Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kuchnia japońska - kategoria top

Przepisy na pyszne dania kuchni japońskiej

Kuchnia japońska kojarzy ci się z sushi? Słusznie, ale to przecież nie wszystkie orientalne przysmaki! Znajdź wyjątkowe inspiracje, dzięki którym przyrządzisz doskonałe dania japońskie w zaciszu swojej kuchni!

Przepisy 15

Sos azjatycki

Sos azjatycki

11 min Łatwy
Ramen z miso i masłem orzechowym

Ramen z miso i masłem orzechowym

65 ze 100
30 min Średni
Miso ramen z tofu

Miso ramen z tofu

60 ze 100
35 min Średni
Zupa miso

Zupa miso

85 ze 100
1 godz 55 min Średni
Hosomaki z łososiem

Hosomaki z łososiem

1 godz Średni
California sushi z surimi i twarożkiem

California sushi z surimi i twarożkiem

1 godz Średni
Wegetariańska zupa a la ramen

Wegetariańska zupa a la ramen

31 min Łatwy
Kashi - sushi z kaszą i warzywami

Kashi - sushi z kaszą i warzywami

95 ze 100
1 godz 30 min Łatwy
Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

65 ze 100
13 godz 16 min Średni
Ramen - japońska zupa

Ramen - japońska zupa

2 godz Łatwy
Japoński bakłażan miso z pastą teriyaki

Japoński bakłażan miso z pastą teriyaki

85 ze 100
28 min Łatwy
Łosoś teriyaki ze szparagami

Łosoś teriyaki ze szparagami

100 ze 100
18 min Łatwy
Kolorowy warzywny wok z polędwiczką wieprzową

Kolorowy warzywny wok z polędwiczką wieprzową

90 ze 100
20 min Łatwy
Zupa Ramen

Zupa Ramen

3 godz 25 min Łatwy
Sushi uramaki z kurczakiem

Sushi uramaki z kurczakiem

1 godz Średni

Kuchnia japońska  

Nieodłącznym elementem kuchni japońskiej jest robione na wiele sposobów sushi. Podstawą tej kuchni jest ryż, ryby (również w wersji surowej), sos sojowy, imbir i wasabi. Przygotowanie znakomitego sushi wymaga trochę wprawy, jednak warto spróbować swoich sił i być dumnym z efektu! Sushi można zrobić z dowolnych dodatków, takich jak krewetki, paluszki krabowe, japońska rzepa, marchew, ogórek, papryka czy awokado. Warto zaopatrzyć się w specjalne naczynia do podawania dania oraz oczywiście pałeczki. Jednak kuchnia japońska to nie tylko sushi, lecz także całe bogactwo kulinarne z nutą aromatycznych przypraw.  

Kulinarna podróż po kraju Kwitnącej Wiśni 

Jedną z najpopularniejszych japońskich zup jest ramen. To prawdziwy misz-masz znakomitych składników takich jak mięso, cebula, marchew, czosnek, jajka oraz oczywiście orientalne przyprawy – kolendra, anyż czy imbir. Ta zupa nie jest dziełem przypadku! Umiejętne dobranie dodatków wpływa na znakomity smak ramenu. Bazą do zupy powinien być aromatyczny bulion na bazie wołowiny o wyrazistym smaku. Ramen warto wzbogacić o mało oczywiste składniki, np. masło orzechowe. A może zupa miso, pierożki gyoza lub warzywa w tempurze? Kuchnia japońska to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów, którymi warto delektować się nie tylko podczas specjalne okazji!

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu