Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Makowiec japoński

Makowiec japoński

(5)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest marzenaxx

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
900  g
Masa makowa
200  g
Cukier
450  g
Jabłka
200  g
Margaryna
6 
Jajko
8  łyżeczek
Kasza manna
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
1  tabliczka
Czekolada
1  dag
Orzechy włoskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.72 g
Węglowodany
34.05 g
Tłuszcze
11.29 g
Wartość energetyczna
267.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czy wiesz, że makowiec możesz przygotować również z jabłkami? Przepis na oryginalny makowiec japoński na pewno zachwyci niejednego fana makowych słodkości. Wystarczy spróbować, aby przekonać się, czy jabłkowa nuta w makowcu to coś, czego zawsze brakowało Ci w tradycyjnym wydaniu tego smacznego ciasta.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    10 min
    Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami oraz kaszą manną.
  • Krok 2

    15 min
    Połączyć masę makową i utarte żółtka. Dodać starte na grubej tarce jabłka. Na koniec dodać dobrze ubitą pianę z białek.
  • Krok 3

    50 min
    yłożyć na blachę. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 50 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Po wystygnieciu zalać czekoladą i posypać orzeszkami.
Makowiec japoński

Krok 1 z 4

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami oraz kaszą manną.

Makowiec japoński

Krok 2 z 4

Połączyć masę makową i utarte żółtka. Dodać starte na grubej tarce jabłka. Na koniec dodać dobrze ubitą pianę z białek.

Makowiec japoński

Krok 3 z 4

yłożyć na blachę. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 50 minut.

Makowiec japoński

Krok 4 z 4

Po wystygnieciu zalać czekoladą i posypać orzeszkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
I Iza

tragedia,zal składników

Winiary
Expert

Izo, dziękujemy za komentarz i prosimy o więcej szczegółów, byśmy mogli poprawić przepis - czego Twoim zdaniem jest za dużo, a czego za mało?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Czekolada
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jabłecznik po amerykańsku

    Jabłecznik po amerykańsku

    1 godz 5 min Łatwy
  • Sernik w ciemnym cieście

    Sernik w ciemnym cieście

    1 godz 10 min Łatwy
  • Sernik zebra na kruchym spodzie

    Sernik zebra na kruchym spodzie

    2 godz 10 min Trudny
  • Murzynek gotowany

    Murzynek gotowany

    1 godz 12 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu