Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa szparagowa z awokado i miętą
Dodaj do CookBook

Zupa szparagowa z awokado i miętą

(0)
29 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Świeże zielone szparagi
0.5  l
Bulion warzywny
1  kawałek
Młody por (biała część)
0.5 
Duże dojrzałe awokado
trochę
Mięta świeża
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
50  ml
Śmietanka kremówka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25 g
Wartość energetyczna
240.6 kcal
Tłuszcze
14.9 g
Białko
8.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kupiłam dziś piękny pęczek zielonych szparagów. Na obiad będzie kremowa zupa szparagowa z awokado i miętą. Niedawno robiłam kremową zupę z białych szparagów, a tym razem, za sprawą Joli i jej kremu szparagowego z kurczakiem i oliwkami, przyszła mi ochota na zielone szparagi. Po białe w sezonie szparagowym sięgam często, starając się jak najwięcej ze szparagowego rogu obfitości zagarnąć dla siebie :). Ale dlaczego pomijam zielone?

Nagle zdałam sobie sprawę, że w ogóle nie wiem, jak one smakują. Może tak samo jak białe? A może zupełnie inaczej? To przecież ta sama roślina, ale gdyby nie było różnicy między jednymi a drugimi, z pewnością wykopywano by szparagi spod ziemi, nikt by nie czekał, aż wyrosną, w końcu im szybciej nadejdzie czas zbioru, tym szybciej się na nim zarobi. Apetyt na nieznane był impulsem do zakupu zielonych szparagów w trybie natychmiastowym.

Zupa szparagowa z awokado i miętą była mistrzostwem świata. Dzięki awokado miała aksamitną konsystencję, a mięta dodała je orzeźwiającej nuty. Wkrótce znowu ją ugotuję, może tym razem bez awokado, a z żółtkiem jajka? A może z serkiem mascarpone?



Małe co nieco o zielonych szparagach

Wykwintna zupa szparagowa z awokado i miętą wymaga świeżych szparagów, jak każda zupa szparagowa. Wybierając swój pęczek kierowałam się ich wyglądem. Czubki świeżych szparagów są zamknięte, a łodygi sprężyste. Świeżość szparagów można też sprawdzić przeciągając jednym szparagiem o drugi – świeże szparagi wydają skrzypiący dźwięk (grając na szparagach można też zagrać sprzedawcy na nerwach, więc lepiej zrobić to dyskretnie, oczywiście bez rozpakowywania szparagów, jednym pęczkiem o drugi).

Zielonych szparagów nie trzeba obierać, dlatego też można kupić szparagi o dość cienkich łodygach. Najważniejsze, żeby wszystkie szparagi w pęczku były podobnej grubości, aby potrzebowały takiego samego czasu gotowania – ok. 10-15 minut.

Przygotowanie

29 min
  • Krok 1

    5 min
    Szparagi myję, odcinam zdrewniałe końce. Odcinam główki, które wstawiam do gotowania na parze (można ugotować je w lekko osolonej wodzie, 5 minut od zagotowania).
  • Krok 2

    5 min
    Kroję łodygi szparagów na kilku centymetrowe kawałki, przesmażam na oleju z pokrojonym w talarki porem.
  • Krok 3

    15 min
    Szparagi z porem dodaję do gorącego bulionu, gotuję 10-15 minut.
  • Krok 4

    3 min
    Po zdjęciu z kuchenki dodaję awokado, kilka listków mięty blenduję na gładki krem, dodaję śmietankę, doprawiam solą i pieprzem, mieszam.
  • Krok 5

    1 min
    Do zupy na talerzach dodaję ugotowane na parze główki przekrojone na pół. Dekoruję miętą.
Zupa szparagowa z awokado i miętą

Krok 1 z 5

Szparagi myję, odcinam zdrewniałe końce. Odcinam główki, które wstawiam do gotowania na parze (można ugotować je w lekko osolonej wodzie, 5 minut od zagotowania).

Zupa szparagowa z awokado i miętą

Krok 2 z 5

Kroję łodygi szparagów na kilku centymetrowe kawałki, przesmażam na oleju z pokrojonym w talarki porem.

Zupa szparagowa z awokado i miętą

Krok 3 z 5

Szparagi z porem dodaję do gorącego bulionu, gotuję 10-15 minut.

Zupa szparagowa z awokado i miętą

Krok 4 z 5

Po zdjęciu z kuchenki dodaję awokado, kilka listków mięty blenduję na gładki krem, dodaję śmietankę, doprawiam solą i pieprzem, mieszam.

Zupa szparagowa z awokado i miętą

Krok 5 z 5

Do zupy na talerzach dodaję ugotowane na parze główki przekrojone na pół. Dekoruję miętą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu