Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

(0)
1 godz
Średni

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Suszone borowiki
5 
Suszone pomidory
1  łyżeczka
Suszony majeranek
0.5  główka
3  szklanek
Mąka pszenna
1  szklanka
Woda ciepła
1  łyżka
Masło
500  g
Cebula
10  g
Suszone grzyby
4  cienkich plasterków
Czerstwy chleb
trochę
Sól i pieprz czarny do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.72 g
Węglowodany
109.35 g
Tłuszcze
9.67 g
Wartość energetyczna
641.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wigilijne przygotowania nabierają tempa, gdy zabieramy się za barszcz. Jego intensywny kolor i piękny zapach w kuchni dają wyraźny sygnał, że już za chwilę siądziemy do stołu. Żeby barszcz nabrał jeszcze bardziej intensywnego smaku, do garnka dorzucamy czosnek, borowiki, a nawet suszone pomidory.

Wiemy, że klasyka nigdy się nie nudzi, na tradycyjne dania czekamy w końcu cały rok. Ale co powiecie na delikatne podkręcenie świątecznych przysmaków? Do uszek na przykład, oprócz tradycyjnego farszu, proponujemy dodać karmelizowaną cebulkę, z aromatycznym rozmarynem. Mała wielka zmiana, której warto spróbować. Smacznego! Macie odwagę na kolejne „odstępstwo” od tradycji? Co powiecie na boczniaki à la śledzie w śmietanie? Smakują wybornie i będą ciekawą alternatywą. Koniecznie sprawdźcie naszą propozycję.
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
10 min
Barszcz przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Dodaj suszone grzyby i pomidory, przyprawy oraz czosnek i gotuj całość na małej mocy.
Krok 2
15 min
Z mąki, wody i soli przygotuj ciasto dokładnie zagniatając wszystkie składniki. Gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw na 10min.
Krok 3
30 min
Cebulę pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Możesz również dodać świeże zioła – tymianek i rozmaryn. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piecz ok 20-30 min aż cebula się mocno zarumieni. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.
Krok 4
5 min
Grzyby zagotuj w odrobinie wody i odstaw do wystudzenia.
Krok 5
3 min
Cebulę i grzyby posiekaj drobno, a następnie przesmaż na patelni, aż stracą ok. połowę objętości.
Krok 6
3 min
Czerstwe pieczywo pokrój w drobną kostkę i dodaj do farszu. Dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki i dokładnie wymieszaj.
Krok 7
5 min
Ciasto rozwałkuj na cienki placek z którego wytnij kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż odrobinę farszu i zwiń uszko.
Krok 8
3 min
Gotowe uszka ugotuj w osolonym wrzątku lub usmaż w głębokim tłuszczu. Następnie - podawaj razem z barszczem.
WSKAZÓWKA
2 min
Dodatkowo możesz przygotować okrasę do barszczu z kaczego tłuszczu i jabłek z ziołami.
Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 1 z 9

Barszcz przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Dodaj suszone grzyby i pomidory, przyprawy oraz czosnek i gotuj całość na małej mocy.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 2 z 9

Z mąki, wody i soli przygotuj ciasto dokładnie zagniatając wszystkie składniki. Gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw na 10min.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 3 z 9

Cebulę pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Możesz również dodać świeże zioła – tymianek i rozmaryn. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piecz ok 20-30 min aż cebula się mocno zarumieni. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 4 z 9

Grzyby zagotuj w odrobinie wody i odstaw do wystudzenia.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 5 z 9

Cebulę i grzyby posiekaj drobno, a następnie przesmaż na patelni, aż stracą ok. połowę objętości.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 6 z 9

Czerstwe pieczywo pokrój w drobną kostkę i dodaj do farszu. Dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki i dokładnie wymieszaj.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 7 z 9

Ciasto rozwałkuj na cienki placek z którego wytnij kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż odrobinę farszu i zwiń uszko.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

Krok 8 z 9

Gotowe uszka ugotuj w osolonym wrzątku lub usmaż w głębokim tłuszczu. Następnie - podawaj razem z barszczem.

Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

WSKAZÓWKA z 9

Dodatkowo możesz przygotować okrasę do barszczu z kaczego tłuszczu i jabłek z ziołami.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika