Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Dodaj do CookBook

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

(0)
26 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Świeże zielone szparagi
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Cukier
1  kostka
Bulion warzywny WINIARY
0.5  l
Woda
100  ml
Śmietanka Kremówka
1 
Świeże surowe żółtko
30  g
Orzechy włoskie
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Ocet balsamiczny
1  łyżka
Miód
10  dag
Ser kozi w kawałku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.5 g
Wartość energetyczna
339.7 kcal
Tłuszcze
27.7 g
Białko
12.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sezon na polskie szparagi trwa krótko, więc sięgajmy po nie jak najczęściej – na przykład w postaci kremu ze szparagów! Dziś wszystkim wielbicielom zielonych szparagów serwuję przepis na krem ze szparagów podany z grillowanym serem kozim i orzechami włoskimi, doprawiony wyrazistym sosem na bazie oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego. Krem ze szparagów to przykład doskonałej synergii smaków do ostatniej łyżki! Kto chętny?

Krem ze szparagów można podać także z grzankami lub prażonymi nasionami dyni, słonecznika, migdałami.

Zobacz też

Zobacz Szybka zupa krem ze szparagów

Zobacz Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem


Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Zobacz Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    5 min
    Szparagi myjemy, odrywamy końce (ok. 1/3 długości), odcinamy główki (odkładamy na bok), kroimy w mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    10 min
    Przekładamy szparagi do garnka, zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy łyżkę masła, kostkę bulionową, pół łyżeczki cukru, gotujemy 10 minut.
  • Krok 3

    2 min
    Miksujemy zupę około 1-2 minut.
  • Krok 4

    2 min
    Śmietankę łączymy z żółtkiem, mieszamy, dodajemy do zupy, mieszając.
  • Krok 5

    1 min
    Tuż przed podaniem zupy piekarnik z funkcją grilla ustawiamy na 240 st. C.
  • Krok 6

    1 min
    W miseczce łączymy oliwę z oliwek z octem balsamicznym i miodem.
  • Krok 7

    2 min
    Ser kozi kroimy w grubą kostkę, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
  • Krok 8

    1 min
    Wstawiamy do piekarnika na minutę (w tym czasie ser zacznie się delikatnie roztapiać).
  • Krok 9

    2 min
    Krem ze szparagów nalewamy do talerzy. Dodajemy główki szparagów (gotowane 2 minuty w lekko osolonej i posłodzonej wodzie), kawałki gorącego sera, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i skrapiamy sosem z oliwy, octu balsamicznego i miodu.
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 1 z 9

Szparagi myjemy, odrywamy końce (ok. 1/3 długości), odcinamy główki (odkładamy na bok), kroimy w mniejsze kawałki.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 2 z 9

Przekładamy szparagi do garnka, zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy łyżkę masła, kostkę bulionową, pół łyżeczki cukru, gotujemy 10 minut.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 3 z 9

Miksujemy zupę około 1-2 minut.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 4 z 9

Śmietankę łączymy z żółtkiem, mieszamy, dodajemy do zupy, mieszając.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 5 z 9

Tuż przed podaniem zupy piekarnik z funkcją grilla ustawiamy na 240 st. C.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 6 z 9

W miseczce łączymy oliwę z oliwek z octem balsamicznym i miodem.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 7 z 9

Ser kozi kroimy w grubą kostkę, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 8 z 9

Wstawiamy do piekarnika na minutę (w tym czasie ser zacznie się delikatnie roztapiać).

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 9 z 9

Krem ze szparagów nalewamy do talerzy. Dodajemy główki szparagów (gotowane 2 minuty w lekko osolonej i posłodzonej wodzie), kawałki gorącego sera, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i skrapiamy sosem z oliwy, octu balsamicznego i miodu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu