Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Łosoś smażony

0
81 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 ml
Kwaśna śmietana
600 g
Filet z łososia
3 łyżek
Olej
2 łyżek
Sok z cytryny
1 łyżka
Koperek posiekany
1 szczypta
Pieprz
1 szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
301.52 kcal
Białko
31.07 g
Tłuszcze
18.69 g
Węglowodany
0.91 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

81 min
Krok 1
5 min
Łososia pokrój na cztery porcje, skrop sokiem z cytryny i olejem. Oprósz solą, pieprzem i koperkiem.
Krok 2
60 min
Wstaw na godzinę do lodówki.
Krok 3
8 min
Następnie rybę smaż razem z marynatą na rozgrzanej patelni przez 8-10 minut.
Krok 4
3 min
Zawartość opakowania z sosem dokładnie rozprowadź w 250 ml zimnej wody i 50 ml śmietany.
Krok 5
3 min
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, często mieszając.
Krok 6
2 min
Usmażonego łososia polej sosem. Podawaj z ziemniakami i surówką z ogórka z koperkiem.
Łosoś smażony

Krok 1 z 6

Łososia pokrój na cztery porcje, skrop sokiem z cytryny i olejem. Oprósz solą, pieprzem i koperkiem.

Łosoś smażony

Krok 2 z 6

Wstaw na godzinę do lodówki.

Łosoś smażony

Krok 3 z 6

Następnie rybę smaż razem z marynatą na rozgrzanej patelni przez 8-10 minut.

Łosoś smażony

Krok 4 z 6

Zawartość opakowania z sosem dokładnie rozprowadź w 250 ml zimnej wody i 50 ml śmietany.

Łosoś smażony

Krok 5 z 6

Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, często mieszając.

Łosoś smażony

Krok 6 z 6

Usmażonego łososia polej sosem. Podawaj z ziemniakami i surówką z ogórka z koperkiem.

Łosoś smażony to niezwykle smakowita potrawa, która w towarzystwie sosu koperkowego ze śmietaną do ryby WINIARY stanie się absolutnym hitem na twoim stole! Sprawdź nasz przepis na smażonego łososia i ciesz się jego niesamowitym smakiem!

Jeśli chcesz, by twój smażony łosoś zachwycał bogactwem smaku i delikatnością, najłatwiej osiągniesz ten efekt, gdy przygotujesz go nieco wcześniej i pozostawisz na chwilę w marynacie. Zacznij od podzielenia filetu z łososia na cztery porcje (po ok. 150 gramów każda), skrop je sokiem z cytryny oraz olejem, oprósz solą, pieprzem i koperkiem. Tak przygotowanego łososia odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.

Po tym czasie rozgrzej patelnię i przełóż na nią łososia, nie ściągając z niego marynaty. Smaż przez 8–10 minut. W rondlu rozprowadź sos koperkowy ze śmietanką WINIARY w 250 mililitrach zimnej wody i 50 mililitrach śmietany. Wymieszaj dobrze i postaw na ogniu. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 3 minuty, często mieszając.

Na koniec polej rybę sosem – łosoś smażony w sosie koperkowym gotowy! Jak go podawać? Możesz zestawić go z tradycyjnym puree z ziemniaków oraz surówką. Możesz też upiec w piekarniku różne warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę itp.) skropione niewielką ilością oliwy (najlepiej ułóż je na papierze do pieczenia).
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika