Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

(0)
1 godz 1 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Białe szparagi
0.5  l
Woda
1 
Surowe żółtko
2  łyżek
Kwaśna śmietana
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1 
Bułka pszenna "wczorajsza"

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.83 g
Węglowodany
26.17 g
Tłuszcze
7.15 g
Wartość energetyczna
193.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

61 min
Krok 1
6 min
Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce, odcinam czubki i obieram.
Krok 2
15 min
Końce i obierki wrzucam do rondla, zalewam 0,5 l wody i gotuję 15 minut na małej mocy płyty.
Krok 3
15 min
W tym czasie przygotowuję grzanki z bułki pszennej. Bułkę kroję w cienkie kromki, a później w kostkę. Przekładam pokrojoną w kostkę bułkę do miski, skrapiam oliwą, wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę do zrumienienia, ok. 10-15 minut.
Krok 4
10 min
Odcedzam wywar ze szparagów, dodaję do niego pokrojone w kawałki łodygi szparagów (bez czubków), uzupełniam odparowaną wodę i gotuję 10 minut.
Krok 5
10 min
Kiedy zupa jest ugotowana, zestawiam garnek z płyty, blenduję zupę na gładką masę, przecieram przez sitko. W razie konieczności można podkręcić smak zupy, dodając pół kostki bulionu warzywnego Winiary.
Krok 6
2 min
W małym rondelku zagotowuję ok. szklanki wody, na wrzątek wrzucam czubki szparagów na 1-2 minuty. Odcedzam.
Krok 7
2 min
W filiżance rozprowadzam żółtko ze śmietaną, wlewam do rondla z zupą, energicznie mieszając.
Krok 8
1 min
Zupę podaję ze zblanszowanymi główkami szparagów i grzankami. Na talerzu doprawiam gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem, dekoruję listkami pietruszki.
Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Krok 1 z 8

Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce, odcinam czubki i obieram.

Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Krok 2 z 8

Końce i obierki wrzucam do rondla, zalewam 0,5 l wody i gotuję 15 minut na małej mocy płyty.

Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Krok 3 z 8

W tym czasie przygotowuję grzanki z bułki pszennej. Bułkę kroję w cienkie kromki, a później w kostkę. Przekładam pokrojoną w kostkę bułkę do miski, skrapiam oliwą, wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę do zrumienienia, ok. 10-15 minut.

Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Krok 4 z 8

Odcedzam wywar ze szparagów, dodaję do niego pokrojone w kawałki łodygi szparagów (bez czubków), uzupełniam odparowaną wodę i gotuję 10 minut.

Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Krok 5 z 8

Kiedy zupa jest ugotowana, zestawiam garnek z płyty, blenduję zupę na gładką masę, przecieram przez sitko. W razie konieczności można podkręcić smak zupy, dodając pół kostki bulionu warzywnego Winiary.

Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Krok 6 z 8

W małym rondelku zagotowuję ok. szklanki wody, na wrzątek wrzucam czubki szparagów na 1-2 minuty. Odcedzam.

Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Krok 7 z 8

W filiżance rozprowadzam żółtko ze śmietaną, wlewam do rondla z zupą, energicznie mieszając.

Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Krok 8 z 8

Zupę podaję ze zblanszowanymi główkami szparagów i grzankami. Na talerzu doprawiam gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem, dekoruję listkami pietruszki.

Sezon na krajowe szparagi w pełni. Świeże można było kupić już kilka tygodni temu, jednak były to warzywa hiszpańskie, a ja zdecydowanie wolę poczekać na nasze, tym bardziej, że jedną z plantacji mam prawie pod nosem.

Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi nie ma sobie równych, w sezonie na szparagi to chyba moja ulubiona zupa.

Białe szparagi są łagodniejsze w smaku od szparagów zielonych, zupa z nich jest bardzo delikatna, a kiedy doda się do niej żółtko, nabiera aksamitnej konsystencji. Białe szparagi, w przeciwieństwie do zielonych, wymagają obierania. Obierki i stwardniałe końce warto przeznaczyć na wywar. Tak też zrobiłam, za radą naszej czytelniczki. Taki wywar można wykorzystać także do przygotowania innych zup, na przykład jarzynowej.

Krem z białych szparagów warto po ugotowaniu przetrzeć przez sitko, bo pomimo obierania szparagów, w zupie mogą zostać mało apetyczne łykowate kawałki.

A jeśli będzie Wam mało, polecam także:

krem z białych szparagów na zimno

kremowa zupa z białych szparagów z groszkiem ptysiowym

Zobacz też

Zobacz Szybka zupa krem ze szparagów

Zobacz Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Zobacz Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha