Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast, jakie serwuje się na polskich stołach. Najczęściej bazą do jego przygotowania jest ciasto drożdżowe, uformowane na kształt rolady wypełnionej słodkim, makowym nadzieniem. Historia makowca jest długa i niezwykle ciekawa. Przyrządzano go już za czasów króla Jana III Sobieskiego. Nadworny piekarz przygotowywał makowiec przyozdobiony podobizną Marysieńki, małżonki władcy. To pyszne ciasto podawano też na dworze króla Augusta Poniatowskiego. Z zachowanych zapisków wiemy, że monarcha miał otrzymać aż czterometrowego makowca.
Makowiec na francuskim cieście Tradycyjny makowiec to ciasto dość trudne i pracochłonne w przygotowaniu. Można jednak znacznie uprościć jego zrobienie, przyrządzając go na bazie gotowego ciasta francuskiego. Jeśli więc nie dysponujesz odpowiednią ilością czasu, co więcej, przygotowanie ciasta drożdżowego jest ponad Twoje siły, makowiec zawijany w cieście francuskim będzie idealnym dla Ciebie rozwiązaniem! Wystarczy masę makową zawinąć w ciasto francuskie, na wierzchu posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem wanilinowym WINIARY. Tak przygotowane wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można się delektować smakiem przepysznego makowca z chrupiącą skórką!
Prosty przepis na makowiec z ciasta francuskiego
Aby przygotować przepyszny makowiec w cieście francuskim potrzebne będzie jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Żeby przyspieszyć czas jego przyrządzania z powodzeniem można użyć gotowej masy makowej w puszcze. Jest ona równie smaczna, jak ta przygotowana samodzielnie i zawiera wszystko, czego potrzeba do zrobienia pysznego makowca. Do upieczenia tego niezwykle aromatycznego i smacznego ciasta przyda się również cukier wanilinowy. Oprószony nim makowiec będzie pachniał rewelacyjnie. Aby skórka ciasta efektownie błyszczała i był chrupiąca, koniecznie na wierzchu należy ją posmarować roztrzepanym jajem. Dość ściśle zawinięty makowiec wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Makowiec na cieście francuskim - najważniejsze walory ciasta
Makowiec przygotowany według naszego sprawdzonego przepisu to ciasto, które błyskawicznie się przyrządza. Każdy z łatwością poradzi sobie ze zrobieniem tego niezwykle prostego wypieku. Ten pyszny, słodki deser smakuje wyśmienicie podawany na podwieczorek, ale nie tylko. Jego smak świetnie się też komponuje z lodami waniliowymi i z bitą śmietaną. Makowiec na francuskim cieście to pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto na każdą okazję.
Przygotowanie
40 min
Krok 1
10 min
Ciasto francuskie rozwinąć. Masę makową w całości rozsmarować na cieście francuskim. Ciasto delikatnie zwinąć. Jajka roztrzepać i rozsmarować na cieście. Oprószyć cukrem waniliowy.
Krok 2
1 min
Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i piec około 30 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Pokroić na kromeczki i podawać.
Krok 3
1 min
Tak przygotowany makowiec świetnie smakuje z dodatkiem lodów waniliowych lub odrobiną bitej śmietany.
Krok 1
z
3
Ciasto francuskie rozwinąć. Masę makową w całości rozsmarować na cieście francuskim. Ciasto delikatnie zwinąć. Jajka roztrzepać i rozsmarować na cieście. Oprószyć cukrem waniliowy.
Krok 2
z
3
Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i piec około 30 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Pokroić na kromeczki i podawać.
Krok 3
z
3
Tak przygotowany makowiec świetnie smakuje z dodatkiem lodów waniliowych lub odrobiną bitej śmietany.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0