Hosomaki z łososiem to jeden z najczęściej spotykanych rodzajów sushi, z którymi mamy do czynienia w restauracjach japońskich na całym świecie. Nazwa tej wariacji jest powiązana z japońskim słowem hosoi, które oznacza wprost: cienki, mały. Hosomaki to potrawa wykonana ze zwijanych płatów wodorostów nori, w środku których znajduje się gotowany ryż oraz najczęściej tylko jeden dodatek w formie ryby lub warzywa. Nieskomplikowane danie jest jedną z najłatwiejszych do wykonania form sushi, dzięki czemu mogą je przygotowywać także osoby, które stykają się z tą potrawą po raz pierwszy w życiu.
Hosomaki - łosoś jako idealny dodatek
Geneza powstania sushi miała swoje miejsce w Japonii. Początkowo ryby zawijane w ryż nie były przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Taki sposób pakowania świeżych produktów w ryż był sposobem na przedłużenie ich trwałości. Dopiero później zaczęto przygotowywać posiłek owijając całość sprasowanymi wodorostami. Tubę ryżową cięto na mniejsze kawałki, które można było łatwo spożywać w formie jednego kęsa. Taka forma serwowania dania przetrwała aż do dziś, a popularność japońskiego przysmaku sukcesywnie rośnie. Generalnie rzecz biorąc, przygotowanie sushi nie powinno sprawić większych trudności nawet domorosłym kucharzom. Warto jednak przygotować szereg narzędzi, dzięki którym zwijanie rolek i ich formowanie będzie dziecinnie proste. Mowa m.in. o bambusowej macie do sushi, w której będzie można łatwo zwijać roladki. Hosomaki z łososiem podaje się w towarzystwie chrzanu wasabi, oryginalnego sosu sojowego oraz marynowanych płatków imbiru.
Przygotowanie hosomaków z łososiem
Najważniejszym składnikiem sushi jest ryż. Musi posiadać on odpowiednie parametry jakościowe. Stosuje się ziarna o niewielkim kalibrze, które dobrze się ze sobą lepią. Użycie tradycyjnego ryżu do tworzenia sushi nie jest zalecane, choćby z uwagi na ryzyko rozpadnięcia się roladek. Gotowanie ryżu przebiega nieco inaczej niż w przypadku przygotowywania go jako dodatku do innych potraw. Przyrządza się go powoli, gotując na niewielkim ogniu przy wykorzystaniu małej ilości wody. Do tworzenia hosomaki z łososiem warto użyć świeżej, surowej ryby. Opcjonalnie zaleca się wykorzystanie łososia wędzonego, najlepiej w kawałku. Ryba powinna być jak najświeższa - warto przygotować przekąskę w tym samym dniu, w którym kupi się świeże produktu do jej wykonania. Hosomaki łosoś to jeden z wielu wariantów cienkiego sushi. Dla urozmaicenia można również stworzyć dodatkowe roladki, w których umieścimy kawałki tuńczyka. Danie sushi może być także całkowicie wegańskie. Życzymy smacznego!
Komentarze 0