Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
Dodaj do CookBook

Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

(0)
1 godz 6 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Białe szparagi
2 
Ziemniaki
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Biała część pora
1 
Cebula
1  pęczek
Listki bazylii
1  szczypta
Pieprz czarny do doprawienia
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Gałka muszkatołowa do doprawienia
1  pęczek
Bukiet świeżych ziół
1  łyżeczka
Sok z cytryny
0.13  szklanka
Śmietanka słodka
trochę
Ulubione chrupiące dodatki
1 
Filet z łososia
0.5 
Cytryna
1  szczypta
Sól morska lub himalajska
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20.3 g
Wartość energetyczna
207.2 kcal
Tłuszcze
5.5 g
Białko
21.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Choć miłość do szparagów przypomina raczej przelotny romans, zapewniam Was o trwałości mojego uczucia, któremu po krótkim sezonie na świeże szparagi towarzyszy wielomiesięczna tęsknota za nimi. Tegoroczny sezon zbliża się ku końcowi, więc kochajmy i jedzmy szparagi, na przykład jako dodatek do zupy z białych warzyw! Wszystkich zakochanych w szparagach z pewnością urzeknie kremowa zupa z białych warzyw z chrupiącymi główkami szparagów i apetycznymi kawałkami pieczonego łososia. Po prostu szparagowe love! Zapraszam po przepis na zupę z białych warzyw pełną pożywnych dodatków!

Zobacz też

Zobacz Szybka zupa krem ze szparagów

Zobacz Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Zobacz Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Przygotowanie

66 min
  • Krok 1 - Zupa z białych warzyw ze szparagami

    6 min
    Szparagi myjemy, cienko, ale dokładnie obieramy zaczynając tuż pod główką, główki odkładamy na bok, resztę pędów kroimy w mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    8 min
    Ziemniaki, pietruszkę i kawałek selera obieramy, kroimy w niedużą kostkę.
  • Krok 3

    4 min
    Por kroimy w poprzek, dokładnie płuczemy, kroimy w półtalarki, cebulę kroimy w kostkę.
  • Krok 4

    15 min
    W garnku zagotowujemy 0,7 l wody, dodajemy warzywa (oprócz główek szparagów) i świeże zioła, gotujemy 15 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Wyciągamy z garnka gałązki ziół, blendujemy zupę na gładki krem, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą morską, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
  • Krok 6

    3 min
    Główki szparagów wrzucamy na wrzątek, gotujemy 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę z białych warzyw podajemy z kawałkami pieczonego łososia, dekorujemy listkami bazylii i oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem. Można dodać także grzanki, groszek ptysiowy lub prażone nasiona.
  • Krok 8 - Pieczony filet z łososia

    3 min
    Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 9

    1 min
    Skrapiamy filet sokiem z cytryny, oprószamy solą.
  • Krok 10

    20 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 20 minut.
Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Krok 1 - Zupa z białych warzyw ze szparagami z 10

Szparagi myjemy, cienko, ale dokładnie obieramy zaczynając tuż pod główką, główki odkładamy na bok, resztę pędów kroimy w mniejsze kawałki.

Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Krok 2 z 10

Ziemniaki, pietruszkę i kawałek selera obieramy, kroimy w niedużą kostkę.

Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Krok 3 z 10

Por kroimy w poprzek, dokładnie płuczemy, kroimy w półtalarki, cebulę kroimy w kostkę.

Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Krok 4 z 10

W garnku zagotowujemy 0,7 l wody, dodajemy warzywa (oprócz główek szparagów) i świeże zioła, gotujemy 15 minut.

Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Krok 5 z 10

Wyciągamy z garnka gałązki ziół, blendujemy zupę na gładki krem, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą morską, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.

Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Krok 6 z 10

Główki szparagów wrzucamy na wrzątek, gotujemy 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Krok 7 z 10

Zupę z białych warzyw podajemy z kawałkami pieczonego łososia, dekorujemy listkami bazylii i oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem. Można dodać także grzanki, groszek ptysiowy lub prażone nasiona.

Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Krok 8 - Pieczony filet z łososia z 10

Składniki: Filet z łososia, Cytryna, Sól, pieprz do smaku

Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Krok 9 z 10

Składniki: Filet z łososia, Cytryna, Sól, pieprz do smaku

Skrapiamy filet sokiem z cytryny, oprószamy solą.

Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Krok 10 z 10

Składniki: Filet z łososia, Cytryna, Sól, pieprz do smaku

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 20 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Zima
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu