Makowiec japoński
1 godz 20 min
Łatwy
900
g
Masa makowa
200
g
Cukier
450
g
200
g
Margaryna
6
Jajko
8
łyżeczek
Kasza manna
1
łyżeczka
1
tabliczka
Czekolada
1
dag
Orzechy włoskie
.
Wartości odżywcze
Białko
94.05 g
Węglowodany
557.6 g
Tłuszcze
326.2 g
Wartość energetyczna
5636.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
10 min
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami oraz kaszą manną.
Krok 2
15 min
Połączyć masę makową i utarte żółtka. Dodać starte na grubej tarce jabłka. Na koniec dodać dobrze ubitą pianę z białek.
Krok 3
50 min
yłożyć na blachę. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 50 minut.
Krok 4
5 min
Po wystygnieciu zalać czekoladą i posypać orzeszkami.
Czy wiesz, że makowiec możesz przygotować również z jabłkami? Przepis na oryginalny makowiec japoński na pewno zachwyci niejednego fana makowych słodkości. Wystarczy spróbować, aby przekonać się, czy jabłkowa nuta w makowcu to coś, czego zawsze brakowało Ci w tradycyjnym wydaniu tego smacznego ciasta.
Komentarze 0