Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

(0)
26min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Świeże zielone szparagi
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Cukier
1  kostka
Bulion warzywny Winiary
0.5  l
Woda
100  ml
Śmietanka Kremówka
1 
Świeże surowe żółtko
30  g
Orzechy włoskie
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Ocet balsamiczny
1  łyżka
Miód
10  dag
Ser kozi w kawałku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.85 g
Węglowodany
12.52 g
Tłuszcze
27.78 g
Wartość energetyczna
340.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sezon na polskie szparagi trwa krótko, więc sięgajmy po nie jak najczęściej – na przykład w postaci kremu ze szparagów! Dziś wszystkim wielbicielom zielonych szparagów serwuję przepis na krem ze szparagów podany z grillowanym serem kozim i orzechami włoskimi, doprawiony wyrazistym sosem na bazie oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego. Krem ze szparagów to przykład doskonałej synergii smaków do ostatniej łyżki! Kto chętny?

Krem ze szparagów można podać także z grzankami lub prażonymi nasionami dyni, słonecznika, migdałami.

Zobacz też

Zobacz Szybka zupa krem ze szparagów

Zobacz Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Zobacz Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    5 min
    Szparagi myjemy, odrywamy końce (ok. 1/3 długości), odcinamy główki (odkładamy na bok), kroimy w mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    10 min
    Przekładamy szparagi do garnka, zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy łyżkę masła, kostkę bulionową, pół łyżeczki cukru, gotujemy 10 minut.
  • Krok 3

    2 min
    Miksujemy zupę około 1-2 minut.
  • Krok 4

    2 min
    Śmietankę łączymy z żółtkiem, mieszamy, dodajemy do zupy, mieszając.
  • Krok 5

    1 min
    Tuż przed podaniem zupy piekarnik z funkcją grilla ustawiamy na 240 st. C.
  • Krok 6

    1 min
    W miseczce łączymy oliwę z oliwek z octem balsamicznym i miodem.
  • Krok 7

    2 min
    Ser kozi kroimy w grubą kostkę, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
  • Krok 8

    1 min
    Wstawiamy do piekarnika na minutę (w tym czasie ser zacznie się delikatnie roztapiać).
  • Krok 9

    2 min
    Krem ze szparagów nalewamy do talerzy. Dodajemy główki szparagów (gotowane 2 minuty w lekko osolonej i posłodzonej wodzie), kawałki gorącego sera, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i skrapiamy sosem z oliwy, octu balsamicznego i miodu.
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 1 z 9

Szparagi myjemy, odrywamy końce (ok. 1/3 długości), odcinamy główki (odkładamy na bok), kroimy w mniejsze kawałki.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 2 z 9

Przekładamy szparagi do garnka, zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy łyżkę masła, kostkę bulionową, pół łyżeczki cukru, gotujemy 10 minut.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 3 z 9

Miksujemy zupę około 1-2 minut.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 4 z 9

Śmietankę łączymy z żółtkiem, mieszamy, dodajemy do zupy, mieszając.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 5 z 9

Tuż przed podaniem zupy piekarnik z funkcją grilla ustawiamy na 240 st. C.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 6 z 9

W miseczce łączymy oliwę z oliwek z octem balsamicznym i miodem.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 7 z 9

Ser kozi kroimy w grubą kostkę, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 8 z 9

Wstawiamy do piekarnika na minutę (w tym czasie ser zacznie się delikatnie roztapiać).

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Krok 9 z 9

Krem ze szparagów nalewamy do talerzy. Dodajemy główki szparagów (gotowane 2 minuty w lekko osolonej i posłodzonej wodzie), kawałki gorącego sera, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i skrapiamy sosem z oliwy, octu balsamicznego i miodu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z zielonych szparagów z warzywami

    Zupa z zielonych szparagów z warzywami

    27 min Łatwy
  • Zupa szparagowa z koperkiem

    Zupa szparagowa z koperkiem

    26 min Łatwy
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy
  • Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

    Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu