Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz pomysłu na śniadanie z jajkami, które zaskoczy Twoich bliskich? Mamy coś w sam raz na leniwe, sobotnie śniadanie. Nasz omlet po japońsku to ciekawy pomysł na pierwszy posiłek albo na ciepłą przekąskę, którą możesz zjeść ze swoimi ulubionymi dodatkami. Chcesz wiedzieć, jak zrobić taki omlet? Nie przegap tego przepisu!
Prosty przepis na omlet po japońsku
Spróbuj urozmaicić swoje śniadanie ciekawym przepisem na pyszny omlet japoński. Jest on znany głównie w Japonii, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować go w domu. Nie potrzebujesz trudno dostępnych składników. Bazą są oczywiście jajka, sos sojowy, ocet ryżowy i cukier. Wystarczy wszystkie te składniki dobrze ze sobą wymieszać, żeby masa była puszysta, a następnie usmażyć japoński omlet partiami, aż do wykorzystania całej masy. Po usmażeniu możesz urozmaicić to danie ulubionymi składnikami, np. świeżymi lub pieczonymi warzywami, smażonym szpinakiem albo pastą warzywną. Wybierz to, co lubisz najbardziej. Tylko tyle i już po 15 minutach pyszne śniadanie gotowe. Smacznego!
Jajka wymieszaj z sosem sojowym i octem ryżowym, dodaj cukier.
Lekko ubij jajka trzepaczką, aby napowietrzyć masę.
Patelnię posmaruj masłem i rozgrzej. Na gorącą patelnię wlej trochę mieszanki jajecznej, aby usmażyć cienki omlet.
Gdy jajka się zetną, złóż dwie przeciwległe krawędzie do środka. Następnie złóż omlet wzdłuż na pół. Powstały rulonik przesuń na sam brzeg patelni, a na wolną część wylej kolejną porcję mieszanki jajecznej. Jeden brzeg nowego omletu powinien przylegać do pierwszego.
Gdy drugi omlet trochę się zetnie, połącz go z pierwszym. Powtarzaj te kroki, aż wykorzystasz całą masę jajeczną. Teraz pokrój omlet w plasterki i rozłóż na dużym talerzu. Smacznego!
Andrzej