Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

(0)
1 godz
Średni
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa zupa WINIARY
5 
Suszone borowiki
5 
Suszone pomidory
1  łyżeczka
Suszony majeranek
0.5  główka
Czosnek
3  szklanek
Mąka pszenna
1  szklanka
Woda ciepła
1  łyżka
Masło
500  g
Cebula
10  g
Suszone grzyby
4  cienkich plasterków
Czerstwy chleb
trochę
Sól i pieprz czarny do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
109.3 g
Wartość energetyczna
641.6 kcal
Tłuszcze
9.7 g
Białko
16.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wigilijne przygotowania nabierają tempa, gdy zabieramy się za barszcz. Jego intensywny kolor i piękny zapach w kuchni dają wyraźny sygnał, że już za chwilę siądziemy do stołu. Żeby barszcz nabrał jeszcze bardziej intensywnego smaku, do garnka dorzucamy czosnek, borowiki, a nawet suszone pomidory.

Wiemy, że klasyka nigdy się nie nudzi, na tradycyjne dania czekamy w końcu cały rok. Ale co powiecie na delikatne podkręcenie świątecznych przysmaków? Do uszek na przykład, oprócz tradycyjnego farszu, proponujemy dodać karmelizowaną cebulkę, z aromatycznym rozmarynem. Mała wielka zmiana, której warto spróbować. Smacznego! Macie odwagę na kolejne „odstępstwo” od tradycji? Co powiecie na boczniaki à la śledzie w śmietanie? Smakują wybornie i będą ciekawą alternatywą. Koniecznie sprawdźcie naszą propozycję.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    10 min
    Barszcz przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Dodaj suszone grzyby i pomidory, przyprawy oraz czosnek i gotuj całość na małej mocy.
  • Krok 2

    15 min
    Z mąki, wody i soli przygotuj ciasto dokładnie zagniatając wszystkie składniki. Gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw na 10min.
  • Krok 3

    30 min
    Cebulę pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Możesz również dodać świeże zioła – tymianek i rozmaryn. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piecz ok 20-30 min aż cebula się mocno zarumieni. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.
  • Krok 4

    5 min
    Grzyby zagotuj w odrobinie wody i odstaw do wystudzenia.
  • Krok 5

    3 min
    Cebulę i grzyby posiekaj drobno, a następnie przesmaż na patelni, aż stracą ok. połowę objętości.
  • Krok 6

    3 min
    Czerstwe pieczywo pokrój w drobną kostkę i dodaj do farszu. Dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 7

    5 min
    Ciasto rozwałkuj na cienki placek z którego wytnij kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż odrobinę farszu i zwiń uszko.
  • Krok 8

    3 min
    Gotowe uszka ugotuj w osolonym wrzątku lub usmaż w głębokim tłuszczu. Następnie - podawaj razem z barszczem.
  • WSKAZÓWKA

    2 min
    Dodatkowo możesz przygotować okrasę do barszczu z kaczego tłuszczu i jabłek z ziołami.
Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 1 z 9

Barszcz przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Dodaj suszone grzyby i pomidory, przyprawy oraz czosnek i gotuj całość na małej mocy.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 2 z 9

Z mąki, wody i soli przygotuj ciasto dokładnie zagniatając wszystkie składniki. Gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw na 10min.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 3 z 9

Cebulę pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Możesz również dodać świeże zioła – tymianek i rozmaryn. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piecz ok 20-30 min aż cebula się mocno zarumieni. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 4 z 9

Grzyby zagotuj w odrobinie wody i odstaw do wystudzenia.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 5 z 9

Cebulę i grzyby posiekaj drobno, a następnie przesmaż na patelni, aż stracą ok. połowę objętości.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 6 z 9

Czerstwe pieczywo pokrój w drobną kostkę i dodaj do farszu. Dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki i dokładnie wymieszaj.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 7 z 9

Ciasto rozwałkuj na cienki placek z którego wytnij kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż odrobinę farszu i zwiń uszko.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 8 z 9

Gotowe uszka ugotuj w osolonym wrzątku lub usmaż w głębokim tłuszczu. Następnie - podawaj razem z barszczem.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

WSKAZÓWKA z 9

Dodatkowo możesz przygotować okrasę do barszczu z kaczego tłuszczu i jabłek z ziołami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    18 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z botwinką

    Barszcz ukraiński z botwinką

    1 godz 57 min Łatwy
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu