Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Dodaj do CookBook

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

(0)
58 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  pęczków
Świeże zielone szparagi
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
700  ml
Woda
300  g
Surowy filet z łososia
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Pieprz czarny
2  łyżek
Oliwa
1  łyżka
Gęsta śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.6 g
Wartość energetyczna
219.7 kcal
Tłuszcze
10.9 g
Białko
21.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nie ma lepszego sposobu na szparagi, niż zupa szparagowa. Krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem jest na to niezbitym dowodem.

Wciąż nie mogę się zdecydować, które szparagi wolę bardziej. Jak ugotuję zupę z białych, jestem przekonana, że to właśnie te są liderem w mojej wiosennej kuchni. A jak na obiad jest krem z zielonych szparagów, to już właśnie te wielbię. Ale to dobrze, bo w krótkim sezonie, gdy szparagi przejmują moja kuchnię, przynajmniej zmienia się ich kolor!

Z zielonymi szparagami łatwiej się rozprawić, bo nie trzeba ich obierać, a zupy – przecierać przez sitko. Brak konieczności obierania zielonych szparagów ma jeszcze jedną zaletę – nie pozbawiamy naszych szparagów mnóstwa cennych witamin i składników mineralnych, których całkiem sporo jest właśnie w skórce. A jakich? W szparagach znajdziemy kwas foliowy, witaminy E, C, z grupy B, mnóstwo przeciwutleniaczy, a także wapń, fosfor i potas. Warto więc wzbogacić naszą codzienną dietę w szparagi, zarówno te białe, jak i zielone. Ale dzisiaj walkę o złotą chochlę wygrywają szparagi zielone

Póki trwa sezon na szparagi, polecam także:

zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

krem ze szparagów z miętowym pesto

zupa szparagowa z awokado i miętą

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1

    30 min
    Łososia myję, osuszam ręcznikiem papierowym, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam oliwą, oprószam solą. Tak przygotowaną rybę wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 30 minut.
  • Krok 2

    15 min
    W tym czasie przygotowuję zupę. Szparagi myję, odrywam i wyrzucam zdrewniałe końce, nie obieram. Odcinam główki, resztę podlewam wywarem i gotuję 15 minut.
  • Krok 3

    1 min
    Gotową zupę zestawiam z kuchenki.
  • Krok 4

    5 min
    W małym garnuszku zagotowuję ok. 0,5 l wody, dodaję szczyptę soli i cukru, na wrzątek wrzucam główki szparagów i gotuję 5 minut.
  • Krok 5

    5 min
    W tym czasie miksuję zupę na gładki krem, dodaję zahartowaną śmietanę i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Krok 6

    1 min
    Ugotowane główki szparagów odcedzam.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę podaję z kawałkami pieczonego łososia i główkami szparagów. Główki szparagów można też wrzucić bezpośrednio do garnka z zupą 5 minut przed końcem gotowania i zmiksować zupę razem z nimi na gładki krem.
Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 1 z 7

Łososia myję, osuszam ręcznikiem papierowym, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam oliwą, oprószam solą. Tak przygotowaną rybę wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 30 minut.

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 2 z 7

W tym czasie przygotowuję zupę. Szparagi myję, odrywam i wyrzucam zdrewniałe końce, nie obieram. Odcinam główki, resztę podlewam wywarem i gotuję 15 minut.

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 3 z 7

Gotową zupę zestawiam z kuchenki.

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 4 z 7

W małym garnuszku zagotowuję ok. 0,5 l wody, dodaję szczyptę soli i cukru, na wrzątek wrzucam główki szparagów i gotuję 5 minut.

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 5 z 7

W tym czasie miksuję zupę na gładki krem, dodaję zahartowaną śmietanę i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 6 z 7

Ugotowane główki szparagów odcedzam.

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 7 z 7

Zupę podaję z kawałkami pieczonego łososia i główkami szparagów. Główki szparagów można też wrzucić bezpośrednio do garnka z zupą 5 minut przed końcem gotowania i zmiksować zupę razem z nimi na gładki krem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przekąski
  • Wiosna
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu