Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makowiec na kruchym cieście

(0)
26 godz 32 min
Średni
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Mak
5 
Jajko
125  g
Margaryna
3  łyżek
Miód
1  szklanka
Cukier
3  łyżek
Bułka tarta
2 
1  czubata łyżka
Orzechy
1  czubata łyżka
Rodzynki
trochę
Olejek migdałowy
1.5  szklanek
Mąka
85  g
Margaryna
1 
Jajko
0.33  szklanka
Cukier
2  szklanek
Cukier puder
0.33  szklanka
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.02 g
Węglowodany
52.05 g
Tłuszcze
21.25 g
Wartość energetyczna
414.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

1592 min
Krok 1
30 min
Mak wypłucz, zalej gorącą wodą lub mlekiem. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu.
Krok 2
1440 min
Pozostaw na 24 godziny, następnie odcedź i zmiel 2 razy w maszynce do mielenia.
Krok 3
30 min
Z mąki, margaryny, jajka, cukru i proszku do pieczenia zagnieć ciasto i wyłóż je na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę o wymiarach 25 x 36 cm.
Krok 4
10 min
Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną, dodawaj stopniowo zmielony mak.
Krok 5
17 min
Dodaj miód, bułkę tartą, jabłka starte na grubej tarce, bakalie, olejek i na koniec dodaj lekko mieszając ubite na sztywno białka.
Krok 6
60 min
Gotową masę wyłóż na ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piecz około godziny.
Krok 7
5 min
Cukier puder utrzyj wodą na gęstą masę i posmaruj jeszcze ciepłe ciasto.
Makowiec na kruchym cieście

Krok 1 z 7

Mak wypłucz, zalej gorącą wodą lub mlekiem. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu.

Makowiec na kruchym cieście

Krok 2 z 7

Pozostaw na 24 godziny, następnie odcedź i zmiel 2 razy w maszynce do mielenia.

Makowiec na kruchym cieście

Krok 3 z 7

Składniki: Margaryna, Proszek do pieczenia Winiary, Mąka, Jajko, Cukier

Z mąki, margaryny, jajka, cukru i proszku do pieczenia zagnieć ciasto i wyłóż je na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę o wymiarach 25 x 36 cm.

Makowiec na kruchym cieście

Krok 4 z 7

Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną, dodawaj stopniowo zmielony mak.

Makowiec na kruchym cieście

Krok 5 z 7

Składniki: Margaryna, Cukier, Miód, Jabłka, Bułka tarta, Orzechy, Olejek migdałowy, Rodzynki

Dodaj miód, bułkę tartą, jabłka starte na grubej tarce, bakalie, olejek i na koniec dodaj lekko mieszając ubite na sztywno białka.

Makowiec na kruchym cieście

Krok 6 z 7

Gotową masę wyłóż na ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piecz około godziny.

Makowiec na kruchym cieście

Krok 7 z 7

Składniki: Woda, Cukier puder

Cukier puder utrzyj wodą na gęstą masę i posmaruj jeszcze ciepłe ciasto.

Pyszny makowiec na kruchym cieście to świetna alternatywa dla tych, którzy mają kłopoty z ciastem drożdżowym lub upieczeniem biszkoptowej rolady. A że makowiec przynajmniej raz do roku upiec wypada...

Zagniatamy szybko ciasto (najlepiej z mąki krupczatki) z Proszkiem do pieczenia WINIARY i wkładamy do lodówki na czas przyrządzania masy makowej. Możemy zrobić ją samodzielnie, krok po kroku (jak w przepisie) lub wykorzystać gotową masę z puszki, do której wystarczy dodać miód, kogel-mogel, bakalie, starte jabłka i pianę z białek (nie dodajemy już cukru).

1/4 ciasta możemy odłożyć i wykorzystać do dekoracji: przed pieczeniem na wierzchu masy makowej układamy wycięte foremkami do ciastek gwiazdki lub serduszka. Ciepłe ciasto można również polukrować.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha