Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Łosoś teriyaki ze szparagami
Łosoś teriyaki ze szparagami
Dodaj do CookBook

Łosoś teriyaki ze szparagami

(0)
18 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest nulkaa22
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 Porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Filet z łososia
1  łyżka
Ziarna sezamu
500  g
Zielone szparagi
1  opakowanie
WINIARY Pomysł na… Kurczak po Japońsku Teriyaki
250  g
Ryż
1  łyżka
Olej sezamowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
94.6 g
Wartość energetyczna
650.8 kcal
Tłuszcze
13.7 g
Białko
36 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Łosoś Teriyaki to genialny obiad na każdą okazję. Danie dla całej rodziny, romantyczny wieczór, a może kolacja ze znajomymi? Niemal każdy pokocha połączenie soczystego łososia, świeżego, delikatnego smaku szparagów i słonego, orientalnego sosu teriyaki. Dlaczego warto przygotować ten przepis? Przede wszystkim dlatego, że wykonuje się go naprawdę błyskawicznie! Tylko nieco ponad kwadrans dzieli Cię od tej oryginalnej potrawy inspirowanej kuchnią japońską!


Łosoś w sosie teriyaki ze szparagami – jak przygotować?

Łosoś teriyaki ze szparagami nie tylko nie wymaga wiele czasu, ale też potrzebuje niewielu składników i jest łatwy w wykonaniu. Jak się go przygotowuje? Przygotowujemy szparagi: myjemy, ucinamy końcówki łodyg i kroimy na niewielki kawałki. Umyty filet z łososia kroimy w grubą kostkę. Sezam wsypujemy na patelnię lub wok i prażymy przez chwilę. Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu - najlepiej sprawdzi się sypki. Po zdjęciu sezamu z patelni wlewamy i rozgrzewamy na niej nieco oleju sezamowego. Smażymy kawałki łososia przez chwilę, po czym zdejmujemy z patelni. Teraz wykładamy na nią szparagi i smażymy około 3 minut. Dodajemy pastę teriyaki i smażymy przez kolejne 3 minuty. Następnie łosoś wraca na patelnię - podgrzewamy go kolejną krótką chwilę i mieszamy ze szparagami i sosem. Możemy już podawać danie: na ryż wykładamy szparagi z łososiem w sosie i dekorujemy prażonym sezamem. Gotowe!


Jak podawać łososia w sosie teriyaki ze szparagami?

Przepis na łososia w sosie teriyaki ze szparagami można łatwo modyfikować, na przykład dodając kolejne warzywa. Łosoś teriyaki z warzywami sezonowymi będzie świetnym pomysłem na wykwintny obiad o dalekowschodnim charakterze. Gęsty sos teriyaki będzie wspaniale komponował się nie tylko z ryżem, ale też z makaronem ryżowym lub sojowym. Ważne jest też, by łososia nie smażyć zbyt intensywnie, gdyż stanie się zbyt suchy. Dodatkiem do dania może być sałatka z wakame lub w bardziej klasycznej wersji, surówka z kapusty pekińskiej. Lekkość dania sprawia, że sprawdzi się nawet jako przystawka, gdy nie mamy czasu podjąć gości bardziej skomplikowanym daniem, a mimo to na pewno zachwyci ich bogatym smakiem łososia, szparagów i sosu. Po przygotowaniu dania wedle naszego przepisu będzie można jeszcze szybciej uraczyć bliskich tym dalekowschodnim specjałem, dlatego warto mieć go zawsze w zanadrzu. Szybkość, bogaty smak, elegancja i proste składniki - to właśnie największe atuty łososia w sosie teriyaki ze szparagami!

Przygotowanie

18 min
  • Krok 1

    4 min
    Umyj i odetnij końce łodyg szparagów. Szparagi pokrój na kawałki o długości ok. 4 cm. Filet z łososia umyj i pokrój w dużą kostkę.
  • Krok 2

    1 min
    Na rozgrzanej patelni lub woku podpraż sezam. Następnie przesyp go do miseczki.
  • Krok 3

    5 min
    Przygotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Krok 4

    6 min
    Rozgrzej olej sezamowy. Krótko podsmaż kawałki łososia i po chwili zdejmij je z patelni. Na tę samą patelnię włóż szparagi i podsmażaj ok. 3 minuty. Dodaj pastę WINIARY Pomysł na… Kurczaka po Japońsku Teriyaki i kontynuuj smażenie przez ok. 3 minuty.
  • Krok 5

    2 min
    Dodaj łososia, delikatnie wymieszaj i ponownie krótko podgrzej. Danie posyp nasionami sezamu i podawaj z ryżem.
Łosoś teriyaki ze szparagami

Krok 1 z 5

Krok 1 Krok 1

Umyj i odetnij końce łodyg szparagów. Szparagi pokrój na kawałki o długości ok. 4 cm. Filet z łososia umyj i pokrój w dużą kostkę.

Łosoś teriyaki ze szparagami

Krok 2 z 5

Krok 2 Krok 2

Na rozgrzanej patelni lub woku podpraż sezam. Następnie przesyp go do miseczki.

Łosoś teriyaki ze szparagami

Krok 3 z 5

Krok 3 Krok 3

Przygotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Łosoś teriyaki ze szparagami

Krok 4 z 5

Krok 4 Krok 4

Rozgrzej olej sezamowy. Krótko podsmaż kawałki łososia i po chwili zdejmij je z patelni. Na tę samą patelnię włóż szparagi i podsmażaj ok. 3 minuty. Dodaj pastę WINIARY Pomysł na… Kurczaka po Japońsku Teriyaki i kontynuuj smażenie przez ok. 3 minuty.

Łosoś teriyaki ze szparagami

Krok 5 z 5

Krok 5 Krok 5

Dodaj łososia, delikatnie wymieszaj i ponownie krótko podgrzej. Danie posyp nasionami sezamu i podawaj z ryżem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia japońska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna z łososia

    Zupa rybna z łososia

    40 min Łatwy
  • Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

    Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

    37 min Łatwy
  • Kartoflanka z łososiem

    Kartoflanka z łososiem

    44 min Łatwy
  • Zupa cytrynowa z wędzonym łososiem

    Zupa cytrynowa z wędzonym łososiem

    1 godz 6 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu