Suszone pomidory
1  łyżeczka
Suszony majeranek
0.5  główka
Czosnek
3  szklanek
Mąka pszenna
1  szklanka
Woda ciepła
1  łyżka
Masło
500  g
Cebula
10  g
Suszone grzyby
4  cienkich plasterków
Czerstwy chleb
trochę
Sól i pieprz czarny do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.72 g
Węglowodany
109.35 g
Tłuszcze
9.67 g
Wartość energetyczna
641.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wigilijne przygotowania nabierają tempa, gdy zabieramy się za barszcz. Jego intensywny kolor i piękny zapach w kuchni dają wyraźny sygnał, że już za chwilę siądziemy do stołu. Żeby barszcz nabrał jeszcze bardziej intensywnego smaku, do garnka dorzucamy czosnek, borowiki, a nawet suszone pomidory.

Wiemy, że klasyka nigdy się nie nudzi, na tradycyjne dania czekamy w końcu cały rok. Ale co powiecie na delikatne podkręcenie świątecznych przysmaków? Do uszek na przykład, oprócz tradycyjnego farszu, proponujemy dodać karmelizowaną cebulkę, z aromatycznym rozmarynem. Mała wielka zmiana, której warto spróbować. Smacznego! Macie odwagę na kolejne „odstępstwo” od tradycji? Co powiecie na boczniaki à la śledzie w śmietanie? Smakują wybornie i będą ciekawą alternatywą. Koniecznie sprawdźcie naszą propozycję.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    10 min
    Barszcz przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Dodaj suszone grzyby i pomidory, przyprawy oraz czosnek i gotuj całość na małej mocy.
  • Krok 2

    15 min
    Z mąki, wody i soli przygotuj ciasto dokładnie zagniatając wszystkie składniki. Gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw na 10min.
  • Krok 3

    30 min
    Cebulę pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Możesz również dodać świeże zioła – tymianek i rozmaryn. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piecz ok 20-30 min aż cebula się mocno zarumieni. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.
  • Krok 4

    5 min
    Grzyby zagotuj w odrobinie wody i odstaw do wystudzenia.
  • Krok 5

    3 min
    Cebulę i grzyby posiekaj drobno, a następnie przesmaż na patelni, aż stracą ok. połowę objętości.
  • Krok 6

    3 min
    Czerstwe pieczywo pokrój w drobną kostkę i dodaj do farszu. Dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 7

    5 min
    Ciasto rozwałkuj na cienki placek z którego wytnij kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż odrobinę farszu i zwiń uszko.
  • Krok 8

    3 min
    Gotowe uszka ugotuj w osolonym wrzątku lub usmaż w głębokim tłuszczu. Następnie - podawaj razem z barszczem.
  • WSKAZÓWKA

    2 min
    Dodatkowo możesz przygotować okrasę do barszczu z kaczego tłuszczu i jabłek z ziołami.
Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 1 z 9

Barszcz przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Dodaj suszone grzyby i pomidory, przyprawy oraz czosnek i gotuj całość na małej mocy.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 2 z 9

Z mąki, wody i soli przygotuj ciasto dokładnie zagniatając wszystkie składniki. Gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw na 10min.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 3 z 9

Cebulę pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Możesz również dodać świeże zioła – tymianek i rozmaryn. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piecz ok 20-30 min aż cebula się mocno zarumieni. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 4 z 9

Grzyby zagotuj w odrobinie wody i odstaw do wystudzenia.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 5 z 9

Cebulę i grzyby posiekaj drobno, a następnie przesmaż na patelni, aż stracą ok. połowę objętości.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 6 z 9

Czerstwe pieczywo pokrój w drobną kostkę i dodaj do farszu. Dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki i dokładnie wymieszaj.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 7 z 9

Ciasto rozwałkuj na cienki placek z którego wytnij kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż odrobinę farszu i zwiń uszko.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 8 z 9

Gotowe uszka ugotuj w osolonym wrzątku lub usmaż w głębokim tłuszczu. Następnie - podawaj razem z barszczem.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

WSKAZÓWKA z 9

Dodatkowo możesz przygotować okrasę do barszczu z kaczego tłuszczu i jabłek z ziołami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi wegetariańskie

    Pierogi wegetariańskie

    52 min Łatwy
  • Jesienna grzybowa z domowymi ziołowymi łazankami, czosnkiem

    Jesienna grzybowa z domowymi ziołowymi łazankami, czosnkiem

    35 min Łatwy
  • Pieczone pierogi z  kapustą

    Pieczone pierogi z kapustą

    3 godz 40 min Łatwy
  • Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

    Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

    1 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu