Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszny makowiec na kruchym cieście to świetna alternatywa dla tych, którzy mają kłopoty z ciastem drożdżowym lub upieczeniem biszkoptowej rolady. A że makowiec przynajmniej raz do roku upiec wypada...
Zagniatamy szybko ciasto (najlepiej z mąki krupczatki) z Proszkiem do pieczenia WINIARY i wkładamy do lodówki na czas przyrządzania masy makowej. Możemy zrobić ją samodzielnie, krok po kroku (jak w przepisie) lub wykorzystać gotową masę z puszki, do której wystarczy dodać miód, kogel-mogel, bakalie, starte jabłka i pianę z białek (nie dodajemy już cukru).
1/4 ciasta możemy odłożyć i wykorzystać do dekoracji: przed pieczeniem na wierzchu masy makowej układamy wycięte foremkami do ciastek gwiazdki lub serduszka. Ciepłe ciasto można również polukrować.
Przygotowanie
1592 min
Krok 1
30 min
Mak wypłucz, zalej gorącą wodą lub mlekiem. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu.
Krok 2
1440 min
Pozostaw na 24 godziny, następnie odcedź i zmiel 2 razy w maszynce do mielenia.
Krok 3
30 min
Z mąki, margaryny, jajka, cukru i proszku do pieczenia zagnieć ciasto i wyłóż je na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę o wymiarach 25 x 36 cm.
Krok 4
10 min
Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną, dodawaj stopniowo zmielony mak.
Krok 5
17 min
Dodaj miód, bułkę tartą, jabłka starte na grubej tarce, bakalie, olejek i na koniec dodaj lekko mieszając ubite na sztywno białka.
Krok 6
60 min
Gotową masę wyłóż na ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piecz około godziny.
Krok 7
5 min
Cukier puder utrzyj wodą na gęstą masę i posmaruj jeszcze ciepłe ciasto.
Krok 1
z
7
Mak wypłucz, zalej gorącą wodą lub mlekiem. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu.
Krok 2
z
7
Pozostaw na 24 godziny, następnie odcedź i zmiel 2 razy w maszynce do mielenia.
Krok 3
z
7
Składniki:
Margaryna, Proszek do pieczenia WINIARY, Mąka, Jajko, Cukier
Z mąki, margaryny, jajka, cukru i proszku do pieczenia zagnieć ciasto i wyłóż je na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę o wymiarach 25 x 36 cm.
Krok 4
z
7
Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną, dodawaj stopniowo zmielony mak.
Dodaj miód, bułkę tartą, jabłka starte na grubej tarce, bakalie, olejek i na koniec dodaj lekko mieszając ubite na sztywno białka.
Krok 6
z
7
Gotową masę wyłóż na ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piecz około godziny.
Krok 7
z
7
Składniki:
Woda, Cukier puder
Cukier puder utrzyj wodą na gęstą masę i posmaruj jeszcze ciepłe ciasto.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0