Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szparagowa z awokado i miętą

0
29min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Świeże zielone szparagi
0.5  l
Bulion warzywny
1  kawałek
Młody por (biała część)
0.5 
Duże dojrzałe awokado
4  liści
Świeża mięta
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
50  ml
Śmietanka kremówka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.71 g
Węglowodany
27.23 g
Tłuszcze
15.02 g
Wartość energetyczna
252.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

29 min
Krok 1
5 min
Szparagi myję, odcinam zdrewniałe końce. Odcinam główki, które wstawiam do gotowania na parze (można ugotować je w lekko osolonej wodzie, 5 minut od zagotowania).
Krok 2
5 min
Kroję łodygi szparagów na kilku centymetrowe kawałki, przesmażam na oleju z pokrojonym w talarki porem.
Krok 3
15 min
Szparagi z porem dodaję do gorącego bulionu, gotuję 10-15 minut.
Krok 4
3 min
Po zdjęciu z kuchenki dodaję awokado, kilka listków mięty blenduję na gładki krem, dodaję śmietankę, doprawiam solą i pieprzem, mieszam.
Krok 5
1 min
Do zupy na talerzach dodaję ugotowane na parze główki przekrojone na pół. Dekoruję miętą.
Zupa szparagowa z awokado i miętą

Krok 1 z 5

Szparagi myję, odcinam zdrewniałe końce. Odcinam główki, które wstawiam do gotowania na parze (można ugotować je w lekko osolonej wodzie, 5 minut od zagotowania).

Zupa szparagowa z awokado i miętą

Krok 2 z 5

Kroję łodygi szparagów na kilku centymetrowe kawałki, przesmażam na oleju z pokrojonym w talarki porem.

Zupa szparagowa z awokado i miętą

Krok 3 z 5

Szparagi z porem dodaję do gorącego bulionu, gotuję 10-15 minut.

Zupa szparagowa z awokado i miętą

Krok 4 z 5

Po zdjęciu z kuchenki dodaję awokado, kilka listków mięty blenduję na gładki krem, dodaję śmietankę, doprawiam solą i pieprzem, mieszam.

Zupa szparagowa z awokado i miętą

Krok 5 z 5

Do zupy na talerzach dodaję ugotowane na parze główki przekrojone na pół. Dekoruję miętą.

Kupiłam dziś piękny pęczek zielonych szparagów. Na obiad będzie kremowa zupa szparagowa z awokado i miętą. Niedawno robiłam kremową zupę z białych szparagów, a tym razem, za sprawą Joli i jej kremu szparagowego z kurczakiem i oliwkami, przyszła mi ochota na zielone szparagi. Po białe w sezonie szparagowym sięgam często, starając się jak najwięcej ze szparagowego rogu obfitości zagarnąć dla siebie :). Ale dlaczego pomijam zielone?

Nagle zdałam sobie sprawę, że w ogóle nie wiem, jak one smakują. Może tak samo jak białe? A może zupełnie inaczej? To przecież ta sama roślina, ale gdyby nie było różnicy między jednymi a drugimi, z pewnością wykopywano by szparagi spod ziemi, nikt by nie czekał, aż wyrosną, w końcu im szybciej nadejdzie czas zbioru, tym szybciej się na nim zarobi. Apetyt na nieznane był impulsem do zakupu zielonych szparagów w trybie natychmiastowym.

Zupa szparagowa z awokado i miętą była mistrzostwem świata. Dzięki awokado miała aksamitną konsystencję, a mięta dodała je orzeźwiającej nuty. Wkrótce znowu ją ugotuję, może tym razem bez awokado, a z żółtkiem jajka? A może z serkiem mascarpone?



Małe co nieco o zielonych szparagach

Wykwintna zupa szparagowa z awokado i miętą wymaga świeżych szparagów, jak każda zupa szparagowa. Wybierając swój pęczek kierowałam się ich wyglądem. Czubki świeżych szparagów są zamknięte, a łodygi sprężyste. Świeżość szparagów można też sprawdzić przeciągając jednym szparagiem o drugi – świeże szparagi wydają skrzypiący dźwięk (grając na szparagach można też zagrać sprzedawcy na nerwach, więc lepiej zrobić to dyskretnie, oczywiście bez rozpakowywania szparagów, jednym pęczkiem o drugi).

Zielonych szparagów nie trzeba obierać, dlatego też można kupić szparagi o dość cienkich łodygach. Najważniejsze, żeby wszystkie szparagi w pęczku były podobnej grubości, aby potrzebowały takiego samego czasu gotowania – ok. 10-15 minut.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika