Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sushi to doskonały pomysł na imprezową przekąskę dla rodziny i przyjaciół. Jeśli masz ochotę samodzielnie przygotować to danie, koniecznie wypróbuj ten przepis!
Przygotowanie
60 min
Krok 1
8 min
Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie i odsącz.
Krok 2
25 min
Wsyp ryż do garnka i dodaj 3 szkl. wody. Całość zagotuj, zminimalizuj moc i przykryj garnek. Gotuj całość na małej mocy ok 15 min. Po tym czasie garnek odstaw na kolejne 10 min. bez odkrywania.
Krok 3
5 min
Kiedy ryż się ugotuje, jeszcze gorący, przełóż do miski i pozwól lekko przestygnąć. W osobnym naczyniu wymieszaj sól, cukier oraz ocet ryżowy. Powstałą mieszaniną polej ryż i delikatnie wymieszaj.
Krok 4
20 min
Awokado obierz i pokrój w paski.
Nori – wodorosty przekrój na pół.
Na szorstkiej stronie ułóż zwilżonymi dłońmi ok 0,5cm warstwę ryżu. Przekręć na drugą stronę – wodorosetem do góry. Nori posmaruj odrobiną wasabi oraz łyżką twarożku. Ułóż paluszek krabowy oraz awokado. Całość zwiń w ciasną roladkę a następnie pokrój na 6 lub 8 kawałków.
Krok 5
2 min
Sushi podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi. Całość możesz posypać koperkiem.
Krok 1
z
5
Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie i odsącz.
Krok 2
z
5
Wsyp ryż do garnka i dodaj 3 szkl. wody. Całość zagotuj, zminimalizuj moc i przykryj garnek. Gotuj całość na małej mocy ok 15 min. Po tym czasie garnek odstaw na kolejne 10 min. bez odkrywania.
Krok 3
z
5
Kiedy ryż się ugotuje, jeszcze gorący, przełóż do miski i pozwól lekko przestygnąć. W osobnym naczyniu wymieszaj sól, cukier oraz ocet ryżowy. Powstałą mieszaniną polej ryż i delikatnie wymieszaj.
Krok 4
z
5
Awokado obierz i pokrój w paski.
Nori – wodorosty przekrój na pół.
Na szorstkiej stronie ułóż zwilżonymi dłońmi ok 0,5cm warstwę ryżu. Przekręć na drugą stronę – wodorosetem do góry. Nori posmaruj odrobiną wasabi oraz łyżką twarożku. Ułóż paluszek krabowy oraz awokado. Całość zwiń w ciasną roladkę a następnie pokrój na 6 lub 8 kawałków.
Krok 5
z
5
Sushi podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi. Całość możesz posypać koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0