Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sezon na polskie szparagi trwa krótko, więc sięgajmy po nie jak najczęściej – na przykład w postaci kremu ze szparagów! Dziś wszystkim wielbicielom zielonych szparagów serwuję przepis na krem ze szparagów podany z grillowanym serem kozim i orzechami włoskimi, doprawiony wyrazistym sosem na bazie oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego. Krem ze szparagów to przykład doskonałej synergii smaków do ostatniej łyżki! Kto chętny?
Krem ze szparagów można podać także z grzankami lub prażonymi nasionami dyni, słonecznika, migdałami.
Szparagi myjemy, odrywamy końce (ok. 1/3 długości), odcinamy główki (odkładamy na bok), kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 2
10 min
Przekładamy szparagi do garnka, zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy łyżkę masła, kostkę bulionową, pół łyżeczki cukru, gotujemy 10 minut.
Krok 3
2 min
Miksujemy zupę około 1-2 minut.
Krok 4
2 min
Śmietankę łączymy z żółtkiem, mieszamy, dodajemy do zupy, mieszając.
Krok 5
1 min
Tuż przed podaniem zupy piekarnik z funkcją grilla ustawiamy na 240 st. C.
Krok 6
1 min
W miseczce łączymy oliwę z oliwek z octem balsamicznym i miodem.
Krok 7
2 min
Ser kozi kroimy w grubą kostkę, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Krok 8
1 min
Wstawiamy do piekarnika na minutę (w tym czasie ser zacznie się delikatnie roztapiać).
Krok 9
2 min
Krem ze szparagów nalewamy do talerzy. Dodajemy główki szparagów (gotowane 2 minuty w lekko osolonej i posłodzonej wodzie), kawałki gorącego sera, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i skrapiamy sosem z oliwy, octu balsamicznego i miodu.
Krok 1
z
9
Szparagi myjemy, odrywamy końce (ok. 1/3 długości), odcinamy główki (odkładamy na bok), kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 2
z
9
Przekładamy szparagi do garnka, zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy łyżkę masła, kostkę bulionową, pół łyżeczki cukru, gotujemy 10 minut.
Krok 3
z
9
Miksujemy zupę około 1-2 minut.
Krok 4
z
9
Śmietankę łączymy z żółtkiem, mieszamy, dodajemy do zupy, mieszając.
Krok 5
z
9
Tuż przed podaniem zupy piekarnik z funkcją grilla ustawiamy na 240 st. C.
Krok 6
z
9
W miseczce łączymy oliwę z oliwek z octem balsamicznym i miodem.
Krok 7
z
9
Ser kozi kroimy w grubą kostkę, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Krok 8
z
9
Wstawiamy do piekarnika na minutę (w tym czasie ser zacznie się delikatnie roztapiać).
Krok 9
z
9
Krem ze szparagów nalewamy do talerzy. Dodajemy główki szparagów (gotowane 2 minuty w lekko osolonej i posłodzonej wodzie), kawałki gorącego sera, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i skrapiamy sosem z oliwy, octu balsamicznego i miodu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0