Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szparagi myjemy, odrywamy końce (ok. 1/3 długości), odcinamy główki (odkładamy na bok), kroimy w mniejsze kawałki.
Przekładamy szparagi do garnka, zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy łyżkę masła, kostkę bulionową, pół łyżeczki cukru, gotujemy 10 minut.
Miksujemy zupę około 1-2 minut.
Śmietankę łączymy z żółtkiem, mieszamy, dodajemy do zupy, mieszając.
Tuż przed podaniem zupy piekarnik z funkcją grilla ustawiamy na 240 st. C.
W miseczce łączymy oliwę z oliwek z octem balsamicznym i miodem.
Ser kozi kroimy w grubą kostkę, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Wstawiamy do piekarnika na minutę (w tym czasie ser zacznie się delikatnie roztapiać).
Krem ze szparagów nalewamy do talerzy. Dodajemy główki szparagów (gotowane 2 minuty w lekko osolonej i posłodzonej wodzie), kawałki gorącego sera, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i skrapiamy sosem z oliwy, octu balsamicznego i miodu.