Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

(0)
26min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Świeże zielone szparagi
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Cukier
1  kostka
Bulion warzywny Winiary
0.5  l
Woda
100  ml
Śmietanka Kremówka
1 
Świeże surowe żółtko
30  g
Orzechy włoskie
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Ocet balsamiczny
1  łyżka
Miód
10  dag
Ser kozi w kawałku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.85 g
Węglowodany
12.52 g
Tłuszcze
27.78 g
Wartość energetyczna
340.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sezon na polskie szparagi trwa krótko, więc sięgajmy po nie jak najczęściej – na przykład w postaci kremu ze szparagów! Dziś wszystkim wielbicielom zielonych szparagów serwuję przepis na krem ze szparagów podany z grillowanym serem kozim i orzechami włoskimi, doprawiony wyrazistym sosem na bazie oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego. Krem ze szparagów to przykład doskonałej synergii smaków do ostatniej łyżki! Kto chętny?

Krem ze szparagów można podać także z grzankami lub prażonymi nasionami dyni, słonecznika, migdałami.

Zobacz też

Zobacz Szybka zupa krem ze szparagów

Zobacz Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Zobacz Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    5 min
    Szparagi myjemy, odrywamy końce (ok. 1/3 długości), odcinamy główki (odkładamy na bok), kroimy w mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    10 min
    Przekładamy szparagi do garnka, zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy łyżkę masła, kostkę bulionową, pół łyżeczki cukru, gotujemy 10 minut.
  • Krok 3

    2 min
    Miksujemy zupę około 1-2 minut.
  • Krok 4

    2 min
    Śmietankę łączymy z żółtkiem, mieszamy, dodajemy do zupy, mieszając.
  • Krok 5

    1 min
    Tuż przed podaniem zupy piekarnik z funkcją grilla ustawiamy na 240 st. C.
  • Krok 6

    1 min
    W miseczce łączymy oliwę z oliwek z octem balsamicznym i miodem.
  • Krok 7

    2 min
    Ser kozi kroimy w grubą kostkę, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
  • Krok 8

    1 min
    Wstawiamy do piekarnika na minutę (w tym czasie ser zacznie się delikatnie roztapiać).
  • Krok 9

    2 min
    Krem ze szparagów nalewamy do talerzy. Dodajemy główki szparagów (gotowane 2 minuty w lekko osolonej i posłodzonej wodzie), kawałki gorącego sera, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i skrapiamy sosem z oliwy, octu balsamicznego i miodu.
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 1 z 9

Szparagi myjemy, odrywamy końce (ok. 1/3 długości), odcinamy główki (odkładamy na bok), kroimy w mniejsze kawałki.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 2 z 9

Przekładamy szparagi do garnka, zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy łyżkę masła, kostkę bulionową, pół łyżeczki cukru, gotujemy 10 minut.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 3 z 9

Miksujemy zupę około 1-2 minut.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 4 z 9

Śmietankę łączymy z żółtkiem, mieszamy, dodajemy do zupy, mieszając.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 5 z 9

Tuż przed podaniem zupy piekarnik z funkcją grilla ustawiamy na 240 st. C.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 6 z 9

W miseczce łączymy oliwę z oliwek z octem balsamicznym i miodem.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 7 z 9

Ser kozi kroimy w grubą kostkę, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 8 z 9

Wstawiamy do piekarnika na minutę (w tym czasie ser zacznie się delikatnie roztapiać).

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 9 z 9

Krem ze szparagów nalewamy do talerzy. Dodajemy główki szparagów (gotowane 2 minuty w lekko osolonej i posłodzonej wodzie), kawałki gorącego sera, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i skrapiamy sosem z oliwy, octu balsamicznego i miodu.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z zielonych szparagów z warzywami

    27 min Łatwy
  • Zupa szparagowa z koperkiem

    26 min Łatwy
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy
  • Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu