Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Makowiec z jabłkami
Dodaj do CookBook

Makowiec z jabłkami

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
400  g
Mak
200  g
Masło
300  g
Cukier
800  g
Jabłka
200  g
Kasza manna
150  g
Rodzynki
8 
Jajko
trochę
Olejek migdałowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
39.2 g
Wartość energetyczna
341.4 kcal
Tłuszcze
18.5 g
Białko
7.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ten oryginalny makowiec z jabłkami różni się nieco od tradycyjnych makowców, ale nie ustępuje im smakiem. Nie używa się do niego mąki, tylko delikatnej kaszy manny, startych jabłek, rodzynek i mielonego maku, które miesza się razem z białkami i proszkiem do pieczenia na puszystą masę. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto możemy polukrować cytrynowym lukrem lub – gdy wystygnie - ozdobić fantazyjnym deseniem z roztopionej deserowej czekolady z kroplą aromatu pomarańczowego.

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    20 min
    Mak przepłucz zimną wodą. Zalej wrzątkiem i gotuj 20 minut, pozostaw do ostudzenia, odsącz i zmiel 3 razy w maszynce do mielenia.
  • Krok 2

    10 min
    Masło utrzyj z cukrem, dodawaj stopniowo żółtka, mak i jabłka starte na tarce o grubych oczkach.
  • Krok 3

    10 min
    Do masy dodaj kaszę mannę, Proszek do pieczenia, rodzynki, kilka kropli olejku migdałowego i pianę z białek. Delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Krok 4

    2 min
    Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 5

    60 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto i piecz około 1 godz.
  • Krok 6

    3 min
    Makowiec podawaj udekorowany lukrem.
Makowiec z jabłkami

Krok 1 z 6

Mak przepłucz zimną wodą. Zalej wrzątkiem i gotuj 20 minut, pozostaw do ostudzenia, odsącz i zmiel 3 razy w maszynce do mielenia.

Makowiec z jabłkami

Krok 2 z 6

Masło utrzyj z cukrem, dodawaj stopniowo żółtka, mak i jabłka starte na tarce o grubych oczkach.

Makowiec z jabłkami

Krok 3 z 6

Do masy dodaj kaszę mannę, Proszek do pieczenia, rodzynki, kilka kropli olejku migdałowego i pianę z białek. Delikatnie wymieszaj łyżką.

Makowiec z jabłkami

Krok 4 z 6

Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Makowiec z jabłkami

Krok 5 z 6

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto i piecz około 1 godz.

Makowiec z jabłkami

Krok 6 z 6

Makowiec podawaj udekorowany lukrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Halloween
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Z jajkami
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Makowiec japoński

    Makowiec japoński

    1 godz 20 min Łatwy
  • Szybki makowiec z gotowej masy makowej

    Szybki makowiec z gotowej masy makowej

    1 godz 30 min Łatwy
  • Makowiec w cieście francuskim

    Makowiec w cieście francuskim

    40 min Łatwy
  • Makowiec na kruchym cieście

    Makowiec na kruchym cieście

    26 godz 32 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu