Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Omlet z parówkami, cebulą i papryką
Dodaj do CookBook

Omlet z parówkami, cebulą i papryką

(0)
26 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Parówki
1 
Mała Cebula
0.4 
Papryka czerwona
2 
Jajko
2  łyżeczek
Woda
1  łyżka
Masło
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
trochę
Pieprz
trochę
Czosnek granulowany
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.4 g
Wartość energetyczna
445.4 kcal
Tłuszcze
34.4 g
Białko
19.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Omlet z parówkami, cebulą i papryką to śniadanie perfekcyjne. Różnorodne dodatki sprawiają, że walory smakowe ciągle się zmieniają i zaskakują. Dodatkowo omlet jest niezwykle pożywny, dzięki czemu nabierzesz siły na resztę dnia. Możesz go zjeść zarówno w zaciszu swojego domu, delektując się każdym kęsem, jak i wziąć to danie na wynos. Doskonale sprawdzi się w pudełku, gdzie będzie czekać na odpowiedni moment. Z pewnością podziękujesz sobie za przygotowanie tego niesamowitego posiłku, kiedy dopadnie Cię głód. Każdy kęs będzie nie tylko fantastyczną ucztą dla żołądka, ale także dla Twoich kubków smakowych!


Dlaczego warto zrobić omlet z parówkami, cebulą i papryką?

O tym, jak fantastyczny smak ma omlet z parówkami, cebulą i papryką, już wiesz. To jednak niejedyna zaleta tego dania. Przede wszystkim składa się z różnorodnych składników, takich jak jajko, masło czy warzywa, dzięki którym na długo pozostaniesz syty(-a). Pomimo to te produkty dostaniesz w każdym markecie! Nawet te nieco mniej standardowe jak Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY. Być może masz je nawet w swojej kuchni. A co najważniejsze, przygotowanie omleta z parówkami, cebulą i papryką zajmie Ci mniej niż pół godziny, dlatego nie będziesz musiał(-a) wstawać zbyt wcześniej z łóżka.


Omlet z parówkami - dla małego i dużego smakosza

Omlet z parówkami, cebulą i papryką to danie, które pokocha każdy, bez względu na wiek. Doskonale nadaje się jako pierwszy posiłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Tym pierwszym doda zapału do nauki w szkole, tym drugim pomoże przetrwać kolejny dzień w pracy. Ponadto jest to świetny posiłek do przygotowania dla większej ilości osób. Wystarczy dodać nieco więcej składników, pokroić kilka dodatkowych warzyw i w niemalże tym takim samym, krótkim czasie masz gotowe danie dla całej rodziny!


Historia dania

Jeśli myślisz, że omlet z parówkami, cebulą i papryką to wynalazek XXI wieku, to nic bardziej mylnego! Jedzono go już w starożytności. Oczywiście nie w tej formie, ponieważ Persowie czy Rzymianie nie mieli dostępu do parówek. Jednak już oni doceniali niezwykły smak omleta i starali się go modyfikować na różne sposoby. Prawdziwe mistrzostwo w tej dziedzinie osiągnęli jednak dopiero Francuzi, u których to danie zagościło na stałe w lokalnej kuchni. W Polsce natomiast omlety pojawiły się za sprawą Marii Sobieskiej. Od tamtego momentu stale są poddawane różnym modyfikacjom, dzięki czemu teraz Ty możesz cieszyć się tak niesamowitym smakiem.

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    5 min
    Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojoną cebulę i paprykę, chwilę poddusić.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie dodać obraną z osłonki i pokrojoną w plasterki kiełbasę parówkową, podsmażyć.
  • Krok 3

    5 min
    Jajka wybić do miseczki, dodać przyprawę, 2 łyżeczki wody, pieprz, czosnek granulowany, roztrzepać widelcem.
  • Krok 4

    10 min
    Wymieszane z przyprawami jajka wlać na patelnię z podsmażoną parówką, przykryć. Smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu, aż jajka się zetną.
  • Krok 5

    1 min
    Usmażony omlet zsunąć na talerz i od razu podawać.
Omlet z parówkami, cebulą i papryką

Krok 1 z 5

Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojoną cebulę i paprykę, chwilę poddusić.

Omlet z parówkami, cebulą i papryką

Krok 2 z 5

Następnie dodać obraną z osłonki i pokrojoną w plasterki kiełbasę parówkową, podsmażyć.

Omlet z parówkami, cebulą i papryką

Krok 3 z 5

Jajka wybić do miseczki, dodać przyprawę, 2 łyżeczki wody, pieprz, czosnek granulowany, roztrzepać widelcem.

Omlet z parówkami, cebulą i papryką

Krok 4 z 5

Wymieszane z przyprawami jajka wlać na patelnię z podsmażoną parówką, przykryć. Smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu, aż jajka się zetną.

Omlet z parówkami, cebulą i papryką

Krok 5 z 5

Usmażony omlet zsunąć na talerz i od razu podawać.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Rodzinny posiłek
  • Śniadanie
  • Warzywa
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Omlet cesarski

    Omlet cesarski

    20 min Łatwy
  • Omlet na słodko z dżemem

    Omlet na słodko z dżemem

    23 min Łatwy
  • Omlet z dżemem

    Omlet z dżemem

    20 min Łatwy
  • Omlet z ciecierzycy z sosem czosnkowym

    Omlet z ciecierzycy z sosem czosnkowym

    12 godz 16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu