Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makowiec z jabłkami

0
105 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Mak
200 g
Masło
300 g
Cukier
800 g
Jabłka
200 g
Kasza manna
150 g
Rodzynki
8 
Jajko
1 trochę
Olejek migdałowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
18.54 g
Wartość energetyczna
341.55 kcal
Białko
7.8 g
Węglowodany
39.18 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
20 min
Mak przepłucz zimną wodą. Zalej wrzątkiem i gotuj 20 minut, pozostaw do ostudzenia.
Krok 2
10 min
Odsącz i zmiel 3 razy w maszynce do mielenia.
Krok 3
5 min
Masło utrzyj z cukrem, dodawaj stopniowo żółtka, mak i jabłka starte na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
5 min
Do masy dodaj kaszę mannę, Proszek do pieczenia, rodzynki, kilka kropli olejku migdałowego i pianę z białek. Delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 5
2 min
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5
60 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto i piecz około 1 godz.
Krok 6
3 min
Makowiec podawaj udekorowany lukrem.
Makowiec z jabłkami

Krok 1 z 7

Mak przepłucz zimną wodą. Zalej wrzątkiem i gotuj 20 minut, pozostaw do ostudzenia.

Makowiec z jabłkami

Krok 2 z 7

Odsącz i zmiel 3 razy w maszynce do mielenia.

Makowiec z jabłkami

Krok 3 z 7

Masło utrzyj z cukrem, dodawaj stopniowo żółtka, mak i jabłka starte na tarce o grubych oczkach.

Makowiec z jabłkami

Krok 4 z 7

Do masy dodaj kaszę mannę, Proszek do pieczenia, rodzynki, kilka kropli olejku migdałowego i pianę z białek. Delikatnie wymieszaj łyżką.

Makowiec z jabłkami

Krok 5 z 7

Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Makowiec z jabłkami

Krok 5 z 7

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto i piecz około 1 godz.

Makowiec z jabłkami

Krok 6 z 7

Makowiec podawaj udekorowany lukrem.

Ten oryginalny makowiec z jabłkami różni się nieco od tradycyjnych makowców, ale nie ustępuje im smakiem. Nie używa się do niego mąki, tylko delikatnej kaszy manny, startych jabłek, rodzynek i mielonego maku, które miesza się razem z białkami i Proszkiem do pieczenia WINIARY na puszystą masę. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto możemy polukrować cytrynowym lukrem lub – gdy wystygnie - ozdobić fantazyjnym deseniem z roztopionej deserowej czekolady z kroplą aromatu pomarańczowego.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika