Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kuchnia japońska  

Nieodłącznym elementem kuchni japońskiej jest robione na wiele sposobów sushi. Podstawą tej kuchni jest ryż, ryby (również w wersji surowej), sos sojowy, imbir i wasabi. Przygotowanie znakomitego sushi wymaga trochę wprawy, jednak warto spróbować swoich sił i być dumnym z efektu! Sushi można zrobić z dowolnych dodatków, takich jak krewetki, paluszki krabowe, japońska rzepa, marchew, ogórek, papryka czy awokado. Warto zaopatrzyć się w specjalne naczynia do podawania dania oraz oczywiście pałeczki. Jednak kuchnia japońska to nie tylko sushi, lecz także całe bogactwo kulinarne z nutą aromatycznych przypraw.  

Kulinarna podróż po kraju Kwitnącej Wiśni 

Jedną z najpopularniejszych japońskich zup jest ramen. To prawdziwy misz-masz znakomitych składników takich jak mięso, cebula, marchew, czosnek, jajka oraz oczywiście orientalne przyprawy – kolendra, anyż czy imbir. Ta zupa nie jest dziełem przypadku! Umiejętne dobranie dodatków wpływa na znakomity smak ramenu. Bazą do zupy powinien być aromatyczny bulion na bazie wołowiny o wyrazistym smaku. Ramen warto wzbogacić o mało oczywiste składniki, np. masło orzechowe. A może zupa miso, pierożki gyoza lub warzywa w tempurze? Kuchnia japońska to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów, którymi warto delektować się nie tylko podczas specjalne okazji!