Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bardzo kremowa zupa z białych szparagów z groszkiem ptysiowym

0
32min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Świeże białe szparagi
1 
Biała część młodego pora
400  ml
Woda
50  ml
Śmietanka 30%
1 
Żółtko świeżego jaja dobrej jakości
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
trochę
Groszek ptysiowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.86 g
Węglowodany
18.35 g
Tłuszcze
10.67 g
Wartość energetyczna
194.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

32 min
Krok 1
10 min
Szparagi myję, odcinam czubki, odcinam i wyrzucam zdrewniałe końce (na wysokości ok 3-5 cm), dokładnie obieram od góry do dołu, kroję w kawałki i razem z czubkami podsmażam na oleju z pokrojonym w talarki porem.
Krok 2
10 min
Dodaję do garnka z gorącym bulionem, gotuję około 10 minut.
Krok 3
5 min
Wyciągam z garnka kilka czubków, resztę gotuję jeszcze 5 minut.
Krok 4
5 min
Dokładnie miksuję blenderem na gładką masę, dodaję żółtko połączone ze śmietanką, dolewam do garnka, jeszcze raz miksuję.
Krok 5
1 min
Doprawiam zupę solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 6
1 min
Kremową zupą szparagową wlewam do miseczek, dodaję do każdej kilka wyciągniętych wcześniej z garnka czubków, podaję z groszkiem ptysiowym.
Bardzo kremowa zupa z białych szparagów z groszkiem ptysiowym

Krok 1 z 6

Szparagi myję, odcinam czubki, odcinam i wyrzucam zdrewniałe końce (na wysokości ok 3-5 cm), dokładnie obieram od góry do dołu, kroję w kawałki i razem z czubkami podsmażam na oleju z pokrojonym w talarki porem.

Bardzo kremowa zupa z białych szparagów z groszkiem ptysiowym

Krok 2 z 6

Dodaję do garnka z gorącym bulionem, gotuję około 10 minut.

Bardzo kremowa zupa z białych szparagów z groszkiem ptysiowym

Krok 3 z 6

Wyciągam z garnka kilka czubków, resztę gotuję jeszcze 5 minut.

Bardzo kremowa zupa z białych szparagów z groszkiem ptysiowym

Krok 4 z 6

Dokładnie miksuję blenderem na gładką masę, dodaję żółtko połączone ze śmietanką, dolewam do garnka, jeszcze raz miksuję.

Bardzo kremowa zupa z białych szparagów z groszkiem ptysiowym

Krok 5 z 6

Doprawiam zupę solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

Bardzo kremowa zupa z białych szparagów z groszkiem ptysiowym

Krok 6 z 6

Kremową zupą szparagową wlewam do miseczek, dodaję do każdej kilka wyciągniętych wcześniej z garnka czubków, podaję z groszkiem ptysiowym.

Po białe szparagi często sięgam w sezonie, bo można z nich błyskawicznie przygotować rewelacyjną zupę. Z zielonych zupę szparagową robi się jeszcze szybciej, bo w przeciwieństwie do białych nie wymagają obierania. Ja jednak od lat z uporem maniaka kupuję białe, bo ze szparagowych zup to właśnie krem z białych szparagów kocham najbardziej.

Szparagi wybieram niezbyt grube, ale też nie za cienkie, takie w sam raz do obierania. Zawsze świeże, co można poznać właściwie już na pierwszy rzut oka (i dotyk). Szparagi powinny być sprężyste, sprawiać wrażenie wilgotnych, a już na pewno nie mogą wyglądać jak badyle. Bo świeże szparagi to podstawa udanej zupy. Dlatego dobrze jest kupić szparagi w dniu, w którym trafią do zupy. Można je co prawda kilka dni przechowywać w lodówce, najlepiej zawinięte w wilgotną bawełnianą ściereczkę, ale szybko tracą swoją świeżość.

Szparagi, zanim trafią do zupy, należy umyć, odciąć czubki (nie wyrzucać!) i zdrewniałe końce i dokładnie obrać. Można to zrobić specjalną obieraczką do szparagów, ale ja używam zwykłej. Średniej długości szparagom końce najlepiej obłamać – przy zginaniu szparag przełamie się na odpowiedniej wysokości, gdzie zaczyna się zdrewniała część. Pokrojone w kawałki łodygi można podsmażyć z czubkami na odrobinie oleju, lub od razu wrzucić do garnka.

Kremowa zupa szparagowa jak dla mnie koniecznie powinna być podana z groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

Zobacz też

Zobacz Szybka zupa krem ze szparagów

Zobacz Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Zobacz Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika