Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

(0)
58min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  pęczków
Świeże zielone szparagi
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
700  ml
Woda
300  g
Surowy filet z łososia
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Pieprz czarny
2  łyżek
Oliwa
1  łyżka
Gęsta śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.39 g
Węglowodany
10.59 g
Tłuszcze
10.95 g
Wartość energetyczna
219.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nie ma lepszego sposobu na szparagi, niż zupa szparagowa. Krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem jest na to niezbitym dowodem.

Wciąż nie mogę się zdecydować, które szparagi wolę bardziej. Jak ugotuję zupę z białych, jestem przekonana, że to właśnie te są liderem w mojej wiosennej kuchni. A jak na obiad jest krem z zielonych szparagów, to już właśnie te wielbię. Ale to dobrze, bo w krótkim sezonie, gdy szparagi przejmują moja kuchnię, przynajmniej zmienia się ich kolor!

Z zielonymi szparagami łatwiej się rozprawić, bo nie trzeba ich obierać, a zupy – przecierać przez sitko. Brak konieczności obierania zielonych szparagów ma jeszcze jedną zaletę – nie pozbawiamy naszych szparagów mnóstwa cennych witamin i składników mineralnych, których całkiem sporo jest właśnie w skórce. A jakich? W szparagach znajdziemy kwas foliowy, witaminy E, C, z grupy B, mnóstwo przeciwutleniaczy, a także wapń, fosfor i potas. Warto więc wzbogacić naszą codzienną dietę w szparagi, zarówno te białe, jak i zielone. Ale dzisiaj walkę o złotą chochlę wygrywają szparagi zielone

Póki trwa sezon na szparagi, polecam także:

zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

krem ze szparagów z miętowym pesto

zupa szparagowa z awokado i miętą

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1

    30 min
    Łososia myję, osuszam ręcznikiem papierowym, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam oliwą, oprószam solą. Tak przygotowaną rybę wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 30 minut.
  • Krok 2

    15 min
    W tym czasie przygotowuję zupę. Szparagi myję, odrywam i wyrzucam zdrewniałe końce, nie obieram. Odcinam główki, resztę podlewam wywarem i gotuję 15 minut.
  • Krok 3

    1 min
    Gotową zupę zestawiam z kuchenki.
  • Krok 4

    5 min
    W małym garnuszku zagotowuję ok. 0,5 l wody, dodaję szczyptę soli i cukru, na wrzątek wrzucam główki szparagów i gotuję 5 minut.
  • Krok 5

    5 min
    W tym czasie miksuję zupę na gładki krem, dodaję zahartowaną śmietanę i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Krok 6

    1 min
    Ugotowane główki szparagów odcedzam.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę podaję z kawałkami pieczonego łososia i główkami szparagów. Główki szparagów można też wrzucić bezpośrednio do garnka z zupą 5 minut przed końcem gotowania i zmiksować zupę razem z nimi na gładki krem.
Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 1 z 7

Łososia myję, osuszam ręcznikiem papierowym, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam oliwą, oprószam solą. Tak przygotowaną rybę wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 30 minut.

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 2 z 7

W tym czasie przygotowuję zupę. Szparagi myję, odrywam i wyrzucam zdrewniałe końce, nie obieram. Odcinam główki, resztę podlewam wywarem i gotuję 15 minut.

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 3 z 7

Gotową zupę zestawiam z kuchenki.

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 4 z 7

W małym garnuszku zagotowuję ok. 0,5 l wody, dodaję szczyptę soli i cukru, na wrzątek wrzucam główki szparagów i gotuję 5 minut.

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 5 z 7

W tym czasie miksuję zupę na gładki krem, dodaję zahartowaną śmietanę i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 6 z 7

Ugotowane główki szparagów odcedzam.

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 7 z 7

Zupę podaję z kawałkami pieczonego łososia i główkami szparagów. Główki szparagów można też wrzucić bezpośrednio do garnka z zupą 5 minut przed końcem gotowania i zmiksować zupę razem z nimi na gładki krem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

    Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

    1 godz 1 min Średni
  • Krem ze szparagów z miętowym pesto

    Krem ze szparagów z miętowym pesto

    48 min Łatwy
  • Zupa szparagowa z awokado i miętą

    Zupa szparagowa z awokado i miętą

    29 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu