Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Hosomaki z łososiem

Hosomaki z łososiem

(0)
1 godz
Średni
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Ryż do sushi
3  szklanek
Woda
4  łyżek
Ocet ryżowy
3  łyżeczek
Cukier
3 
Liście nori
1  łyżka
Wasabi
2  łyżek
Szczypiorek posiekany
1  łyżka
Sezam prażony
200  g
Surowy łosoś
4  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.63 g
Węglowodany
66.23 g
Tłuszcze
15.82 g
Wartość energetyczna
472.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Hosomaki z łososiem są idealną przekąską dla wszystkich miłośników sushi. Przygotuj je dla rodziny i znajomych, a z pewnością zaskoczysz swoich najbliższych.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    8 min
    Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie i odsącz.
  • Krok 2

    25 min
    Wsyp do garnka i dodaj 3 szkl. wody. Całość zagotuj, zminimalizuj moc i przykryj garnek. Gotuj całość na małej mocy ok. 15 min. Po tym czasie garnek zdejmij garnek z ognia i odstaw na kolejne 10 min. bez odkrywania.
  • Krok 3

    5 min
    Kiedy ryż się ugotuje, jeszcze gorący, przełóż do miski i pozwól lekko przestygnąć. W osobnym naczyniu wymieszaj odrobinę soli, cukier oraz ocet ryżowy. Powstałą mieszaniną polej ryż i delikatnie wymieszaj.
  • Krok 4

    20 min
    Łososia pokrój w paski. Nori przekrój na połowę. Zwilż dłonie. Na szorstkiej stronie ułóż delikatnie ok 0,5 cm warstwę ryżu, pozostawiając ok 1,5cm wolnej przestrzeni na górze wodorosta. Na środku wzdłuż dolnej krawędzi ułóż łososia. Całość posmaruj odrobiną wasabi i posyp szczypiorkiem i sezamem. Całość zwiń w ciasną roladkę a następnie pokrój na 6 lub 8 kawałków.
  • Krok 5

    2 min
    Sushi podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi. Możesz też przygotować majonez wasabi - wymieszaj kilka łyżek majonezu dekoracyjnego z chrzanem wasabi (daj tylko ile lubisz, w zależności jaki efekt chcesz uzyskać).
Hosomaki z łososiem

Krok 1 z 5

Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie i odsącz.

Hosomaki z łososiem

Krok 2 z 5

Wsyp do garnka i dodaj 3 szkl. wody. Całość zagotuj, zminimalizuj moc i przykryj garnek. Gotuj całość na małej mocy ok. 15 min. Po tym czasie garnek zdejmij garnek z ognia i odstaw na kolejne 10 min. bez odkrywania.

Hosomaki z łososiem

Krok 3 z 5

Kiedy ryż się ugotuje, jeszcze gorący, przełóż do miski i pozwól lekko przestygnąć. W osobnym naczyniu wymieszaj odrobinę soli, cukier oraz ocet ryżowy. Powstałą mieszaniną polej ryż i delikatnie wymieszaj.

Hosomaki z łososiem

Krok 4 z 5

Łososia pokrój w paski. Nori przekrój na połowę. Zwilż dłonie. Na szorstkiej stronie ułóż delikatnie ok 0,5 cm warstwę ryżu, pozostawiając ok 1,5cm wolnej przestrzeni na górze wodorosta. Na środku wzdłuż dolnej krawędzi ułóż łososia. Całość posmaruj odrobiną wasabi i posyp szczypiorkiem i sezamem. Całość zwiń w ciasną roladkę a następnie pokrój na 6 lub 8 kawałków.

Hosomaki z łososiem

Krok 5 z 5

Sushi podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi. Możesz też przygotować majonez wasabi - wymieszaj kilka łyżek majonezu dekoracyjnego z chrzanem wasabi (daj tylko ile lubisz, w zależności jaki efekt chcesz uzyskać).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kuchnia japońska
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wiosenne risotto ze szparagami

    Wiosenne risotto ze szparagami

    45 min Łatwy
  • Mini burgery z domowymi bułkami

    Mini burgery z domowymi bułkami

    2 godz 30 min Łatwy
  • California sushi z surimi i twarożkiem

    California sushi z surimi i twarożkiem

    1 godz Średni
  • Spring Rolls z sosem słodko-kwaśnym

    Spring Rolls z sosem słodko-kwaśnym

    1 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu