Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Japoński bakłażan miso z pastą teriyaki

(0)
28min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest devogtange
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 Porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Bakłażan
50  g
Cebula dymka
1  łyżka
Sezam biały
3  łyżek
Olej
15  g
Pasta miso

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.41 g
Węglowodany
22.33 g
Tłuszcze
26.06 g
Wartość energetyczna
339.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

28 min
Krok 1
1 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C grzanie góra/dół (160°C termoobieg).
krok 2
4 min
Bakłażany umyj, przekrój na pół. Środek ponacinaj na głębokość ok. 1 cm na kształt kratki.
krok 3
5 min
Rozgrzej olej na patelni i usmaż bakłażany z obu stron. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze połóż bakłażana rozcięciem do góry.
Krok 4
17 min
Wymieszaj jasną pastę miso z Pastą z Pomysłem na... Teriyaki i posmaruj nią bakłażany. Posyp sezamem na wierzchu i piecz w piekarniku przez około 15 minut, aż bakłażany będą miękkie.
Krok 5
1 min
Dymkę umyj i pokrój ukośnie w krążki. Podawaj bakłażany udekorowane dymką.
Japoński bakłażan miso z pastą teriyaki

Krok 1 z 5

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C grzanie góra/dół (160°C termoobieg).

Japoński bakłażan miso z pastą teriyaki

krok 2 z 5

krok 2

Bakłażany umyj, przekrój na pół. Środek ponacinaj na głębokość ok. 1 cm na kształt kratki.

Japoński bakłażan miso z pastą teriyaki

krok 3 z 5

krok 3 krok 3 krok 3 krok 3

Rozgrzej olej na patelni i usmaż bakłażany z obu stron. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze połóż bakłażana rozcięciem do góry.

Japoński bakłażan miso z pastą teriyaki

Krok 4 z 5

Krok 4

Wymieszaj jasną pastę miso z Pastą z Pomysłem na... Teriyaki i posmaruj nią bakłażany. Posyp sezamem na wierzchu i piecz w piekarniku przez około 15 minut, aż bakłażany będą miękkie.

Japoński bakłażan miso z pastą teriyaki

Krok 5 z 5

Krok 5 Krok 5

Dymkę umyj i pokrój ukośnie w krążki. Podawaj bakłażany udekorowane dymką.

Kochasz kuchnię japońską? W takim razie zdecydowanie powinieneś wypróbować nasz przepis na bakłażana miso z dodatkiem Pasty z Pomysłem na... Teriyaki. Bardzo proste i pyszne danie w kilkanaście minut!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
7.4g / 9%
Węglowodany
22.3g / 25%
Tłuszcze
26.1g / 66%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha