Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wiejski omlet z boczkiem i warzywami
Dodaj do CookBook

Wiejski omlet z boczkiem i warzywami

(0)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajka
1  łyżeczka
Przyprawa w płynie MAGGI
70  g
Boczek wędzony, opcjonalnie inna ulubiona szynka lub kiełbaska
0.25  łyżeczka
Papryka Czerwona Słodka
1 
Cebula
1 
Pomidor
5 
Pieczarki
0.33  szklanka
Ser żółty
0.5  pęczek
Szczypiorek lub inna zielenina do dekoracji
1  łyżka
Masło
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
5.5 g
Wartość energetyczna
295.7 kcal
Tłuszcze
23.9 g
Białko
15.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Omlet to danie, które zagościło na dobre w wielu, europejskich kuchniach. W towarzystwie sera pleśniowego przygotowują go Francuzi, zaś Niemcy lubują się w omlecie z dodatkiem specjalnych kiełbasek. Zazwyczaj jest to typowe, szybkie śniadanie, które dodaje energii na cały dzień. Jednocześnie w Polsce również króluje omlet, aczkolwiek jest on przygotowywany w wersji "na słono" w nieco wiejskim stylu! Omlet na boczku to fenomenalna interpretacja najbardziej klasycznego przepisu, który obecnie bije prawdziwe rekordy popularności. Jest to danie pożywne, a dodatkowo - jeśli tylko zostanie odpowiednio przygotowane - pozwala nacieszyć oczy różnorodnymi kolorami. Taki omlet z boczkiem i warzywami może przygotować każdy z nas. Nie ma tu znaczenia, czy mamy rozwinięte umiejętności kulinarne czy też nie. Wystarczą chęci!


Omlet na boczku z warzywami - przepis na śniadanie, obiad a także przekąskę!

Przygotowywanie klasycznego omletu może się nam kojarzyć wyłącznie ze zdrowym śniadaniem. Jeśli jednak zdecydujemy się na puszysty omlet z boczkiem w wersji wytrawnej, wówczas danie to staje się znacznie bardziej uniwersalne. Możemy faktycznie zaserwować je w formie sycącego śniadania, ale także sprawdzi się jako oryginalny pomysł na obiad lub na szybką przekąskę. Co więcej, omlet na boczku możemy spokojnie przechowywać w lodówce i potraktować go jako danie idealne "na drugi dzień", kiedy brakuje nam pomysłu na obiad.


Puszysty omlet z boczkiem - jak zadbać o jego puszystość?

Puszysty omlet z boczkiem wydaje się być dość trudny w przygotowaniu. Prawdą jest, że w procesie smażenia rozbełtane jajka po prostu "opadają". Nadal są smaczne, jednak względy wizualne mogą w tym momencie nieco ucierpieć. Co więc staje się kluczem do uzyskania maksymalnej puszystości omletu? Otóż możemy zdecydować się na uprzednie, delikatne ubicie jajek z dodatkiem soli. Zadbajmy o to, by piana, która powstanie była względnie sztywna, a następnie przelejmy ją na patelnię i smażmy z obu stron.


Omlet na boczku z dodatkiem warzyw - jak można go urozmaicić?

Omlet z boczkiem i warzywami jest daniem, które powstaje z tego, co akurat mamy w naszej kuchni. Dobór warzyw jest tu więc całkowicie dowolny. Niemniej jednak, śmiało możemy zrezygnować z boczku, jeśli zależy nam na wersji wegańskiej. Co więcej, pod koniec smażenia możemy dodać na powierzchnię omletu starty, żółty ser, co z pewnością podkreśli jego smak. Pamiętajmy także o skomponowaniu ulubionych przypraw - ziołowych lub pikantnych.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Paprykę, cebulę, pomidory i boczek pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    7 min
    Na patelni podsmaż na maśle cebulę aż zrobi się lekko rumiana.
  • Krok 3

    7 min
    Dodaj boczek oraz paprykę i smaż chwilę.
  • Krok 4

    1 min
    W osobnej miseczce wymieszaj jajka z Maggi oraz pieprzem.
  • Krok 5

    3 min
    Do smażonych warzyw dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki i smaż jeszcze chwilę.
  • Krok 6

    4 min
    Całość zalej jajkami i smaż na średnim ogniu aż omlet będzie w połowie ścięty.
  • Krok 7

    2 min
    Dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz posyp startym żółtym serem i szczypiorkiem. Smaż jeszcze chwilę.
  • Krok 8

    1 min
    Omlet podawaj złożony na pół, posyp szczypiorkiem.
Wiejski omlet z boczkiem i warzywami

Krok 1 z 8

Paprykę, cebulę, pomidory i boczek pokrój w kostkę.

Wiejski omlet z boczkiem i warzywami

Krok 2 z 8

Na patelni podsmaż na maśle cebulę aż zrobi się lekko rumiana.

Wiejski omlet z boczkiem i warzywami

Krok 3 z 8

Dodaj boczek oraz paprykę i smaż chwilę.

Wiejski omlet z boczkiem i warzywami

Krok 4 z 8

W osobnej miseczce wymieszaj jajka z Maggi oraz pieprzem.

Wiejski omlet z boczkiem i warzywami

Krok 5 z 8

Do smażonych warzyw dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki i smaż jeszcze chwilę.

Wiejski omlet z boczkiem i warzywami

Krok 6 z 8

Całość zalej jajkami i smaż na średnim ogniu aż omlet będzie w połowie ścięty.

Wiejski omlet z boczkiem i warzywami

Krok 7 z 8

Dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz posyp startym żółtym serem i szczypiorkiem. Smaż jeszcze chwilę.

Wiejski omlet z boczkiem i warzywami

Krok 8 z 8

Omlet podawaj złożony na pół, posyp szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Brunch
  • Danie główne
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Śniadanie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chleb wiejski z kurczakiem

    Chleb wiejski z kurczakiem

    31 min Łatwy
  • Wiejski garnek z pieczarkami

    Wiejski garnek z pieczarkami

    48 min Łatwy
  • Garnek wiejski

    Garnek wiejski

    46 min Łatwy
  • Sałatka z roszponką i serkiem wiejskim

    Sałatka z roszponką i serkiem wiejskim

    10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu