California sushi z surimi i twarożkiem

(0)
1 godz
Średni
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  szklanek
Ryż do sushi
3  szklanek
Woda
4  łyżek
Ocet ryżowy
3  łyżeczek
Cukier
3 
Liście nori
1  łyżka
Wasabi
100  g
Twarożek kanapkowy
12 
Paluszki surimi
1 
Awokado
trochę
Koperek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.82 g
Węglowodany
90.1 g
Tłuszcze
9.22 g
Wartość energetyczna
519.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sushi to doskonały pomysł na imprezową przekąskę dla rodziny i przyjaciół. Jeśli masz ochotę samodzielnie przygotować to danie, koniecznie wypróbuj ten przepis!
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
8 min
Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie i odsącz.
Krok 2
25 min
Wsyp ryż do garnka i dodaj 3 szkl. wody. Całość zagotuj, zminimalizuj moc i przykryj garnek. Gotuj całość na małej mocy ok 15 min. Po tym czasie garnek odstaw na kolejne 10 min. bez odkrywania.
Krok 3
5 min
Kiedy ryż się ugotuje, jeszcze gorący, przełóż do miski i pozwól lekko przestygnąć. W osobnym naczyniu wymieszaj sól, cukier oraz ocet ryżowy. Powstałą mieszaniną polej ryż i delikatnie wymieszaj.
Krok 4
20 min
Awokado obierz i pokrój w paski. Nori – wodorosty przekrój na pół. Na szorstkiej stronie ułóż zwilżonymi dłońmi ok 0,5cm warstwę ryżu. Przekręć na drugą stronę – wodorosetem do góry. Nori posmaruj odrobiną wasabi oraz łyżką twarożku. Ułóż paluszek krabowy oraz awokado. Całość zwiń w ciasną roladkę a następnie pokrój na 6 lub 8 kawałków.
Krok 5
2 min
Sushi podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi. Całość możesz posypać koperkiem.
California sushi z surimi i twarożkiem

Krok 1 z 5

Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie i odsącz.

California sushi z surimi i twarożkiem

Krok 2 z 5

Wsyp ryż do garnka i dodaj 3 szkl. wody. Całość zagotuj, zminimalizuj moc i przykryj garnek. Gotuj całość na małej mocy ok 15 min. Po tym czasie garnek odstaw na kolejne 10 min. bez odkrywania.

California sushi z surimi i twarożkiem

Krok 3 z 5

Kiedy ryż się ugotuje, jeszcze gorący, przełóż do miski i pozwól lekko przestygnąć. W osobnym naczyniu wymieszaj sól, cukier oraz ocet ryżowy. Powstałą mieszaniną polej ryż i delikatnie wymieszaj.

California sushi z surimi i twarożkiem

Krok 4 z 5

Awokado obierz i pokrój w paski. Nori – wodorosty przekrój na pół. Na szorstkiej stronie ułóż zwilżonymi dłońmi ok 0,5cm warstwę ryżu. Przekręć na drugą stronę – wodorosetem do góry. Nori posmaruj odrobiną wasabi oraz łyżką twarożku. Ułóż paluszek krabowy oraz awokado. Całość zwiń w ciasną roladkę a następnie pokrój na 6 lub 8 kawałków.

California sushi z surimi i twarożkiem

Krok 5 z 5

Sushi podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi. Całość możesz posypać koperkiem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika