Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Do rozgrzania nowy sezon ebook pdf

Zarejestruj się
Hosomaki z łososiem

Hosomaki z łososiem

(0)
1 godz
Średni
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Ryż do sushi
3  szklanek
Woda
4  łyżek
Ocet ryżowy
3  łyżeczek
Cukier
3 
Liście nori
1  łyżka
Wasabi
2  łyżek
Szczypiorek posiekany
1  łyżka
Sezam prażony
200  g
Surowy łosoś
4  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.63 g
Węglowodany
66.23 g
Tłuszcze
15.82 g
Wartość energetyczna
472.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Hosomaki z łososiem to jeden z najczęściej spotykanych rodzajów sushi, z którymi mamy do czynienia w restauracjach japońskich na całym świecie. Nazwa tej wariacji jest powiązana z japońskim słowem hosoi, które oznacza wprost: cienki, mały. Hosomaki to potrawa wykonana ze zwijanych płatów wodorostów nori, w środku których znajduje się gotowany ryż oraz najczęściej tylko jeden dodatek w formie ryby lub warzywa. Nieskomplikowane danie jest jedną z najłatwiejszych do wykonania form sushi, dzięki czemu mogą je przygotowywać także osoby, które stykają się z tą potrawą po raz pierwszy w życiu.


Hosomaki - łosoś jako idealny dodatek

Geneza powstania sushi miała swoje miejsce w Japonii. Początkowo ryby zawijane w ryż nie były przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Taki sposób pakowania świeżych produktów w ryż był sposobem na przedłużenie ich trwałości. Dopiero później zaczęto przygotowywać posiłek owijając całość sprasowanymi wodorostami. Tubę ryżową cięto na mniejsze kawałki, które można było łatwo spożywać w formie jednego kęsa. Taka forma serwowania dania przetrwała aż do dziś, a popularność japońskiego przysmaku sukcesywnie rośnie. Generalnie rzecz biorąc, przygotowanie sushi nie powinno sprawić większych trudności nawet domorosłym kucharzom. Warto jednak przygotować szereg narzędzi, dzięki którym zwijanie rolek i ich formowanie będzie dziecinnie proste. Mowa m.in. o bambusowej macie do sushi, w której będzie można łatwo zwijać roladki. Hosomaki z łososiem podaje się w towarzystwie chrzanu wasabi, oryginalnego sosu sojowego oraz marynowanych płatków imbiru.


Przygotowanie hosomaków z łososiem

Najważniejszym składnikiem sushi jest ryż. Musi posiadać on odpowiednie parametry jakościowe. Stosuje się ziarna o niewielkim kalibrze, które dobrze się ze sobą lepią. Użycie tradycyjnego ryżu do tworzenia sushi nie jest zalecane, choćby z uwagi na ryzyko rozpadnięcia się roladek. Gotowanie ryżu przebiega nieco inaczej niż w przypadku przygotowywania go jako dodatku do innych potraw. Przyrządza się go powoli, gotując na niewielkim ogniu przy wykorzystaniu małej ilości wody. Do tworzenia hosomaki z łososiem warto użyć świeżej, surowej ryby. Opcjonalnie zaleca się wykorzystanie łososia wędzonego, najlepiej w kawałku. Ryba powinna być jak najświeższa - warto przygotować przekąskę w tym samym dniu, w którym kupi się świeże produktu do jej wykonania. Hosomaki łosoś to jeden z wielu wariantów cienkiego sushi. Dla urozmaicenia można również stworzyć dodatkowe roladki, w których umieścimy kawałki tuńczyka. Danie sushi może być także całkowicie wegańskie. Życzymy smacznego!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    8 min
    Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie i odsącz.
  • Krok 2

    25 min
    Wsyp do garnka i dodaj 3 szkl. wody. Całość zagotuj, zminimalizuj moc i przykryj garnek. Gotuj całość na małej mocy ok. 15 min. Po tym czasie garnek zdejmij garnek z ognia i odstaw na kolejne 10 min. bez odkrywania.
  • Krok 3

    5 min
    Kiedy ryż się ugotuje, jeszcze gorący, przełóż do miski i pozwól lekko przestygnąć. W osobnym naczyniu wymieszaj odrobinę soli, cukier oraz ocet ryżowy. Powstałą mieszaniną polej ryż i delikatnie wymieszaj.
  • Krok 4

    20 min
    Łososia pokrój w paski. Nori przekrój na połowę. Zwilż dłonie. Na szorstkiej stronie ułóż delikatnie ok 0,5 cm warstwę ryżu, pozostawiając ok 1,5cm wolnej przestrzeni na górze wodorosta. Na środku wzdłuż dolnej krawędzi ułóż łososia. Całość posmaruj odrobiną wasabi i posyp szczypiorkiem i sezamem. Całość zwiń w ciasną roladkę a następnie pokrój na 6 lub 8 kawałków.
  • Krok 5

    2 min
    Sushi podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi. Możesz też przygotować majonez wasabi - wymieszaj kilka łyżek majonezu dekoracyjnego z chrzanem wasabi (daj tylko ile lubisz, w zależności jaki efekt chcesz uzyskać).
Hosomaki z łososiem

Krok 1 z 5

Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie i odsącz.

Hosomaki z łososiem

Krok 2 z 5

Wsyp do garnka i dodaj 3 szkl. wody. Całość zagotuj, zminimalizuj moc i przykryj garnek. Gotuj całość na małej mocy ok. 15 min. Po tym czasie garnek zdejmij garnek z ognia i odstaw na kolejne 10 min. bez odkrywania.

Hosomaki z łososiem

Krok 3 z 5

Kiedy ryż się ugotuje, jeszcze gorący, przełóż do miski i pozwól lekko przestygnąć. W osobnym naczyniu wymieszaj odrobinę soli, cukier oraz ocet ryżowy. Powstałą mieszaniną polej ryż i delikatnie wymieszaj.

Hosomaki z łososiem

Krok 4 z 5

Łososia pokrój w paski. Nori przekrój na połowę. Zwilż dłonie. Na szorstkiej stronie ułóż delikatnie ok 0,5 cm warstwę ryżu, pozostawiając ok 1,5cm wolnej przestrzeni na górze wodorosta. Na środku wzdłuż dolnej krawędzi ułóż łososia. Całość posmaruj odrobiną wasabi i posyp szczypiorkiem i sezamem. Całość zwiń w ciasną roladkę a następnie pokrój na 6 lub 8 kawałków.

Hosomaki z łososiem

Krok 5 z 5

Sushi podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi. Możesz też przygotować majonez wasabi - wymieszaj kilka łyżek majonezu dekoracyjnego z chrzanem wasabi (daj tylko ile lubisz, w zależności jaki efekt chcesz uzyskać).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy
)

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kuchnia japońska
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wiosenne risotto ze szparagami

    Wiosenne risotto ze szparagami

    45 min Łatwy
  • California sushi z surimi i twarożkiem

    California sushi z surimi i twarożkiem

    1 godz Średni
  • Spring Rolls z sosem słodko-kwaśnym

    Spring Rolls z sosem słodko-kwaśnym

    1 godz Średni
  • Risotto z grzybami

    Risotto z grzybami

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu