Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
400  g
Mak
200  g
Masło
300  g
Cukier
800  g
Jabłka
200  g
Kasza manna
150  g
Rodzynki
8 
Jajko
trochę
Olejek migdałowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.8 g
Węglowodany
39.18 g
Tłuszcze
18.54 g
Wartość energetyczna
341.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ten oryginalny makowiec z jabłkami różni się nieco od tradycyjnych makowców, ale nie ustępuje im smakiem. Nie używa się do niego mąki, tylko delikatnej kaszy manny, startych jabłek, rodzynek i mielonego maku, które miesza się razem z białkami i Proszkiem do pieczenia WINIARY na puszystą masę. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto możemy polukrować cytrynowym lukrem lub – gdy wystygnie - ozdobić fantazyjnym deseniem z roztopionej deserowej czekolady z kroplą aromatu pomarańczowego.

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    20 min
    Mak przepłucz zimną wodą. Zalej wrzątkiem i gotuj 20 minut, pozostaw do ostudzenia, odsącz i zmiel 3 razy w maszynce do mielenia.
  • Krok 2

    10 min
    Masło utrzyj z cukrem, dodawaj stopniowo żółtka, mak i jabłka starte na tarce o grubych oczkach.
  • Krok 3

    10 min
    Do masy dodaj kaszę mannę, Proszek do pieczenia, rodzynki, kilka kropli olejku migdałowego i pianę z białek. Delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Krok 4

    2 min
    Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 5

    60 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto i piecz około 1 godz.
  • Krok 6

    3 min
    Makowiec podawaj udekorowany lukrem.
Makowiec z jabłkami

Krok 1 z 6

Mak przepłucz zimną wodą. Zalej wrzątkiem i gotuj 20 minut, pozostaw do ostudzenia, odsącz i zmiel 3 razy w maszynce do mielenia.

Makowiec z jabłkami

Krok 2 z 6

Masło utrzyj z cukrem, dodawaj stopniowo żółtka, mak i jabłka starte na tarce o grubych oczkach.

Makowiec z jabłkami

Krok 3 z 6

Do masy dodaj kaszę mannę, Proszek do pieczenia, rodzynki, kilka kropli olejku migdałowego i pianę z białek. Delikatnie wymieszaj łyżką.

Makowiec z jabłkami

Krok 4 z 6

Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Makowiec z jabłkami

Krok 5 z 6

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto i piecz około 1 godz.

Makowiec z jabłkami

Krok 6 z 6

Makowiec podawaj udekorowany lukrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Halloween
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik z makiem

    Sernik z makiem

    1 godz 45 min Łatwy
  • Ciasto jogurtowe z owocami

    Ciasto jogurtowe z owocami

    1 godz 9 min Łatwy
  • Makowiec na kruchym cieście

    Makowiec na kruchym cieście

    26 godz 32 min Średni
  • Sernik babci

    Sernik babci

    1 godz 52 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu