Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makowiec z masy makowej

2
90 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Jajko
200 g
Cukier puder
150 g
Masło
1 puszka
Masa makowa
2 łyżek
Bułka tarta
1 łyżka
Mąka pszenna
100 g
Rodzynki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
295.81 kcal
Węglowodany
32.01 g
Białko
5.28 g
Tłuszcze
14.59 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
10 min
Białka ubij na sztywną pianę.
Krok 2
10 min
Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę.
Krok 3
10 min
Kolejno dodaj pozostałe składniki. Na koniec delikatnie połącz z pianą z białek.
Krok 4
5 min
Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto.
Krok 5
45 min
Rozgrzej piekarnik do180°C . Wstaw ciasto i piecz przez 45–50 minut.
Krok 6
10 min
Odstaw do ostudzenia. Posmaruj lukrem lub polewą czekoladową.
Makowiec z masy makowej

Krok 1 z 6

Białka ubij na sztywną pianę.

Makowiec z masy makowej

Krok 2 z 6

Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę.

Makowiec z masy makowej

Krok 3 z 6

Kolejno dodaj pozostałe składniki. Na koniec delikatnie połącz z pianą z białek.

Makowiec z masy makowej

Krok 4 z 6

Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto.

Makowiec z masy makowej

Krok 5 z 6

Rozgrzej piekarnik do180°C . Wstaw ciasto i piecz przez 45–50 minut.

Makowiec z masy makowej

Krok 6 z 6

Odstaw do ostudzenia. Posmaruj lukrem lub polewą czekoladową.

Makowiec to w Polsce jedno z najpopularniejszych ciast. Przygotowanie masy makowej bywa jednak pracochłonne, dlatego proponujemy dziś przepis na makowiec z masy makowej, którą można bez problemu dostać w większych sklepach spożywczych. Jej wykorzystanie znacznie ułatwi przygotowanie ciasta i pozwoli zaoszczędzić sporo czasu, a rezultat przepisu na makowiec z masy makowej będzie równie pyszny, jak w przypadku tradycyjnej wersji.

Jak zrobić makowiec z masy makowej? Na początku oddziel białka od żółtek z 6 jajek. Białka ubij na sztywną pianę – będzie to łatwiejsze, jeśli wstawisz je na chwilę do lodówki, a przed ubijaniem dodasz szczyptę soli.

Żółtka utrzyj z cukrem i masłem. Do powstałej masy dodaj puszkę masy makowej, 100 gramów rodzynek, łyżkę mąki pszennej, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia WINIARY oraz budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY. Wymieszaj dokładnie. Porcjami dodawaj do masy ubitą wcześniej pianę z białek, mieszając delikatnie.

Tortownicę (lub inną blachę do pieczenia) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej makowiec z masy makowej, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 50 minut.

Gotowy, ostudzony makowiec z masy makowej możemy ozdobić cytrusowym lukrem lub polewą z deserowej czekolady i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. To świetny pomysł na deser lub podwieczorek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika