Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sernik japoński
Dodaj do CookBook

Sernik japoński

(0)
1 godz 39 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyniu śmietankowego Winiary bez cukru
6 
Jajek
300  g
Serek kremowy
100  ml
Śmietanki 30%
150  g
Cukru
50  ml
Olej
80  g
Mąki pszennej
1  łyżka
Startej skórki z cytryny
1  szczypta
Sóli
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
59.9 g
Wartość energetyczna
778.8 kcal
Tłuszcze
50.7 g
Białko
16.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sernik to, podobnie jak szarlotka, ciasto znane na całym świecie. Ten rodzaj smakołyku doczekał się wielu regionalnych odmian. Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich deserów, pewnie znasz sernik nowojorski albo wiedeński. Bardzo ciekawą odmianą jest także wersja pochodząca z kraju kwitnącej wiśni. Chcesz się przekonać? Wypróbuj sernik po japońsku!

W przeciwieństwie do większości innych odmian tego ciasta sernik japoński jest bardzo delikatny, lekki i puszysty. Mówi się, że jego konsystencja przypomina chmurkę. To ciekawa alternatywa dla sernika polskiego, który jest bardziej gęsty i sycący.

W czym tkwi jego sekret? To kombinacja puszystej konsystencji, która bierze się z użycia w odpowiednich proporcjach jajek, budyniu i kremowego serka. Inną charakterystyczną cechą tego wypieku jest brak spodu. Poza tym wiele osób może zaskoczyć sposób pieczenia. Sernik japoński piecze się w tak zwanej kąpieli wodnej. Tym mianem określa się metodę w której masa jest umieszczona w tortownicy, a tortownica spoczywa w większym naczyniu żaroodpornym (na przykład brytfannie).

Sernik japoński na dużą blachę może być przygotowany z różnych rodzajów serka kremowego. Wiele osób poleca serek śmietankowy typu Philadelphia, jednak to tylko jedna z wielu opcji do wyboru. Równie dobrze można użyć innego, nawet mascarpone, jeśli akurat masz go w lodówce i nie jest przeznaczony do innego wypieku lub deseru. Jeśli uda się połączyć wszystkie składniki i mieszać dokładnie według przepisu, ciasto na pewno wyjdzie. Z podawaniem jednak należy zaczekać aż będzie zimne. Warto podkreślić, że delikatny japoński sernik znakomicie komponuje się z owocami we wszelkiej postaci. Pasują do niego maliny, truskawki, porzeczki, inne owoce sezonowe. Jeśli nie masz pod ręką świeżych, równie dobrze można sięgnąć po dżem albo konfiturę. Jeśli natomiast chcesz się skupić na smaku sernika, subtelnym dodatkiem może być posypka z cukru pudru. To wystarczy, żeby walory smakowe pozostały bez większej zmiany, a jednocześnie wygląd ciasta był bardziej okazały.

To lekki jak chmurka, rozpływający się w ustach deser - zachwyć się tym rewelacyjnym przepisem - zwłaszcza, że sernik piecze się stosunkowo łatwo! To prawdziwy hit wśród serników, a miłośnicy tego wypieku z pewnością docenią ten prosty przepis.

Przygotowanie

99 min
  • Krok 1

    2 min
    Oddziel żółtka od białek.
  • Krok 2

    5 min
    Do żółtek dodaj 300 g kremowego serka, 100 ml śmietanki 30%, 50 ml oleju, 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru, 80 g mąki pszennej, 1 łyżkę startej skórki z cytryny i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj mikserem, aż masa będzie gładka.
  • Krok 3

    2 min
    W osobnej misce ubij białka, stopniowo dodając 150 g cukru, aż powstanie sztywna piana.
  • Krok 4

    5 min
    Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy serowej, starając się nie zniszczyć puszystości piany.
  • Krok 5

    2 min
    Przygotuj tortownicę o średnicy około 20 cm, wyłóż dno i boki papierem do pieczenia lub dokładnie wysmaruj masłem.
  • Krok 6

    1 min
    Wlej masę serową do przygotowanej tortownicy.
  • Krok 7

    2 min
    Umieść tortownicę w większym naczyniu żaroodpornym i wlej do naczynia gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości tortownicy.
  • Krok 8

    75 min
    Piecz sernik w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 60-70 minut, aż wierzch będzie lekko złocisty i sernik będzie sprężysty na dotyk.
  • Krok 9

    5 min
    Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i ostudź w tortownicy, a następnie schłodź w lodówce.
Sernik japoński

Krok 1 z 9

Krok 1 Krok 1 Krok 1 Krok 1 Krok 1

Oddziel żółtka od białek.

Sernik japoński

Krok 2 z 9

Krok 2 Krok 2

Do żółtek dodaj 300 g kremowego serka, 100 ml śmietanki 30%, 50 ml oleju, 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru, 80 g mąki pszennej, 1 łyżkę startej skórki z cytryny i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj mikserem, aż masa będzie gładka.

Sernik japoński

Krok 3 z 9

Krok 3 Krok 3

W osobnej misce ubij białka, stopniowo dodając 150 g cukru, aż powstanie sztywna piana.

Sernik japoński

Krok 4 z 9

Krok 4 Krok 4 Krok 4

Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy serowej, starając się nie zniszczyć puszystości piany.

Sernik japoński

Krok 5 z 9

Krok 5 Krok 5 Krok 5

Przygotuj tortownicę o średnicy około 20 cm, wyłóż dno i boki papierem do pieczenia lub dokładnie wysmaruj masłem.

Sernik japoński

Krok 6 z 9

Krok 6 Krok 6 Krok 6

Wlej masę serową do przygotowanej tortownicy.

Sernik japoński

Krok 7 z 9

Krok 7 Krok 7 Krok 7

Umieść tortownicę w większym naczyniu żaroodpornym i wlej do naczynia gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości tortownicy.

Sernik japoński

Krok 8 z 9

Krok 8 Krok 8 Krok 8

Piecz sernik w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 60-70 minut, aż wierzch będzie lekko złocisty i sernik będzie sprężysty na dotyk.

Sernik japoński

Krok 9 z 9

Krok 9 Krok 9 Krok 9

Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i ostudź w tortownicy, a następnie schłodź w lodówce.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Halloween
  • Impreza dla dzieci
  • Karnawał
  • Kolacja
  • Kuchnia japońska
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    6 godz 10 min Łatwy
  • Sernik bez sera

    Sernik bez sera

    1 godz 56 min Średni
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    3 godz 16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu