Makowiec z masy makowej
1 godz 30 min
Łatwy
1
opakowanie
6
Jajko
200
g
Cukier puder
150
g
Masło
1
puszka
Masa makowa
2
łyżek
Bułka tarta
1
łyżka
Mąka pszenna
1
łyżeczka
100
g
Rodzynki
.
Wartości odżywcze
Białko
5.28 g
Węglowodany
32.01 g
Tłuszcze
14.59 g
Wartość energetyczna
295.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
10 min
Białka ubij na sztywną pianę.
Krok 2
10 min
Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę.
Krok 3
10 min
Kolejno dodaj pozostałe składniki. Na koniec delikatnie połącz z pianą z białek.
Krok 4
5 min
Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto.
Krok 5
45 min
Rozgrzej piekarnik do180°C . Wstaw ciasto i piecz przez 45–50 minut.
Krok 6
10 min
Odstaw do ostudzenia. Posmaruj lukrem lub polewą czekoladową.
Makowiec to w Polsce jedno z najpopularniejszych ciast. Przygotowanie masy makowej bywa jednak pracochłonne, dlatego proponujemy dziś przepis na makowiec z masy makowej, którą można bez problemu dostać w większych sklepach spożywczych. Jej wykorzystanie znacznie ułatwi przygotowanie ciasta i pozwoli zaoszczędzić sporo czasu, a rezultat przepisu na makowiec z masy makowej będzie równie pyszny, jak w przypadku tradycyjnej wersji.
Jak zrobić makowiec z masy makowej? Na początku oddziel białka od żółtek z 6 jajek. Białka ubij na sztywną pianę – będzie to łatwiejsze, jeśli wstawisz je na chwilę do lodówki, a przed ubijaniem dodasz szczyptę soli.
Żółtka utrzyj z cukrem i masłem. Do powstałej masy dodaj puszkę masy makowej, 100 gramów rodzynek, łyżkę mąki pszennej, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia WINIARY oraz budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY. Wymieszaj dokładnie. Porcjami dodawaj do masy ubitą wcześniej pianę z białek, mieszając delikatnie.
Tortownicę (lub inną blachę do pieczenia) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej makowiec z masy makowej, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 50 minut.
Gotowy, ostudzony makowiec z masy makowej możemy ozdobić cytrusowym lukrem lub polewą z deserowej czekolady i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. To świetny pomysł na deser lub podwieczorek.
Jak zrobić makowiec z masy makowej? Na początku oddziel białka od żółtek z 6 jajek. Białka ubij na sztywną pianę – będzie to łatwiejsze, jeśli wstawisz je na chwilę do lodówki, a przed ubijaniem dodasz szczyptę soli.
Żółtka utrzyj z cukrem i masłem. Do powstałej masy dodaj puszkę masy makowej, 100 gramów rodzynek, łyżkę mąki pszennej, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia WINIARY oraz budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY. Wymieszaj dokładnie. Porcjami dodawaj do masy ubitą wcześniej pianę z białek, mieszając delikatnie.
Tortownicę (lub inną blachę do pieczenia) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej makowiec z masy makowej, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 50 minut.
Gotowy, ostudzony makowiec z masy makowej możemy ozdobić cytrusowym lukrem lub polewą z deserowej czekolady i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. To świetny pomysł na deser lub podwieczorek.
Komentarze 0