Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makowiec z masy makowej

(16)
1 godz 30 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Jajko
200  g
Cukier puder
150  g
Masło
1  puszka
Masa makowa
2  łyżek
Bułka tarta
1  łyżka
Mąka pszenna
100  g
Rodzynki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.28 g
Węglowodany
32.01 g
Tłuszcze
14.59 g
Wartość energetyczna
295.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
10 min
Białka ubij na sztywną pianę.
Krok 2
10 min
Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę.
Krok 3
10 min
Kolejno dodaj pozostałe składniki. Na koniec delikatnie połącz z pianą z białek.
Krok 4
5 min
Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto.
Krok 5
45 min
Rozgrzej piekarnik do180°C . Wstaw ciasto i piecz przez 45–50 minut.
Krok 6
10 min
Odstaw do ostudzenia. Posmaruj lukrem lub polewą czekoladową.
Makowiec z masy makowej

Krok 1 z 6

Białka ubij na sztywną pianę.

Makowiec z masy makowej

Krok 2 z 6

Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę.

Makowiec z masy makowej

Krok 3 z 6

Kolejno dodaj pozostałe składniki. Na koniec delikatnie połącz z pianą z białek.

Makowiec z masy makowej

Krok 4 z 6

Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto.

Makowiec z masy makowej

Krok 5 z 6

Rozgrzej piekarnik do180°C . Wstaw ciasto i piecz przez 45–50 minut.

Makowiec z masy makowej

Krok 6 z 6

Odstaw do ostudzenia. Posmaruj lukrem lub polewą czekoladową.

Makowiec to w Polsce jedno z najpopularniejszych ciast. Przygotowanie masy makowej bywa jednak pracochłonne, dlatego proponujemy dziś przepis na makowiec z masy makowej, którą można bez problemu dostać w większych sklepach spożywczych. Jej wykorzystanie znacznie ułatwi przygotowanie ciasta i pozwoli zaoszczędzić sporo czasu, a rezultat przepisu na makowiec z masy makowej będzie równie pyszny, jak w przypadku tradycyjnej wersji.

Jak zrobić makowiec z masy makowej? Na początku oddziel białka od żółtek z 6 jajek. Białka ubij na sztywną pianę – będzie to łatwiejsze, jeśli wstawisz je na chwilę do lodówki, a przed ubijaniem dodasz szczyptę soli.

Żółtka utrzyj z cukrem i masłem. Do powstałej masy dodaj puszkę masy makowej, 100 gramów rodzynek, łyżkę mąki pszennej, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia WINIARY oraz budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY. Wymieszaj dokładnie. Porcjami dodawaj do masy ubitą wcześniej pianę z białek, mieszając delikatnie.

Tortownicę (lub inną blachę do pieczenia) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej makowiec z masy makowej, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 50 minut.

Gotowy, ostudzony makowiec z masy makowej możemy ozdobić cytrusowym lukrem lub polewą z deserowej czekolady i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. To świetny pomysł na deser lub podwieczorek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 16
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1616
1111
44
00
00
11
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 04/20/2021 - 18:12 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 12/26/2020 - 12:15 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 12/23/2020 - 19:46 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 12/22/2020 - 20:52 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 12/22/2020 - 20:52 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 12/22/2020 - 19:40 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 12/22/2020 - 19:40 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 4 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 12/22/2020 - 14:37 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 4 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 12/22/2020 - 14:37 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 4 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 12/22/2020 - 14:37 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha