Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Makowiec w cieście francuskim
Dodaj do CookBook

Makowiec w cieście francuskim

(0)
40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Łukasz15
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy
1 
Ciasto Francuskie
1  puszka
Masa makowa
1 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32.4 g
Wartość energetyczna
332.1 kcal
Tłuszcze
18.1 g
Białko
6.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast, jakie serwuje się na polskich stołach. Najczęściej bazą do jego przygotowania jest ciasto drożdżowe, uformowane na kształt rolady wypełnionej słodkim, makowym nadzieniem. Historia makowca jest długa i niezwykle ciekawa. Przyrządzano go już za czasów króla Jana III Sobieskiego. Nadworny piekarz przygotowywał makowiec przyozdobiony podobizną Marysieńki, małżonki władcy. To pyszne ciasto podawano też na dworze króla Augusta Poniatowskiego. Z zachowanych zapisków wiemy, że monarcha miał otrzymać aż czterometrowego makowca.

Makowiec na francuskim cieście
Tradycyjny makowiec to ciasto dość trudne i pracochłonne w przygotowaniu. Można jednak znacznie uprościć jego zrobienie, przyrządzając go na bazie gotowego ciasta francuskiego. Jeśli więc nie dysponujesz odpowiednią ilością czasu, co więcej, przygotowanie ciasta drożdżowego jest ponad Twoje siły, makowiec zawijany w cieście francuskim będzie idealnym dla Ciebie rozwiązaniem! Wystarczy masę makową zawinąć w ciasto francuskie, na wierzchu posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem wanilinowym WINIARY. Tak przygotowane wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można się delektować smakiem przepysznego makowca z chrupiącą skórką!

Prosty przepis na makowiec z ciasta francuskiego
Aby przygotować przepyszny makowiec w cieście francuskim potrzebne będzie jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Żeby przyspieszyć czas jego przyrządzania z powodzeniem można użyć gotowej masy makowej w puszcze. Jest ona równie smaczna, jak ta przygotowana samodzielnie i zawiera wszystko, czego potrzeba do zrobienia pysznego makowca. Do upieczenia tego niezwykle aromatycznego i smacznego ciasta przyda się również cukier wanilinowy. Oprószony nim makowiec będzie pachniał rewelacyjnie. Aby skórka ciasta efektownie błyszczała i był chrupiąca, koniecznie na wierzchu należy ją posmarować roztrzepanym jajem. Dość ściśle zawinięty makowiec wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.

Makowiec na cieście francuskim - najważniejsze walory ciasta
Makowiec przygotowany według naszego sprawdzonego przepisu to ciasto, które błyskawicznie się przyrządza. Każdy z łatwością poradzi sobie ze zrobieniem tego niezwykle prostego wypieku. Ten pyszny, słodki deser smakuje wyśmienicie podawany na podwieczorek, ale nie tylko. Jego smak świetnie się też komponuje z lodami waniliowymi i z bitą śmietaną. Makowiec na francuskim cieście to pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto na każdą okazję.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    10 min
    Ciasto francuskie rozwinąć. Masę makową w całości rozsmarować na cieście francuskim. Ciasto delikatnie zwinąć. Jajka roztrzepać i rozsmarować na cieście. Oprószyć cukrem waniliowy.
  • Krok 2

    1 min
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i piec około 30 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Pokroić na kromeczki i podawać.
  • Krok 3

    1 min
    Tak przygotowany makowiec świetnie smakuje z dodatkiem lodów waniliowych lub odrobiną bitej śmietany.
Makowiec w cieście francuskim

Krok 1 z 3

Ciasto francuskie rozwinąć. Masę makową w całości rozsmarować na cieście francuskim. Ciasto delikatnie zwinąć. Jajka roztrzepać i rozsmarować na cieście. Oprószyć cukrem waniliowy.

Makowiec w cieście francuskim

Krok 2 z 3

Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i piec około 30 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Pokroić na kromeczki i podawać.

Makowiec w cieście francuskim

Krok 3 z 3

Tak przygotowany makowiec świetnie smakuje z dodatkiem lodów waniliowych lub odrobiną bitej śmietany.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Makowiec japoński

    Makowiec japoński

    1 godz 20 min Łatwy
  • Szybki makowiec z gotowej masy makowej

    Szybki makowiec z gotowej masy makowej

    1 godz 30 min Łatwy
  • Makowiec na kruchym cieście

    Makowiec na kruchym cieście

    26 godz 32 min Średni
  • Makowiec z jabłkami

    Makowiec z jabłkami

    1 godz 45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu