Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Makowiec w cieście francuskim

Makowiec w cieście francuskim

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Łukasz15

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy
1 
Ciasto Francuskie
1  puszka
Masa makowa
1 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.27 g
Węglowodany
32.37 g
Tłuszcze
18.07 g
Wartość energetyczna
332.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast, jakie serwuje się na polskich stołach. Najczęściej bazą do jego przygotowania jest ciasto drożdżowe, uformowane na kształt rolady wypełnionej słodkim, makowym nadzieniem. Historia makowca jest długa i niezwykle ciekawa. Przyrządzano go już za czasów króla Jana III Sobieskiego. Nadworny piekarz przygotowywał makowiec przyozdobiony podobizną Marysieńki, małżonki władcy. To pyszne ciasto podawano też na dworze króla Augusta Poniatowskiego. Z zachowanych zapisków wiemy, że monarcha miał otrzymać aż czterometrowego makowca.

Makowiec na francuskim cieście
Tradycyjny makowiec to ciasto dość trudne i pracochłonne w przygotowaniu. Można jednak znacznie uprościć jego zrobienie, przyrządzając go na bazie gotowego ciasta francuskiego. Jeśli więc nie dysponujesz odpowiednią ilością czasu, co więcej, przygotowanie ciasta drożdżowego jest ponad Twoje siły, makowiec zawijany w cieście francuskim będzie idealnym dla Ciebie rozwiązaniem! Wystarczy masę makową zawinąć w ciasto francuskie, na wierzchu posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem wanilinowym WINIARY. Tak przygotowane wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można się delektować smakiem przepysznego makowca z chrupiącą skórką!

Prosty przepis na makowiec z ciasta francuskiego
Aby przygotować przepyszny makowiec w cieście francuskim potrzebne będzie jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Żeby przyspieszyć czas jego przyrządzania z powodzeniem można użyć gotowej masy makowej w puszcze. Jest ona równie smaczna, jak ta przygotowana samodzielnie i zawiera wszystko, czego potrzeba do zrobienia pysznego makowca. Do upieczenia tego niezwykle aromatycznego i smacznego ciasta przyda się również cukier wanilinowy. Oprószony nim makowiec będzie pachniał rewelacyjnie. Aby skórka ciasta efektownie błyszczała i był chrupiąca, koniecznie na wierzchu należy ją posmarować roztrzepanym jajem. Dość ściśle zawinięty makowiec wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.

Makowiec na cieście francuskim - najważniejsze walory ciasta
Makowiec przygotowany według naszego sprawdzonego przepisu to ciasto, które błyskawicznie się przyrządza. Każdy z łatwością poradzi sobie ze zrobieniem tego niezwykle prostego wypieku. Ten pyszny, słodki deser smakuje wyśmienicie podawany na podwieczorek, ale nie tylko. Jego smak świetnie się też komponuje z lodami waniliowymi i z bitą śmietaną. Makowiec na francuskim cieście to pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto na każdą okazję.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    10 min
    Ciasto francuskie rozwinąć. Masę makową w całości rozsmarować na cieście francuskim. Ciasto delikatnie zwinąć. Jajka roztrzepać i rozsmarować na cieście. Oprószyć cukrem waniliowy.
  • Krok 2

    1 min
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i piec około 30 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Pokroić na kromeczki i podawać.
  • Krok 3

    1 min
    Tak przygotowany makowiec świetnie smakuje z dodatkiem lodów waniliowych lub odrobiną bitej śmietany.
Makowiec w cieście francuskim

Krok 1 z 3

Ciasto francuskie rozwinąć. Masę makową w całości rozsmarować na cieście francuskim. Ciasto delikatnie zwinąć. Jajka roztrzepać i rozsmarować na cieście. Oprószyć cukrem waniliowy.

Makowiec w cieście francuskim

Krok 2 z 3

Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i piec około 30 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Pokroić na kromeczki i podawać.

Makowiec w cieście francuskim

Krok 3 z 3

Tak przygotowany makowiec świetnie smakuje z dodatkiem lodów waniliowych lub odrobiną bitej śmietany.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gofry pieczone w piekarniku

    Gofry pieczone w piekarniku

    33 min Łatwy
  • Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

    Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

    1 godz 2 min Łatwy
  • Tarta ze szpinakiem i łososiem

    Tarta ze szpinakiem i łososiem

    4 godz 10 min Łatwy
  • Ciasto zatapiane

    Ciasto zatapiane

    2 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu