Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Makowiec japoński
Dodaj do CookBook

Makowiec japoński

(6)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest marzenaxx
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
900  g
Masa makowa
200  g
Cukier
450  g
Jabłka
200  g
Margaryna
6 
Jajko
8  łyżeczek
Kasza manna
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  tabliczka
Czekolada
1  dag
Orzechy włoskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
34.1 g
Wartość energetyczna
267.9 kcal
Tłuszcze
11.3 g
Białko
5.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Makowiec jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Okazuje się, że większość z nas przyzwyczaiła się już do klasycznej wersji tego przepisu, która zakłada mielenie maku. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że wersji tego ciasta jest wiele. Jedną z popularniejszych stał się makowiec japoński. Wbrew pozorom, nie ma on zbyt wiele wspólnego z samym krajem Kwitnącej Wiśni. Makowiec japoński to nieco oryginalniejsza, a także nieco bardziej egzotyczna wersja przepisu. Wystarczy dodać starte jabłka, by wykreować deser, który zachwyci wszystkim!


Makowiec japoński - przepis, który może wykonać każdy!

Makowiec japoński to tylko kilka, prostych czynności, które możemy wykonać, by cieszyć się smakowitym i własnoręcznie przygotowanym deserem. Wystarczy jedynie utrzeć masę makową z margaryną, przygotować sobie dobrze ubitą pianę z białek, a także jabłka. Oczywiście, najwięcej czasu będziemy musieli poświęcić na pieczenie. Makowiec japoński potrzebuje spędzić w piekarniku około 50 minut. Jednak samo przygotowanie nie powinno nam sprawić większego problemu. Nie musimy mieć żadnego doświadczenia cukierniczego - makowiec japoński z gotowej masy makowej pomoże nam zaoszczędzić czas, pieniądze, a także własną energię!


Makowiec po japońsku - deser, na każdą okazję

Makowiec po japońsku to ciasto wyjątkowo uniwersalne. Choć klasyczna wersja tego wypieku może kojarzyć się nam głównie ze świątecznym stołem, to jednak wersja "japońska" sprawdzi się zawsze. Makowiec ten może znaleźć się na wigilijnym i wielkanocnym stole, ale może także pojawić się na weselu, komunii, przyjęciu urodzinowym czy na zwykłym, rodzinnym podwieczorku. Aksamitny smak, delikatna słodycz oraz wyjątkowa konsystencja sprawiają, że sami możemy raczyć się tym wypiekiem przed telewizorem, oglądając przy tym ulubiony serial!


Makowiec japoński - jak można go udekorować?

Klasyczny przepis na makowiec po japońsku zakłada polanie go czekoladą oraz ozdobienie orzechami włoskimi. Jednak w tym zakresie możemy popisać się znacznie większą kreatywnością. Możemy wykorzystać np. polewę z białej czekolady, dekoracyjne perełki czy cukrową posypkę. Jeśli jednak chcemy nieco wzbogacić smak, wówczas wierzch makowca po japońsku możemy posypać różnorodnymi bakaliami czy wiórkami czekoladowymi. Wybierzmy te dodatki, które najlepiej wpisują się w nasze preferencje smakowe, a makowiec w tej wersji z pewnością na długo zapadnie nam w pamięć.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    10 min
    Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami oraz kaszą manną.
  • Krok 2

    15 min
    Połączyć masę makową i utarte żółtka. Dodać starte na grubej tarce jabłka. Na koniec dodać dobrze ubitą pianę z białek.
  • Krok 3

    50 min
    yłożyć na blachę. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 50 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Po wystygnieciu zalać czekoladą i posypać orzeszkami.
Makowiec japoński

Krok 1 z 4

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami oraz kaszą manną.

Makowiec japoński

Krok 2 z 4

Połączyć masę makową i utarte żółtka. Dodać starte na grubej tarce jabłka. Na koniec dodać dobrze ubitą pianę z białek.

Makowiec japoński

Krok 3 z 4

yłożyć na blachę. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 50 minut.

Makowiec japoński

Krok 4 z 4

Po wystygnieciu zalać czekoladą i posypać orzeszkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.6 z 5
4.5714285714286
Wszystkich ocen: 7
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
77
44
33
00
00
00

Opinie

5

Grażyna

220 stopni??? Naprawdę???
Anonim (niezweryfikowany) 12/21/2023-09:15 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Kasia

Makowiec jest przepyszny tylko ja nie dodaje już cukru, masa makowa jest wystarczająco słodka. Wszyscy się zajadają, a dla mnie to jedno z najlepszych ciast
Anonim (niezweryfikowany) 07/22/2023-06:42 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/01/2023-11:05 CEST
Kasia, bardzo dziękujemy. Cieszy nas taka rekomendacja 😊
4

MAMA

to jaka duża ma byc blacha?
Anonim (niezweryfikowany) 04/07/2023-12:32 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Iza

tragedia,zal składników
Anonim (niezweryfikowany) 05/02/2021-08:32 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/17/2021-04:22 CEST
Izo, dziękujemy za komentarz i prosimy o więcej szczegółów, byśmy mogli poprawić przepis - czego Twoim zdaniem jest za dużo, a czego za mało?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Czekolada
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybki makowiec z gotowej masy makowej

    Szybki makowiec z gotowej masy makowej

    1 godz 30 min Łatwy
  • Makowiec w cieście francuskim

    Makowiec w cieście francuskim

    40 min Łatwy
  • Makowiec na kruchym cieście

    Makowiec na kruchym cieście

    26 godz 32 min Średni
  • Makowiec z jabłkami

    Makowiec z jabłkami

    1 godz 45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu