Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ten oryginalny makowiec z jabłkami różni się nieco od tradycyjnych makowców, ale nie ustępuje im smakiem. Nie używa się do niego mąki, tylko delikatnej kaszy manny, startych jabłek, rodzynek i mielonego maku, które miesza się razem z białkami i Proszkiem do pieczenia WINIARY na puszystą masę. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto możemy polukrować cytrynowym lukrem lub – gdy wystygnie - ozdobić fantazyjnym deseniem z roztopionej deserowej czekolady z kroplą aromatu pomarańczowego.
Przygotowanie
105 min
Krok 1
20 min
Mak przepłucz zimną wodą. Zalej wrzątkiem i gotuj 20 minut, pozostaw do ostudzenia, odsącz i zmiel 3 razy w maszynce do mielenia.
Krok 2
10 min
Masło utrzyj z cukrem, dodawaj stopniowo żółtka, mak i jabłka starte na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
10 min
Do masy dodaj kaszę mannę, Proszek do pieczenia, rodzynki, kilka kropli olejku migdałowego i pianę z białek. Delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 4
2 min
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5
60 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto i piecz około 1 godz.
Krok 6
3 min
Makowiec podawaj udekorowany lukrem.
Krok 1
z
6
Mak przepłucz zimną wodą. Zalej wrzątkiem i gotuj 20 minut, pozostaw do ostudzenia, odsącz i zmiel 3 razy w maszynce do mielenia.
Krok 2
z
6
Masło utrzyj z cukrem, dodawaj stopniowo żółtka, mak i jabłka starte na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
z
6
Do masy dodaj kaszę mannę, Proszek do pieczenia, rodzynki, kilka kropli olejku migdałowego i pianę z białek. Delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 4
z
6
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5
z
6
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto i piecz około 1 godz.
Krok 6
z
6
Makowiec podawaj udekorowany lukrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0