Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Makowiec z masy makowej

Makowiec z masy makowej

(24)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
6 
Jajko
200  g
Cukier puder
150  g
Masło
1  puszka
Masa makowa
2  łyżek
Bułka tarta
1  łyżka
Mąka pszenna
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
100  g
Rodzynki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.28 g
Węglowodany
32.01 g
Tłuszcze
14.59 g
Wartość energetyczna
295.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Makowiec to w Polsce jedno z najpopularniejszych ciast. Przygotowanie masy makowej bywa jednak pracochłonne, dlatego proponujemy dziś przepis na makowiec z masy makowej, którą można bez problemu dostać w większych sklepach spożywczych. Jej wykorzystanie znacznie ułatwi przygotowanie ciasta i pozwoli zaoszczędzić sporo czasu, a rezultat przepisu na makowiec z masy makowej będzie równie pyszny, jak w przypadku tradycyjnej wersji.

Jak zrobić makowiec z masy makowej? Na początku oddziel białka od żółtek z 6 jajek. Białka ubij na sztywną pianę – będzie to łatwiejsze, jeśli wstawisz je na chwilę do lodówki, a przed ubijaniem dodasz szczyptę soli.

Żółtka utrzyj z cukrem i masłem. Do powstałej masy dodaj puszkę masy makowej, 100 gramów rodzynek, łyżkę mąki pszennej, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia WINIARY oraz budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY. Wymieszaj dokładnie. Porcjami dodawaj do masy ubitą wcześniej pianę z białek, mieszając delikatnie.

Tortownicę (lub inną blachę do pieczenia) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej makowiec z masy makowej, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 50 minut.

Gotowy, ostudzony makowiec z masy makowej możemy ozdobić cytrusowym lukrem lub polewą z deserowej czekolady i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. To świetny pomysł na deser lub podwieczorek.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    10 min
    Białka ubij na sztywną pianę.
  • Krok 2

    10 min
    Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę.
  • Krok 3

    10 min
    Kolejno dodaj pozostałe składniki. Na koniec delikatnie połącz z pianą z białek.
  • Krok 4

    5 min
    Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto.
  • Krok 5

    45 min
    Rozgrzej piekarnik do180°C . Wstaw ciasto i piecz przez 45–50 minut.
  • Krok 6

    10 min
    Odstaw do ostudzenia. Posmaruj lukrem lub polewą czekoladową.
Makowiec z masy makowej

Krok 1 z 6

Białka ubij na sztywną pianę.

Makowiec z masy makowej

Krok 2 z 6

Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę.

Makowiec z masy makowej

Krok 3 z 6

Kolejno dodaj pozostałe składniki. Na koniec delikatnie połącz z pianą z białek.

Makowiec z masy makowej

Krok 4 z 6

Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto.

Makowiec z masy makowej

Krok 5 z 6

Rozgrzej piekarnik do180°C . Wstaw ciasto i piecz przez 45–50 minut.

Makowiec z masy makowej

Krok 6 z 6

Odstaw do ostudzenia. Posmaruj lukrem lub polewą czekoladową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Krzysztof

Przepis super. Makowiec pyszny. Pozwoliłem sobie na drobną modyfikację. Dodałem łyżeczkę kakao i 100 g grubo siekanych orzechów włoskich 😊

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik wiedeński

    Sernik wiedeński

    1 godz 20 min Łatwy
  • Sernik z piernikami

    Sernik z piernikami

    1 godz 35 min Łatwy
  • Sernik bez sera

    Sernik bez sera

    1 godz 56 min Średni
  • Sernik babci

    Sernik babci

    1 godz 52 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu