Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Japoński omlet tamagoyaki to danie, które odzwierciedla harmonię smaku i wyjątkową technikę kulinarną wykorzystywaną w kuchni azjatyckiej. Tajemnicą smaku jest prostota i niewielka ilość składników, które razem tworzą harmonijną całość. Chcesz zaskoczyć czymś swoich bliskich? Przygotuj dla nich japoński omlet tamagoyaki według naszego przepisu.
Japoński omlet tamagoyaki – azjatyckie śniadanie lub przekąska dla fanów orientalnej kuchni
Odkryj razem z nami tajniki azjatyckich potraw. Tamagoyaki, czyli japoński omlet jest często podawany jako element tradycyjnego śniadania, w bento jako przekąska lub jako dodatek do sushi.
Tym, co wyróżnia japoński omlet tamagoyaki jest sposób jego przygotowania, który wymaga nieco precyzji i cierpliwości, ale efekt końcowy zdecydowanie jest tego wart. Jajka smażymy powoli, wylewając na patelnię cienką warstwę, a następnie odsuwając usmażoną część i wlewając kolejną porcję rozmieszanych jajek. Taki sposób przygotowania powoduje, że omlet jest delikatny i ma wielowarstwową strukturę. Tamagoyaki to doskonały przykład japońskiej kuchni, gdzie prostota składników łączy się z mistrzowską techniką, tworząc danie, które jest smaczne, niebanalne i eleganckie.
Jajka wybij do miski i dokładnie wymieszaj.
Dodaj przyprawę MAGGI, cukier i sos sojowy i wymieszaj.
Rozgrzej patelnię na średniej mocy i posmaruj odrobiną oleju.
Na patelnię wlej cienką warstwę jajek, jak na cienkie naleśniki. Kiedy wierzch będzie niemal ścięty, zacznij zwijać omlet. Kiedy zwiniesz ¾ przesuń omlet na przeciwną stronę patelni, a następnie wylej kolejną cienką porcję jajek. Kiedy te będą ścięte, ponownie zwiń omlet. Wylej kolejną porcję jajek i tak, aż do wyczerpania składników.
Kiedy omlet będzie już całkowicie zwinięty, dokładnie zrumień go z każdej strony.