
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zobacz też
Zobacz Szybka zupa krem ze szparagów
Zobacz Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Zobacz Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi
Przygotowanie
Krok 1 - Zupa z białych warzyw ze szparagami
6 minKrok 2
8 minKrok 3
4 minKrok 4
15 minKrok 5
5 minKrok 6
3 minKrok 7
1 minKrok 8 - Pieczony filet z łososia
3 minKrok 9
1 minKrok 10
20 min
Krok 1 - Zupa z białych warzyw ze szparagami z 10
Szparagi myjemy, cienko, ale dokładnie obieramy zaczynając tuż pod główką, główki odkładamy na bok, resztę pędów kroimy w mniejsze kawałki.

Krok 2 z 10
Ziemniaki, pietruszkę i kawałek selera obieramy, kroimy w niedużą kostkę.

Krok 3 z 10
Por kroimy w poprzek, dokładnie płuczemy, kroimy w półtalarki, cebulę kroimy w kostkę.

Krok 4 z 10
W garnku zagotowujemy 0,7 l wody, dodajemy warzywa (oprócz główek szparagów) i świeże zioła, gotujemy 15 minut.

Krok 5 z 10
Wyciągamy z garnka gałązki ziół, blendujemy zupę na gładki krem, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą morską, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.

Krok 6 z 10
Główki szparagów wrzucamy na wrzątek, gotujemy 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Krok 7 z 10
Zupę z białych warzyw podajemy z kawałkami pieczonego łososia, dekorujemy listkami bazylii i oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem. Można dodać także grzanki, groszek ptysiowy lub prażone nasiona.

Krok 8 - Pieczony filet z łososia z 10
Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 9 z 10
Skrapiamy filet sokiem z cytryny, oprószamy solą.

Krok 10 z 10
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 20 minut.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0